Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat marti ca va continua procesul intentat Executivului in cazul stabilirii retroactive a TVA, informeaza Agerpres. Acesta a sustinut ca rolul sau de purtator de cuvant al Executivului nu este de 'avocat pledant al deciziilor Guvernului in instanta'.

'Sunt intr-un proces cu Guvernul, Ministerul de Finante si ANAF. Consider ca este o situatie inedita ca am acest proces. Sper sa-l castigam si sa va prezint apoi cu placere aici concluziile care rezulta in urma eventualelor modificari legislative. Merg prea departe, am facut o gluma. Merg in continuare (n.r. - cu procesul)', a afirmat Suciu.

El a sustinut ca rolul sau de purtator de cuvant al Executivului nu este de 'avocat pledant al deciziilor Guvernului in instanta'.

'Guvernul isi va apara punctul de vedere in sens juridic in instanta. Rolul meu este de a va informa si de a va explica ceea ce se intampla in sedintele de guvern si in cadrul acestei institutii. (...) Cred ca buna functionare a unui purtator de cuvant tine de respectarea acestor principii: explicare si informare. Judecata si avocat pledant sunt in alte institutii', a spus Suciu.

Intrebat daca este de parere ca Executivul a gresit in cazul pe care el il sustine in instanta, Dan Suciu a raspuns: 'Hotararea de Guvern pe care eu o contest este din 2004, despre ce Guvern vorbim? Sunt niste ordine din 2006 si 2010, despre ce guverne vorbim? Exista o continuitate juridica a Guvernului, nimeni nu o neaga, dar cred ca multi dintre noi am avut, la un moment dat, divergente cu angajatorul. La mine intamplator s-a creat aceasta situatie, nu in timp ce lucram aici, ci in alta parte'.

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu a afirmat marti dupa sedinta de guvern ca noul purtator de cuvint al institutiei pe care o conduce are mai multe atuuri.

'Are un avantaj de start de care am tinut cont, este si sibian, este si vorbitor de limba germana, deci intra intr-o matrice de prezenta intelectuala care imi face si mie placere si care ne face si pe noi sa ne simtim confortabil', a spus Ungureanu.

Primul-ministru a apreciat ca Ioana Muntean a fost una dintre cele mai bune numiri ale Guvernului precedent si ca aceasta va detine functia de director al Departamentului de Comunicare al Executivului.

Potrivit presei, anul trecut un grup de jurnalisti, printre care si Dan Suciu, artisti si creatori care au fost retribuiti de-a lungul anilor pe drepturi de autor, a dat statul in judecata intr-un proces colectiv ce viza declansarea de catre ANAF a procedurilor de inspectie fiscala si intentia autoritatilor guvernamentale de a le percepe retroactiv TVA pe veniturile incasate.

In acest moment, conform unei sentinte executorii a Curtii de Apel Bucuresti, aplicarea actelor normative pe care s-a bazat statul in demersul sau este suspendata pana la judecata pe fond a cazului.