"In Romania nu exista o discutie educata despre proiectul european, clasa politica fiind in cea mai mare masura afona" a declarat Mircea Geoana, intr-un interviu pentrupostul german Deutsche Welle. Fostul ministru de externe al Romaniei sustine rigoarea fiscala impusa de tratatul european dar considera ca intrarea Romaniei in zona euro si Statele Unite ale Europei sunt subiecte care necesita o discutie ampla.

Mircea GeoanaFoto: AGERPRES

Deutsche Welle: Sustine clasa politica romaneasca tratatul european de guvernanta fiscala?

Mircea Geoana: In Romania nu exista o discutie educata despre proiectul european. Noi nu avem o conversatie europeana in Romania. Avem cativa oameni priceputi care comenteaza, dar clasa politica este in cea mai mare masura afona. In clasa noastra politica exista o unitate necritica care pleaca din doua considerente. Sindromul domniei straine: administratia romaneasca fiind slaba, lumea considera ca cei de afara sunt mai bine pregatiti sa ne conduca decat noi insine. E un sindrom vechi care inca persista in Romania. Apoi exista o extraordinar de slaba capacitate de a intelege consecintele evolutiilor europene. Poate cineva spune ca se va opri Pactul de Stabilitate Fiscala la niste reguli mai stricte? Pentru ca nu aduce ceva foarte nou. Se merge catre o uniune fiscala si nimeni nu a pus intrebarea in Romania pana unde ne putem permite abandon de suveranitate pe politici economice si fiscale nationale. Nu dintr-un sentiment anti-european, ci dintr-un sentiment de recuperare a decalajelor. Ne putem permite sa intram intr-o regula atat de stricta?

Deutsche Welle: Isi permite Romania sa intre in acest cadru al Pactului de Stabilitate?

Mircea Geoana: Astazi ni se spune ca nu ne putem permite sa nu fim acolo. As vrea sa avem o conversatie in care ni se spune de ce vrem sa fim acolo. Aceasta conversatie nu exista astazi in Romania de o maniera educata. Opinia mea este ca, in mod evident, Romania nu-si putea permite in acest moment sa nu fie de partea celor care cer mai multa rigoare din punct de vedere al executiei bugetare. Dar de aici pana la a spune ca Romania trebuie sa intre in zona Euro in 2015 este o distanta kilometrica. De aici pana la a spune ca suntem pentru Statele Unite ale Europei e o distanta astronomica. O astfel de conversatie nu exista astazi in Romania, cum exista de exemplu in Polonia.