Democrat-liberalii negociaza intens si pregatesc o alianta de centru dreapta sub denumirea de Miscarea Populara pentru alegerile din 2012 si ca alternativa la USL. Potrivit surselor HotNews.ro PDL intentioneaza sa lanseze platforma de centru dreapta la inceputul lunii martie. PNTCD, PER-ul si UNPR vor face parte din constructia politica cu care democrat-liberalii vor sa se prezinte la alegerile locale si parlamentare. De asemenea, presedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu a confirmat pentru HotNews.ro ca s-au purtat discutii cu PDL in vederea construirii unei platforme de centru dreapta.

"La congresul PNTCD din 2009 s-a votat colaborarea cu PDL si s-a votat un protocol pentru sustinerea PDL la alegerile din 2012. La vremea respectiva am discutat cu Emil Boc, Adriean Videanu si Vasile Blaga. Pe baza acestui protocol am reluat negocierile acum cu PDL pentru o constructie de centru dreapta care sa fie afiliata la Partidul Popular European, practic, sub umbrela PPE", a declarat presedintele PNTCD.

Pavelescu a explicat ca negocierile nu s-au finalizat dar "PNTCD este deschis si nu pune conditii prealabile democrat-liberalilor". "Au existat discutii si negocieri cu Partidul Democrat Liberal pentru ca PNTCD doreste sa recupereze electoratul din '96. O buna parte din acesta s-a dus la PNL dar in conditiile in care PNL a facut o alianta compromitatoare vrem sa reluam legatura cu electoratul nostru."

"Scopul nostru este sa intram in Parlament pentru ca numai asa acest partid simbol al romanilor poate renaste si se poate revigora, decat de la tribuna Parlamentului. PNTCD nu va face niciodata alianta cu PSD", a explicat presedintele PNTCD.

Potrivit surselor din interiorul PDL, democrat-liberalii doresc sa lanseze platforma de centru dreapta in maxim doua saptamani, undeva la inceputul lunii martie. In Modrogan se lucreaza la foc rapid, democrat-liberalii discutand si despre schimbarea siglei si a culorii. Noua alianta ar putea avea ca sigla drept inima, simbolul PPE, incadrata intr-un patrat iar fondul va fi unul verde-albastru.

Conducerea PDL mandatata sa se ocupe de proiectul Miscarii Populare a avut o prima intalnire in acest sens si cu PER-ul si UNPR-ul lui Gabriel Oprea. In cadrul negocierilor ecologistii la fel ca PNTCD si-au exprimat dorinta de a intra in proiectul Miscarea Populara. Singurii care au venit cu pretentii ar fi fost uneperistii.

Sursele citate sustin ca acestia ar fi solicitat participarea si sustinerea comuna la alegerile pentru primarii dar si locuri pe lista in proportie de 25% la consilierii locali si judeteni si la mandatele de parlamentari.

In interiorul PDL, doleantele uneperistilor nu fost primite cu entuziasm dar, democrat-liberalii nu-si fac probleme din acest punct de vedere. Sursele citate sustin ca partidul lui Oprea va ceda din cerinte pe parcurs si asta pentru ca este la fel ca si celelalte partide cooptate in proiect, cotat in sondaje la cateva procente.

De asemenea, in Miscarea Populara nu vor fi cooptate partidele lui Gigi Becali si Dan Diaconescu sustin sursele democrat-liberale. Potrivit acestora, conducerea PDL doreste o platforma politica care sa reuneasca sub sigla sa deocamdata doar cele trei partide dar si ONG-urile apropiate de partid.

Europarlamentarul PDL, Cristian Preda curteaza pe blogul sau pentru Miscarea Populara si pe liberalii nemultumiti de Crin Antonescu. Preda scrie ca Miscarea Populara nu poate fi alcatuita decat de la premisa ca trebuie sa fie de dreapta, anuntand ca pot intra in sustinerea unei noi guvernari toti adversarii stangii, inclusiv liberalii care nu se recunosc in compania lui Victor Ponta. Potrivit lui Preda, problema politica principala in 2012 este definita de USL plecand de la doua persoane.

"USL e in aceasta clipa o alianta de stanga, iar o alternativa la Uniune trebuie sa fie, deci, de dreapta. Mult discutata Miscare Populara nu va putea fi alcatuita decat pornind de la acest clivaj. Vor putea intra in sustinerea unei noi guvernari toti adversarii stangii. Inclusiv penelistii care nu se recunosc in compania lui Victor Ponta!

Invers, nu se vor putea regasi in majoritatea viitoare cei care vor trisa, sustinand ca un partid de dreapta poate fi adapostit intr-o alianta de stanga sau ca un partid de stanga are loc intr-o majoritate de dreapta. Epoca improvizatiilor de acest fel ar trebui sa se incheie. Problema politica nr. 1 din acest an e sustinerea - inainte, dar si dupa alegeri - a unei guvernari coerente. Nu e simplu, dar nici imposibil ca PDL sa ramana actorul politic cheie", scrie Preda.

In septembrie 2011, proiectul Miscarii Populare a fost promovat de fostul consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu. La aceea data, liderii PDL au facut numeroase declaratii despre coagularea unei forte de centru dreapta.

Traian Basescu a declarat, pe 21 septembrie 2011, la TVR 1, ca trebuie pregatita ideea de miscare populara pentru realizarea unei eventuale aliante.Seful statului a mentionat ca el a rugat-o pe fiica sa sa inregistreze la OSIM aceasta denumire."Acest proiect poate exista, dar nu in sensul la ceva ridicol. Nu o sa gasesti partide imaculate, nu se poate. Eu cred ca trebuie pregatita ideea de miscare populara pentru realizarea unei eventuale aliante. De aceea am si rugat-o pe fiica mea sa inscrie la OSIM. Preventiv, trebuie sa gandesti politic. Este posibil sa se creeze o alianta", a spus Basescu.

Miscarea Populara a fost inregistrata la OSIM de Ioana Basescu, fiica cea mare a presedintelui. "Azi s-a luat decizia, la noapte baza de date va fi actualizata, deci informatia va figura si pe site maine", a precizat, pe 13 septembrie 2011, Ovidiu Dinescu, purtator de cuvant OSIM, citat de Mediafax.