"Numele viitorului prim-ministru fusese de multa vreme discutat si cunoscut atat de mine, cat si de fostul prim-ministru al Guvernului Romaniei, Emil Boc. Deci cei care s-au aratat surprinsi nu au avut decat sa fie surprinsi. A fost pentru noi o optiune legata de moment: cand putem sa ne asumam acest eveniment, nu daca trebuie sa ni-l asumam", a declarat joi presedintele Traian Basescu, la ceremonia de depunere a juramantului de investitura a Cabinetului Mihai-Razvan Ungureanu, desfasurata la Palatul Cotroceni. Seful statului a multumit Cabinetului Emil Boc pentru ca "a pus interesul national mai presus de interesele de partid". Noul Guvern condus de Ungureanu a primit in cursul diminetii votul de investitura al Parlamentului (237 de voturi "pentru" si doar doua impotriva, in conditiile in care parlamentarii opozitiei nu au fost prezenti). Ulterior, Traian Basescu a semnat decretul de numire a noului Executiv.

UPDATE 3: Ia cuvantul seful statului.

Traian Basescu:

  • As incepe prin a va spune ca ceea ce se intampla astazi este continuarea nerostita, din motive de interes national, a discursului din 25 ianuarie - este probabil partea care a lipsit acelui discurs, dar atat se putea atunci, inainte cu o zi de inceperea misiunii de evaluare a Fondului, Bancii Mondiale si Uniunii Europene. Am sa imi continui discursul multumindu-i premierului Emil Boc si echipei lui. Au fost oameni politici care si-au asumat responsabilitatea trecerii Romaniei prin criza, oameni politici care au pus interesul national mai presus de interesele de partid, mai presus de interesele fiecaruia dintre ei ca oameni politici. Si ce are mai scump un om politic decat voturile si increderea? Nu poti cere unui popor sa inteleaga prompt ce trebuie sa faca un guvern pentru ca tara sa nu se prabuseasca. Iar pentru efortul extraordinar pe care Emil Boc si echipa lui l-au depus tin sa le multumesc, sa le multumesc pentru ca astazi au adus Romania in conditia de stabilitate economica si financiara si au creat perspective pentru o crestere economica solida, dar nu foarte rapida, dar o crestere economica ce poate garanta in timp si o crestere a nivelului de trai al populatiei.
  • Criza aceasta i-a obligat pe oamenii politici responsabili sa nu mai amageasca poporul cu traiul din imprumut, cu traiul prin amanetarea viitorului. Si, daca peste cateva zile vom afla probabil ca Romania a inregistrat in 2011 o crestere economica in jurul a 2,5 procente intr-o perioada de criza economica, acest lucru se datoreaza, in primul rand, premierului Emil Boc si echipei sale, careia, inca o data, ii multumesc. As mai spune un lucru, un lucru esential a fi spus. Premierul Emil Boc si echipa lui nu s-au multumit doar cu masurile necesare trecerii prin criza. Ei au avut, in acelasi timp, ca prioritate si modernizarea statului roman. Este adevarat, nu fusese un angajament al Partidului Democrat Liberal pe care Emil Boc il conduce in campania din 2008, ci era un angajament al meu din campania prezidentiala din 2009. De aceea vreau sa le multumesc inca o data ca au tinut cont de imperativul fundamental ca macar parte din programul cu care un candidat castiga Presedintia sa fie pus in aplicare. Si asa au aparut Codurile pentru justitie, asa a aparut Legea micii reforme, asa a aparut Legea pentru sistemul de promovare al magistratilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, asa a aparut noua Lege a salarizarii, noua Lege a pensiilor, noul Cod al Muncii, noua Lege a educatiei, noua Lege a asistentei sociale. Sigur, am avut si tentativa de a incheia acest proces cu Legea sanatatii. N-am reusit nici eu, nici ei, dar ramane o sarcina pentru viitor, zic eu pentru viitorul apropiat.
  • As remarca faptul ca Guvernul lui Emil Boc si ministrii lui si-au asumat reforme pe care niciun guvern nu a avut curajul sa si-l asume in timp de crestere economica. Nu mi s-a parut ca vreun alt guvern a fost preocupat de modernizarea statului roman, stat care, pana la aparitia legilor pe care le-am pomenit mai inainte, era functional pe exact institutiile din ziua revolutiei de la 1989. Peste acele institutii s-au asezat niste legi care trebuiau sa corespunda unor canoane ale unui sistem capitalist, dar institutiile functionau la fel de defectuos ca inainte. Sper ca implementarea acestor legi va face diferenta intre statul de pana la mandatul premierului Emil Boc si ce va fi dupa implementarea completa a acestor legi. Ii cunosc pe toti cei care au fost parte a echipei premierului Emil Boc. Vreau sa spun public un lucru pe care l-am discutat de multe ori si cu ei toti la un loc si adesea si cu fiecare in parte. Toti au stiut ca masurile anticriza nu aduc glorie. Toti au stiut ca taierile de salarii, cresterea TVA-ului, reducerea masiva a personalului in administratia publica sunt masuri necesare, dar de pe urma carora nu vor avea nimic de castigat ca oameni politici. Cred ca a fost Cabinetul care ne-a trebuit, intr-un moment in care trebuia sa avem un Guvern de oameni hotarati sa isi asume riscuri. Nu vreau sa intelegeti ca eu consider pe vreunul din ei perfect. Fiecare a avut erorile lui, neimplinirile lui, dar au rezolvat problemele de fond ale Romaniei intr-o perioada extrem de dificila si pentru asta, inca o data, le multumesc.
