Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru Mediafax ca numirea Guvernului Ungureanu reprezinta o noua sansa pentru reluarea dialogului politic intre putere si opozitie, acesta fiind mesajul cu care Uniunea se va prezenta, luni, la consultarile de la Cotroceni convocate de seful statului.

Kelemen Hunor a declarat, duminica seara, ca greva parlamentara a opozitiei nu este o solutie eficienta pe termen mediu si lung, astfel incat se impune necesitatea unui dialog politic intre partidele aflate la guvernare si cele din opozitie.

"Noi am sustinut de fiecare data si am practicat dialogul intre fortele politice din Parlamentul Romaniei indiferent daca se afla in opozitie sau la guvernare. Eu cred ca nu exista alternativa pentru asa ceva si vom sustine dialogul in continuare. Numirea noului Guvern cu Ungureanu in fruntea acestuia si declaratiile facute pot insemna un nou inceput si o noua sansa pentru reluarea dialogului intre putere si opozitie. Sunt convins ca cei care se afla la putere tot timpul trebuie sa fie cei care initiaza astfel de intalniri. Greva parlamentara nu este o metoda de lucru eficienta. Poti sa dai un semnal, iar acest semnal a fost dat, poti protesta in Parlament prin diferite metode, dar nu cred ca pe termen mediu si lung o greva parlamentara rezolva ceva. Nu rezolva nimic. Vom sustine la consultarile de la Cotroceni necesitatea dialogului politic", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, dupa numirea noului guvern problema alegerilor anticipate nu mai reprezinta pentru UDMR o tema de discutie.

"Dupa cateva zile de la instalarea noului Guvern nu mai avem ce sa vorbim de anticipate. Noi am spus ce aveam de spus pana in momentul votului, acum ar fi culmea sa insistam pe anticipate la cinci zile de la instalarea noului guvern", a mai spus liderul UDMR.

In ceea ce priveste Tratatul de stabilitate, Kelemen Hunor a aratat ca UDMR sustine ca Romania trebuie sa se alature guvernantei fiscale, in conditiile in care niciun stat din UE nu va reusi sa iasa singur din criza economica si financiara.

"Eu sunt convins ca, in ceea ce priveste guvernanta fiscala, mai e timp si este loc de discutat la nivel de experti, premieri si sefi de stat, dar Romania trebuie sa se alature guvernantei fiscale. Noi sustinem asa ceva pentru ca datoria publica, datoria suverana a statelor din UE si criza economica si financiara ne-au aratat ca nu vom reusi singuri in aceasta situatie. Niciun stat din UE nu va reusi singur, doar UE ca o formula va reusi, daca va reusi. Si de aceea eu sunt convins ca atat prevederile privind deficitul, cat si cele privind datoria suverana a statelor sunt bine gandite, inclusiv sanctiunile sau posibilitatile de a interveni daca apar probleme la nivelul unui stat, in asa fel incat suveranitatea sa nu fie stirbita", a adaugat Kelemen.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului a trimis duminica o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlamentul Romaniei, prin care ii invita la Palatul Cotroceni, luni, la o discutie cu privire la urmatoarele teme: "perspectivele ratificarii de catre Romania a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara" si "dialogul dintre partidele politice si functionarea Parlamentului Romaniei".

Reprezentantii USL sunt invitati la ora 12.00, iar reprezentantii PDL, UDMR, UNPR si ai grupului parlamentar al minoritatilor nationale la ora 13.00.

Presedintele Traian Basescu adresase o invitatie similara liderilor partidelor si formatiunilor politice, pentru data de 6 februarie, insa consultarile pe cele doua teme anuntate au fost anulate, fiind transmisa in acea zi o noua invitatie la consultari pe tema desemnarii noului premier.

Presedintele PSD Victor Ponta a declarat, duminica, pentru Mediafax, ca USL va conveni luni asupra invitatiei sefului statului de a participa la consultari la Palatul Cotroceni, insa a precizat ca el va propune ca invitatia sa fie declinata.

Potrivit liderului PSD, argumentul principal este ca temele de dialog propuse nu sunt prioritare in actuala conjunctura, atentia clasei politice trebuind sa fie indreptata nu spre astfel de consultari, ci spre ajutorarea oamenilor din zonele afectate de caderile masive de zapada.