Victor Ponta cere Guvernului sa reduca pretul la carburanti, "inclusiv ca forma de solidaritate fata de romani". "Cer Guvernului sa nu mai fie pasiv si sa se implice in gestionarea acestei probleme, avand in vedere ca peste 50% din preturile la pompa sunt taxe si accize", scrie co-presedintele USL, intr-un mesaj postat pe site-ul sau.

Acesta noteaza ca, in ultimele zile, preturile la carburanti in Romania au crescut, urmand trendul mondial.

"Avem resurse si avem si puterea de a decide ca presiunea pe cetatean sa fie mai mica", sustine Ponta, care considera ca este necesara "o discutie in legatura cu scaderea tarifelor de transport pe conductele Conpet (societate de stat, aflata sub influenta Robertei Anastase - prin tatal sau) dar si o eficientizare din punctul de vedere al costurilor si al obligatiilor de constituire a rezervelor strategice, unde organizarea precara a Ministerului Economiei face sa creasca costurile platite pana la urma de consumatori".

De asemenea, Victor Ponta lanseaza "un apel catre companiile petroliere din Romania sa arate, in aceste momente economice dificile, solidaritate fata de romani si sa manifeste o politica prudenta in privinta preturilor".

"Nu cred in sisteme noi de suprataxare fiscala, pentru ca ele nu pot duce neaparat la scaderea preturilor, insa nici nu trebuie excluse daca se constata ca aceste cresteri nu sunt numai o consecinta a cresterii cotatiilor internationale, ci si o incercare a companiilor de a-si mari marjele de profit", avertizeaza el.

Presedintele PSD spune ca solicitarea sa nu este "un apel populist, ci un indemn foarte calculat, bazat pe analize care arata ca se poate, ca macar pentru o perioada, pretul la pompa, pentru consumator, sa scada".

"Oricat de putin, ar fi un gest de solidaritate absolut necesar", incheie Victor Ponta.