  • Avem un Guvern nou. Felicitari pentru investitura de astazi si as remarca ceea ce trebuie remarcat. In primul rand sunt doi prim-ministri, unul care pleaca, altul care vine si care fac parte din aceeasi generatie, generatia celor cu varsta de 40 de ani si putin. As vrea sa-i multumesc inca o data celui care pleaca, pentru faptul ca in echipa premierului care vine se afla numai ministri care la revolutie aveau intre 11 ani si 21 de ani. Este probabil cel mai puternic semnal al faptului ca a venit timpul schimbarii in clasa politica. Este un moment care nu va putea sa nu fie luat in seama nici de celelalte partide, nici de Parlament si - de ce nu? - nici de populatie. Aveti insa, domnule prim-ministru Ungureanu, si voi, tinerii ministri de la PDL, o misiune extraordinara si anume aceea de a confirma. Eu consider ca a venit timpul generatiei voastre si vreau sa subliniez astazi, la investitura, ca cel mai important lucru pentru Romania este ca voi, cei tineri, sa reusiti. De aceea, nu voi ezita sa acord tot sprijinul pe care il pot acorda in calitate de Presedinte, Guvernului Ungureanu. In acelasi timp, Guvernul beneficiaza de oameni politici cu experienta de la UDMR, de la UNPR si acest lucru cred eu ca este de natura sa realizeze acel echilibru intre experienta si exuberanta tineretii in interiorul Guvernului.
  • Ce astept mai mult de la Guvernul Ungureanu decat de la Guvernul Boc? Astept mai multa rigoare, nu numai in actiune, dar si in comunicare. Astept mai multa transparenta, astept ca pe site-urile ministerelor sa apara prompt fiecare leu cheltuit in fiecare zi. Astept ca acest Guvern sa continue partea vitala care vizeaza consolidarea situatiei economice si financiare a Romaniei si, in acelasi timp, ma astept ca, dupa primul trimestru, daca economia va confirma asteptarile noastre si ale populatiei, sa incepem un proces de restabilire a nivelului de trai al populatiei. Dar, repet, daca economia ne va permite acest lucru. Romania nu trebuie sa mai imprumute bani pentru a da salarii. Nu trebuie sa mai imprumute bani pentru a asigura asistenta sociala. Ramanem, intr-adevar, cu un deficit structural major pe fondul de pensii si pentru asta vom imprumuta bani. 3,6 miliarde de euro nu reprezinta pentru Romania un deficit mic, dar va trebui sa-l acoperim si din veniturile bugetului, si din imprumuturi. Dar, altfel, pana cand ne vom rezolva aceasta problema a deficitului structural de la pensii, ar trebui sa reusim sa nu mai imprumutam bani. Astept de la noul Cabinet noua Lege a sanatatii. Astept de la noul Cabinet initierea discutiilor si cu opozitia pentru a se conveni asupra unei Legi a reorganizarii administrative a Romaniei. Si aici fac referire la institutiile din ziua revolutiei, din decembrie '89, si pe care le gasim si astazi intacte si in teritoriu, ca si in multe din institutiile centrale, ceea ce este una din explicatiile de fond ale lipsei de competitivitate a institutiilor statului, ale lipsei de eficienta a institutiilor statului, pentru ca nu poti sa functionezi cu institutiile unui stat comunist intr-un sistem care este deschis pietei, un sistem capitalist. De aceea, ele trebuie adaptate nu numai punand peste ele niste legi pe care nu le pot pune in aplicare corespunzator si trebuie adaptate nevoilor actuale ale populatiei si nu ale vremurilor trecute. De aceea, mi se pare un imperativ ca atat Legea sanatatii, cat si Legea reorganizarii administrative sa fie in atentia dumnevoastra, in asa fel incat pentru urmatorul ciclu electoral, cel din 2016, sa se poata face partea de tranzitie, care nu va fi usoara - va dura doi, trei, chiar patru ani - catre o noua reorganizare administrativa.
