Senatorul Dan Voiculescu (Partidul Conservator) a anuntat miercuri ca a depus la Parlament, la inceputul lunii februarie, un proiect de lege prin care sustine necesitatea dublarii tuturor pedepselor pentru infractiunile de evaziune fiscala, transmite Agerpres. "Evaziunea fiscala este cel mai mare obstacol in calea dezvoltarii Romaniei. Evaziunea fiscala ne-a obligat sa ne imprumutam cu sume uriase pentru a asigura supravietuirea statului. Evaziunea fiscala condamna anual sute de mii de copii la saracie si izolare, refuzandu-le sansa la o scoala moderna si la asistenta medicala competenta. Evaziunea fiscala ucide destine si compromite viitorul acestei natiuni", sustine politicianul.

Dan Voiculescu afirma ca, la inceputul actualei sesiuni parlamentare, a depus, impreuna cu alti senatori, o propunere legislativa care dubleaza pedepsele pentru infractiunile de evaziune fiscala si a solicitat public tuturor grupurilor parlamentare sa sprijine acest demers "apolitic, vital pentru societatea si economia romaneasca".

Proiectul de lege sustine ca un regim "sanctionator" sever, sustinut de masuri complementare de incurajare a disciplinei fiscale si aplicat cu fermitate, poate atrage in zona fiscalizata pana la 10 miliarde de euro in primele 12 luni de la intrarea in vigoare a legii.

Voiculescu afirma ca "oficial, economia subterana este evaluata de Institutul National de Statistica la 20% din Produsul Intern Brut, adica peste 23 de miliarde de euro. Totusi, conform estimarilor economistilor si chiar ale Bancii Nationale a Romaniei, nivelul economiei 'negre' este mult mai ridicat, fiind plasat, intr-o perspectiva rezervata, intre 35 si 40 de miliarde de euro anual. Aceste sume semnificative, care depasesc toate imprumuturile contractate de Guvernul Romaniei de la institutiile financiare internationale in intervalul 2010-2011, intretin coruptia, alimenteaza injustitia sociala si distrug increderea in necesitatea educatiei, in munca cinstita, in institutiile democratice si in mecanismele economiei de piata".

Senatorul conservator declara ca, in loc sa utilizeze resursele interne, "regimul Basescu a ales calea mai simpla, a imprumuturilor", datoria externa a Romaniei publica si privata ajungand astfel "la aproape 100 de miliarde de euro... Doar in anul 2011, s-au alocat circa 40 de miliarde de euro pentru plata datoriilor si dobanzilor catre creditorii straini, cea mai mare parte a acestei sume fiind, la randul sau, imprumutata din surse externe.

Romania ar avea resurse interne pentru a depasi criza, pentru a plati pensii si salarii corecte, pentru a sustine antreprenorii romani, pentru a moderniza sistemele nationale de sanatate si educatie, dar si pentru a dezvolta "un stat social autentic", afirma senatorul PC, care adauga: "Evaziunea fiscala este cel mai mare obstacol in calea dezvoltarii Romaniei. Evaziunea fiscala ne-a obligat sa ne imprumutam cu sume uriase pentru a asigura supravietuirea statului. Evaziunea fiscala condamna anual sute de mii de copii la saracie si izolare, refuzandu-le sansa la o scoala moderna si la asistenta medicala competenta. Evaziunea fiscala ucide destine si compromite viitorul acestei natiuni. Evaziunea fiscala este o crima. Pentru a eradica acest fenomen avem nevoie de vointa politica, o justitie corecta si, in mod esential, de un regim sanctionator extrem de sever".