Prim-vicepresedintele PDL, Teodor Baconschi, a declarat, marti seara, la TVR Info, ca formalizarea Miscarii Populare se va face dupa alegerile locale si ca "vom asista la geneza ei in urmatoarele luni". Fostul ministru de externe a vorbit despre formarea "unui cartel de forte politice reformatoare", compus din partide si organizatii civice. Baconschi a indicat PNTCD si fundatiile Pro-Vita si Fundatia Crestin Democrata drept posibili membri ai Miscarii Populare. "As numi asta unou contract politic pentru Romania", a explicat fostul ministru de externe, remaniat cu doua saptamani inainte ca premierul Emil Boc sa demisioneze.

Teodor BaconschiFoto: Agerpres

"Se discuta in PDL din ce in ce mai mult despre Miscarea Populara si sunt lideri importanti ca Gheorghe Stefan si altii din Ardeal din ce in ce mai receptivi la ideea Miscarii Populare", a mai spus Baconschi. "Veti constata ca, in ciuda dezbinarii pe care o vedem la TV, exista o agenda de bun simt pe care toti oameni cu scaun la cap o au deja", a explicat fostul ministru. Baconschi a vorbit despre Miscarea Populara ca despre un "liant pentru un contract politic pentru toamna lui 2012". Prim-vicepresedintele PDL a afirmat ca premierul Mihai Razvan Ungureanu "trebuie sa joace un rol in configurarea acestei Miscari Populare" dar a evitat sa spuna daca premierul ar trebui sa se inscrie in aceasta miscare sau in PDL.

Potrivit surselor Hotnews.ro, democrat liberalii vor sa reia proiectul Miscarii Populare, proiect abandonat la sfarsitul anului 2011. Dupa schimbarea Cabinetului Boc si a intregii garnituri de ministrii, conducerea PDL incearca o noua strategie al carei scop este atragerea electoratului si obtinerea unui scor mai bun la alegerile din 2012. Sursele citate sustin ca de proiect se ocupa Emil Boc, Ioan Oltean, Gheorghe Flutur si Vasile Blaga si vizeaza doua componente: politica si civica.

Pentru inceput, democrat-liberalii au demarat negocierile cu partidele mici de pe scena politica romaneasca cu doctrina populara: PNTCD si PER. Proiectul ar viza o alianta electorala cu UNPR-ul lui Gabriel Oprea. Aceleasi surse sustin ca pe partea civica, PDL mizeaza pe fundatiile si ONG-urile de casa: Institutul de Sudii Populare (ISP), Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI), Fundatia Crestin Democrata.

Aceleasi surse sustin ca liderii PDL iau in calcul din nou schimbarea siglei si a culorii si doresc sa prezinte platforma populara in campania electorala ca o alternativa la USL

In septembrie 2011, proiectul Miscarii Populare a fost promovat de fostul consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu. La aceea data, liderii PDL au facut numeroase declaratii despre coagularea unei forte de centru dreapta.

  • Sebastian Lazaroiu: Se vede tot mai clar ca incet-incet se poate coagula o platforma de centru-dreapta in Romania (...) Trebuie o constructie mult mai larga, pentru ca sunt grupuri razlete, nuclee de oameni care unii se manifesta pe internet, altii se manifesta la o cafea, dar sunt grupuri care trebuie adunate in acelasi loc. Trebuie o constructie credibila, oameni credibili. (septembrie 2011, B1 TV)

Miscarea Populara a fost inregistrata la OSIM de Ioana Basescu, fiica cea mare a presedintelui. "Azi s-a luat decizia, la noapte baza de date va fi actualizata, deci informatia va figura si pe site maine", a precizat, pe 13 septembrie 2011, Ovidiu Dinescu, purtator de cuvant OSIM, citat de Mediafax.

Traian Basescu a declarat, pe 21 septembrie 2011, la TVR 1, ca trebuie pregatita ideea de miscare populara pentru realizarea unei eventuale aliante.Seful statului mentionat ca el a rugat-o pe fiica sa sa inregistreze la OSIM aceasta denumire.

"Acest proiect poate exista, dar nu in sensul la ceva ridicol. Nu o sa gasesti partide imaculate, nu se poate. Eu cred ca trebuie pregatita ideea de miscare populara pentru realizarea unei eventuale aliante. De aceea am si rugat-o pe fiica mea sa inscrie la OSIM. Preventiv, trebuie sa gandesti politic. Este posibil sa se creeze o alianta", a spus Basescu.