Fostul deputat UDMR Toro T. Tibor a fost ales sambata presedinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) la congresul de constituire, care are loc la Miercurea Ciuc, relateaza Agerpres.

Toro T. Tibor a obtinut 309 voturi din cele 312 exprimate de delegatii la congres.

Toro T. Tibor, care a indeplinit pana acum functia de presedinte interimar, a multumit pentru voturile acordate si a amintit ca cei mai multi dintre cei care sustin PPMT sunt tineri.

"Conform sondajului de anul trecut, PPMT are cea mai mare baza electorala printre tinerii activi. Acesti tineri sunt aici si au adus cu ei spiritualitatea celor care nu au incaput in sala si e o bucurie ca am obtinut increderea acestor tineri", a spus Toro T. Tibor, conform traducerii oficiale.

Delegatii la congres au ales si celelalte structuri de conducere ale partidului, fotoliile de vicepresedinti urmand sa fie ocupate de Papp Elod, Gergely Balazs, Zatyko Gyula si Szilagy Zsolt.

Platforma PPMT: Autoguvernare speciala pentru Tinutul Secuiesc, autonomie culturala pentru romani

Platforma Partidului Popular Maghiar din Transilvania, care va fi votata la congresul de constituire de la Miercurea Ciuc, prevede obtinerea autoguvernarii speciale pentru asa-zisul Tinut Secuiesc, cu asigurarea autonomiei culturale a romanilor.

In capitolul care se refera la regiunile Transilvaniei, se considera ca "Tinutul Secuiesc, datorita traditiilor sale istorice si culturale autonomiste, trebuie sa obtina o autoritate de autoguvernare speciala, cu asigurarea autonomiei culturale a romanilor, care reprezinta o minoritate in regiune".

De asemenea, Clujul este considerat capitala Transilvaniei si "aici ar trebui infiintate institutii de invatamant superior in limba maghiara prin care cultura elitelor din sanul maghiarimii transilvanene sa se integreze in valorile spirituale si stiintifice europene".

Platforma-program a Partidului Popular Maghiar din Transilvania este intitulata "Pe calea cea buna - Sanse si libertate Transilvaniei". Documentul defineste, in sapte capitole, principiile dupa care se ghideaza partidul.

Potrivit unui comunicat remis de Biroul de Presa al Congresului PPMT, primul capitol al platformei-program, intitulat 'Premisa', este o constatare a faptului ca in ultimii 20 de ani populatia maghiara din Transilvania a inregistrat o scadere de aproape 25%, insotita si de o diminuare a ponderii sale economice.

Sursa citata precizeaza ca PPMT isi modeleaza ideologia politica in sanul familiei partidelor europene de centru-dreapta, considerandu-se drept predecesor al Partidul National Maghiar, o formatiune ce a activat in perioada interbelica.

In viziunea PPMT, elementele esentiale in realizarea reformei statului roman sunt "reducerea birocratiei sufocante si regionalizarea cat mai profunda". "PPMT considera ca doar problemele legate de apararea nationala, afacerile externe, finantele si siguranta nationala ar trebui sa fie exclusiv de competenta guvernului central", se apreciaza in document.

Platforma-program trateaza intr-un capitol separat politicile PPMT legate de invatamant si tineret, cultura, economie si problemele sociale.

In capitolul referitor la politica externa unitara a natiunii maghiare, documentul precizeaza: "principala datorie a politicii noastre externe este crearea, atat in opinia publica internationala, cat si in diversele institutii de integrare internationale, in special cele euroatlantice, a unei tendinte propice implementarii programului nostru de autonomie".

Platforma-program a PPMT va fi adoptata in partea a doua parte a congresului de constituire, care se desfasoara la Miercurea Ciuc.