​Platforma de centru dreapta promovata public de Traian Basescu anul trecut are sustinere totala in interiorul PDL. Liderii PDL s-au intrecut joi in declaratii de promovare a proiectului Miscarea Populara. Prim-vicepresedintii partidului Gheorghe Flutur si Roberta Anastase au declarat ca Miscarea Populara este binevenita si necesara si este o alternativa la alianta de stanga-USL. Cezar Preda a pledat pentru "urgentarea crearii Miscarii ", liderul PDL Neamt Gheorghe Stefan spera ca aceasta sa se inregistreze la Autoritatea Electorala Permanenta pentru alegerile locale. Totodata, fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu prevesteste ca Miscarea Populara ar putea castiga, la parlamentare, in jur de 30% din voturi.

Gheorghe Flutur, prim-vicepresedinte: "Miscarea Populara este o stare de spirit ce pluteste in aer de mult si care va trebui sa se contrapuna USL, care reprezinta miscarea nepopulara. PDL si UNPR au obligatia sa mobilizeze si alte forte care sa li se alature. Nucleul dur al Aliantei Dreptate si Adevar este acum in PDL, iar UNPR este un partid care lupta si el pentru modernizarea tarii. Cred ca Miscarea Populara e binevenita pentru perioada urmatoare si cred in ea". (Mediafax)

Roberta Anastase, prim-vicepresedinte PDL: "Cred ca o miscare de dreapta e necesara ca alternativa la alianta de stanga care este USL. Cat despre realizarea acestei miscari, ea mai devreme sau mai tarziu se va face, ca o necesitate pe scena politica. E prematur de vorbit despre culoare si sigla, de obicei afilierea la PPE iti directioneaza aceste lucruri. Nu va fi culoarea rosu, in rest poate fi orice culoare". (Mediafax)

Raluca Turcan, deputat PDL: "Exista o asteptare publica importanta legata de aparitia unei structuri politice care sa mobilizeze energiile de dreapta. Detaliile sunt importante insa, pentru ca, asa cum spune o vorba celebra . Identitatea vizuala a acestei structuri politice trebuie sa indeplineasca doua conditii importante: in ea sa se regaseasca membri si simpatizantii PDL si sa fie atractiva pentru opinia publica". (Mediafax)

Cezar Preda, deputat PDL: ''Cand legislatia prevede ca primarii pot fi alesi din primul tur, nu poti sa stai singur in fata unei aliante politice. Daca esti matur politic, trebuie sa opui cel putin o alianta electorala. Eu cred ca e musai sa o facem si trebuia facuta inca de anul trecut, de la congresul partidului.(...) Cred ca in aceasta alianta electorala ar trebui sa intre PNTCD, PER, PNG care sunt din familia populara, dar si UNPR, care este un aliat corect si onest al coalitiei de guvernare''.

Aceasta alianta electorala va fi un castig foarte mare, pentru ca nu mai separi voturile, iar in general alianta electorala se duce mult mai aproape de relatia matematica, aritmetica, decat alianta politica. In general, in aliantele electorale, unu si cu unu fac doi, in aliantele politice nu fac intotdeauna''. (Agerpres)

Gheorghe Stefan, vicepresedinte PDL: "Sunt sustinatorul Miscarii Populare si sper sa se faca aceasta alianta electorala si sa fie inregistrata oficial. Din sondaje stiu ca se doreste acest lucru astfel incat sa se mearga in alegeri ca Alianta Electorala. Optiunile noastre sunt spre UNPR, PNTCD, Partidul Ecologist dar toate partidele sunt bine venite in Miscarea Populara. Care doresc sa vina in echipa noastra, ii primim in echipa, inclusiv de la PNL sau PSD". (Agerpres)

Traian Razvan Ungureanu, europarlmentar PDL: "Miscarea Populara trebuie sa existe pe partea de dreapta a esichierului politic romanesc, avand in vedere ca pe partea stanga s-a produs 'o cumulare' - USL, prin urmare o forma de dreapta este absolut normala, e logica, e previzibila. Exista potential pentru asa ceva. Eu cred ca in urmatoarele luni o sa putem discuta din ce in ce mai detaliat". (Agerpres)

Sebastian Lazaroiu: "Miscarea populara, formata in jurul PDL, ar putea castiga, la parlamentare, in jur de 30% din voturi, guvernarea urmand sa fie asigurata impreuna cu PSD, in timp ce PNL si UDMR ar ramane in Opozitie. Miscarea populara va fi, in prima faza, o alianta de tip electoral, intre PDL, UNPR, PNTCD, probabil si o componenta ecologista, probabil si anumite grupuri civice active de centru-dreapta.

Va fi acest conglomerat sub forma unei aliante electorale. Si, dupa aceea, la toamna, daca lucrurile merg bine, s-ar putea sa se inchege ca un agregat politic. De obicei, aliantele electorale se fac doar pentru alegeri, nimeni nu mai are dupa aceea nicio obligatie sa ramana. Dar, daca lucrurile merg bine, poate sa devina o alianta politica". (Agerpres)

Potrivit surselor din interiorul PDL, democrat-liberalii doresc sa lanseze platforma de centru dreapta in maxim doua saptamani, undeva la inceputul lunii martie. In Modrogan se lucreaza la foc rapid, democrat-liberalii discutand si despre schimbarea siglei si a culorii. Noua alianta ar putea avea ca sigla drept inima, simbolul PPE, incadrata intr-un patrat iar fondul va fi unul verde-albastru.

Conducerea PDL mandatata sa se ocupe de proiectul Miscarii Populare a avut o prima intalnire in acest sens si cu PER-ul si UNPR-ul lui Gabriel Oprea. In cadrul negocierilor ecologistii la fel ca PNTCD si-au exprimat dorinta de a intra in proiectul Miscarea Populara.

In septembrie 2011, proiectul Miscarii Populare a fost promovat de presedintele Traian Basescu care a declarat public la TVR 1, ca trebuie pregatita ideea de miscare populara pentru realizarea unei eventuale aliante. Seful statului a mentionat ca el a rugat-o pe fiica sa sa inregistreze la OSIM aceasta denumire.

"Acest proiect poate exista, dar nu in sensul la ceva ridicol. Nu o sa gasesti partide imaculate, nu se poate. Eu cred ca trebuie pregatita ideea de miscare populara pentru realizarea unei eventuale aliante. De aceea am si rugat-o pe fiica mea sa inscrie la OSIM. Preventiv, trebuie sa gandesti politic. Este posibil sa se creeze o alianta", a spus Basescu. (21 septembrie)

Ideea a fost preluata si promovata public de fostul consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu. La aceea data, liderii PDL au facut numeroase declaratii despre coagularea unei forte de centru dreapta.

De asemenea, denumirea de "Miscarea Populara" a fost inregistrata la OSIM de Ioana Basescu, fiica cea mare a presedintelui cu cateva zile inaintea iesirii lui Traian Basecu public, mai exact pe 13 septembrie.

Citeste si: