Liderii coalitiei de guvernare urmeaza sa semneze miercuri Protocolul politic referitor la ratificarea de catre Romania a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare.

Acest tratat a constituit, de altfel, una dintre temele consultarilor sefului statului, de luni, cu partidele si formatiunile din coalitia de guvernamant, la care Opozitia nu a participat, desi a anuntat ca sustine documentul dar numai dupa o dezbatere in care opinia publica sa fie informata despre ce contine acest document, potrivit Agerpres.

'Tratatul (...) nu este o urgenta a presedintelui. (...) Tratatul nu poate fi semnat fara o sustinere a partidelor parlamentare sau macar a majoritatii parlamentare pentru acest demers. (...) Am discutat cu partidele politice si propunerea pe care le-am facut-o a fost sa se semneze un protocol la nivelul tuturor partidelor parlamentare. Din cate am discutat cu partidele de Opozitie, cu ocazia altor intalniri, nu exista o opozitie din acest punct de vedere, dar trebuie sa avem convingerea ca exista macar o majoritate parlamentara care sustine semnarea tratatului', a declarat presedintele Traian Basescu, luni, dupa consultarile cu partidele din arcul guvernamental, subliniind ca in lipsa unui astfel de protocol nu se poate semna Tratatul european la 1 martie.

Partidele din coalitia de guvernare au sustinut necesitatea semnarii de catre Romania a acestui document.

Presedintele PDL, Emil Boc, a afirmat ca 'Romania are nevoie ca de aer de stabilitate economica si, evident, politica, iar niciun efort nu este prea mare pentru a putea ajunge la acest obiectiv'.

Si presedintele UNPR Cristian Diaconescu si-a manifestat sustinerea pentru acest Tratat. 'Este un document extrem de important care introduce rigoare, responsabilitate si seriozitate in ceea ce priveste gestionarea pe palierul macroeconomic si nu numai a problemelor cu care se confrunta un stat membru in UE'', a punctat liderul UNPR.

Liderul UDMR, Hunor Kelemen, a invitat Opozitia sa semneze protocolul pe care coalitia il va incheia si a afirmat ca formatiunile politice de la Putere initiaza consultarile cu USL pe acest subiect, dar si pe alte teme. 'Noi consideram ca disciplina fiscala este esentiala si de aceea am sustinut semnarea si ratificarea tratatului. (...) Noi consideram ca este vorba de interesul Romaniei pe termen mediu si pe termen lung si nu interesul coalitiei si al partidelor din coalitie. Noi sustinem si invitam si Opozitia sa semneze acest protocol. Consider ca si PNL, PSD, toti cei care se afla in interiorul USL ar trebui sa vina si sa semneze acest protocol, acord intre partidele politice parlamentare, ca un prim pas catre un dialog constructiv in anul 2012 si in perspectiva anilor care urmeaza', a spus Hunor Kelemen.

Opozitia ar putea semna un protocol separat in ceea ce priveste ratificarea de catre Romania a Tratatului european, a declarat, la randul sau, marti, liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, subliniind insa ca o decizie in acest sens va fi luata de USL. 'Sustinem Tratatul european, dar numai dupa o dezbatere serioasa cu romanii. Nu semnam protocolul cu Coalitia. Dar daca este sa semnam un protocol se va stabili de conducerea USL', a declarat, pentru AGERPRES, Mircea Dusa.

Presedintele PC, Daniel Constantin, a opinat ca PDL ''forteaza lucrurile'' in ceea ce priveste intentia constituirii unui protocol pentru sustinerea ratificarii Tratatului european de stabilitate.

Tot miercuri, Departamentul de Politica Externa si cel de Sinteza si Comunicare ale Consiliului National al PSD organizeaza, la Palatul Parlamentului, o dezbatere Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara, care urmeaza sa fie semnat la Bruxelles la inceputul lunii martie.

Potrivit unui comunicat transmis presei de PSD, dezbaterea are doua paliere complementare: efectele de natura economica ale prevederilor din Tratat si aspectele juridice si constitutionale ale ratificarii lui de catre Romania. De asemenea, vor fi analizate abordarile si pozitionarea celorlalte state membre UE privind acest document.