Victor Ponta a declarat, luni dupa sedinta USL, ca sustine ca Romania trebuie sa semneze si sa ratifice tratatul european privind stabilitatea bugetara, pentru a nu ramane "in afara tarilor europene". La intrebarea daca USL va pune conditii la ratificarea tratatului fiscal in Parlament Ponta a raspuns ca "nu crede ca va fi cazul, intai trebuie vazuta forma finala". "Suntem de acord cu introducerea prevederilor tratatului in Constitutie dar din 2013 cand modificam tot", a explicat Ponta pentru Hotnews.ro.

"Decizia noastra, a USL, asa cum am anuntat-o de la momentul decembrie, la consultarile de la Palatul Cotroceni, nu s-a schimbat in niciun fel: suntem de acord, credem ca este necesar ca Romania sa nu ramana in afara tarilor europene, sa semnam si apoi sa ratificam tratatul european".

El a precizat insa ca "nu este deloc necesar si nu va fi cazul sa semnam vreo hartie cu cei de la Putere".

"Nu ne-au consultat in niciun fel cand au scris aceea hartie, am vazut la dvs la televizor ca numele noastre sunt puse pe un document pe care nu-l cunoastem si ar trebui sa semnam ceva care nu ne-a fost trimis niciodata si nu am fost niciodata consultati asupra lui. Tratatul este intre Romania si celelalte tari din Uniunea Europeana nu intre Coalitia de guvernare si Opozitie. Cand se va veni pentru procedurile parlamentare participam si ne exprimam punctul de vedere", a precizat el.

El a acuzat puterea ca "lucreaza pompieristic, fara a citi si fara a gandi foarte mult", in conditiile in care opozitia a "cerut un lucru de bun-simt", respectiv o dezbatere publica.

"Trebuie prezentat publicului din Romania ce prevede acest tratat si care sunt consecintele pe termen mediu si lung pentru ca sigur ni se va aplica de la momentul intrarii noastre in Zona Euro, dar prevede un tip de disciplina bugetara si de constrangeri bugetare care, implicit vor avea repercusiuni asupra investitiilor publice, asupra sanatatii, educatiei, asupra domeniilor care au finantare de la buget", a spus Victor Ponta, care a adaugat ca, daca guvernul condus de Emil Boc nu a reusit sa faca acest lucru, "practica noului Guvern Ungureanu este absolut identica".

In plus, tratatul este unul interguvernamental si "ne asteptam ca primul ministru al Romaniei in functie sa mearga la Bruxelles si sa semneze acest tratat". "Daca iarasi ne trezim cu presedintele tarii ducandu-se in locul primului-ministru, inseamna ca fata de guvernul Boc nu s-a schimbat nimic, decat numele celui care ocupa functia de prim-ministru", a comentat Victor Ponta.

La intrebarea daca USL va conditiona ratificarea tratatului fiscal in Parlament astfel incat acesta sa fie aplicabil din momentul in care Romania va adera la zona euro, Ponta a raspuns ca nu crede dar, intai "trebuie vazuta forma finala a tratatului".

Nu stim daca va fi cazul, nu cred pentru ca majoritatea sunt criterii de convergenta pentru accesul in zona euro", a explicat Ponta pentru Hotnews.ro.

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase a declarat saptamana trecuta ca ratificarea Tratatului de guvernanta fiscala se poate face prin lege ordinara si daca Romania nu semneaza in martie, "trenul nu este pierdut", intrucat acesta ramne deschis pentru aderare.

Si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu a spus ca guvernantii dau dovada de "o graba fara rost, nemotivata" si o aventura in conditiile in care Romania nu face parte inca din zona euro. Iliescu a subliniat ca nu este necesara modificarea Constitutiei, ci asumarea tratatului se poate face printr-o lege constitutionala.

Citeste si: Ce spun Adrian Nastase si Ion Iliescu despre tratatul fiscal: Un protocol intre membrii coalitiei pe marginea tratatului fiscal este lipsit de sens/ Un gest grabit si o aventura