  • Si, in sfarsit, mai astept un ultim lucru. Astept ca cei din generatia mea de oameni politici si chiar pe acei din generatii mai vechi decat mine ca oameni politici sa inteleaga ca a venit timpul sa predea stafeta generatiei care, la revolutie, inca nu era majora sau abia trecuse de majorat. Este timpul lor si numai ei pot credibiliza consistent Romania. As mai astepta un lucru, dar, de data aceasta, nu de la Guvern, ci de la toate partidele politice. In ziua de astazi, cel mai folosit apel este cel care se leaga de popor. Toti politicienii vorbesc in numele poporului, cer alegeri in numele poporului, cer mariri de salarii in numele poporului, cer tot ce le trece prin cap in numele poporului, multe dintre lucrurile pe care le cer stiind ca nu se pot face. Este insa un lucru pe care toti politicienii care vorbesc in numele poporului il pot face, pentru a proba ca au un minim respect pentru poporul in numele caruia au pretentia ca vorbesc, pentru poporul pe care il cheama la urne ca sa spuna adevarul politic, iar acest lucru se refera la votul poporului din noiembrie 2009, intr-un referendum in care 83% din romani au votat pentru Parlament unicameral si pentru 300 de parlamentari si nu pot sa nu observ demagogia daca, pe de o parte, ne facem ca uitam de un vot deja dat de popor, iar pe de alta parte chemam poporul la urne ca sa faca dreptate intre oameni politici incapabili sa dialogheze intre ei. As veni si as face acel apel pe care l-a facut astazi si Primul-ministru: avem toti nevoie sa comunicam unii cu altii, pentru a reusi sa proiectam interesul national al Romaniei in favoarea romanilor si nu avem nevoie de blocaje care sa intrerupa mersul normal al lucrurilor, fie ca este vorba de procesul de modernizare a tarii sau de procesele politice.
  • Inchei multumind inca o data Guvernului Emil Boc, inchei felicitand Guvernul Ungureanu si o spun acum public: numele viitorului prim-ministru fusese de multa vreme discutat si cunoscut atat de mine, cat si de fostul prim-ministru al Guvernului Romaniei, Emil Boc. Deci cei care s-au aratat surprinsi nu au avut decat sa fie surprinsi. A fost pentru noi o optiune legata de moment: cand putem sa ne asumam acest eveniment, nu daca trebuie sa ni-l asumam. Multumesc si parlamentarilor majoritatii, cum multumesc si parlamentarilor opozitiei, dar o mentiune speciala pentru parlamentarii care, de trei ani incoace, au de explicat masurile pe care le ia Guvernul si adesea au fost dezarmati in fata propriului lor electorat. N-as incheia inainte de a multumi presedintelui Senatului, presedintelui Camerei Deputatilor, presedintelui Curtii Constitutionale, judecatorilor Curtii Constitutionale, pentru contributiile pe care le-au avut, mai ales daca vorbim de Curtea Constitutionala, uneori dandu-ne dreptate, alteori nedandu-ne dreptate, dar a avut o contributie esentiala in mentinerea echilibrelor politice in stat, intr-o perioada extrem de dificila din punct de vedere economica si social.
  • Va multumesc, va doresc mult succes si am inteles ca aveti deja prima sedinta de Guvern.
  • Sa nu uit sa fac totusi o mentiune, ca mi-am adus aminte si poate vrea toata lumea o explicatie. Vreau sa stiti ca, in perioada aceasta in care de multe ori discutam cu premierul, cu ministrul de Finante sau cu Bogdan Dragoi, cel care era responsabil sa aduca de pe piete banii cu care a doua zi sa se plateasca salariile, au fost momente extrem de dificile. Dificultatile au trebuit impartite intre Guvern si Presedinte. Am avut de multe ori sentimentul ca sunt parte a acestui guvern, pentru ca aveam nevoie de toata forta politica pentru a depasi momentul si aveam nevoie de forta politica pentru ca stiam foarte bine si nemultumirile din grup si trebuia sa fim convingatori in implementarea deciziilor si simteam prin toti porii si atmosfera extrem de ostila impotriva guvernului care, de fapt, ducea o misiune aproape imposibila: sa treaca o natiune prin criza, sa redreseze finantele publice, in conditiile in care nimeni nu vroia acest lucru. Nimeni nu parea sa sprijine actiunile guvernului si nimeni nu era dispus sa arate macar ca le-a inteles. De aceea, vreau sa stiti ca m-am simtit extrem de legat de un guvern care a avut pe umerii lui asemenea responsabilitati si va asigur ca voi fi alaturi de dumneavoastra, gata oricand sa mediez orice disputa pe care ati avea-o cu cineva. Apelati la medierea mea de acum inainte. Va multumesc mult.

Fragmente VIDEO din declaratia presedintelui:

Basescu despre noua generatie de politicieni:

UPDATE 2: Primul care a depus juramantul a fost premierul Ungureanu, urmat de vicepriministrul Marko Bela.

UPDATE 1: Ceremonia a inceput cu intonarea imnului de stat.

La ceremonie iau parte presedintele Traian Basescu, presedintii celor doua Camere al Parlamentului si presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.

Potrivit Mediafax, la eveniment participa parlamentari si reprezentanti ai partidelor care constituie coalitia de guvernare. Printre acestia se numara Emil Boc, Traian Igas, Elena Udrea, Valeriu Tabara, Sulfina Barbu, Anca Boagiu, Ion Ariton, Teodor Baconschi, Gheorghe Flutur, Gheorghe Ialomitianu, Ioan Oltean (PDL), Serban Mihailescu, Anghel Iordanescu, Lavinia Sandru, Niculai Ontanu (UNPR).