​Noul Guvern condus de Mihai Razvan Ungureanu a primit, joi, votul de investitura al Parlamentului (237 de voturi "pentru" si doar doua impotriva, in conditiile in care parlamentarii opozitiei nu au fost prezenti). Pentru a fi investit, Guvernul propus de Mihai Razvan Ungureanu avea nevoie de 233 de voturi - majoritatea parlamentara. Inaintea votului, premierul desemnat si-a prezentat echipa, iar Victor Ponta a anuntat ca USL nu va participa la vot. Ponta a sustinut un discurs echilibrat, in care a salutat absenta din noul Guvern a unor nume "indezirabile" precum Udrea si Igas, si s-a ferit sa ii critice pe noii ministri desemnati.

17:22: Traian Basescu a semnat decretul de numire a noului Guvern.

15:17: Guvernul Ungureanu va depune juramantul la ora 18:00, la Palatul Cotroceni.

14:35: Mihai Razvan Ungureanu, dupa votul din Parlament: Pana la urma, acesta e rezultatul (votului din Parlament - n.red.). Cat mai repede trebuie sa trecem la treaba. Eu sunt genul de om care la ora 6:00 vine la serviciu si pleaca cand termina treaba. Noul Guvern este unul legitim, a se vedea votul din Parlament. Intentia mea este ca in seara aceasta sa ne putem intalni cu totii si sa avem prima discutie pe programul pe care il avem. Sper sa existe un dialog consistent intre putere si opozitie.

14.32: Patru membri ai Asociatiei victimelor judecatorilor au protestat la finalul sedintei impotriva lui Catalin Predoiu. "Am protestat pentru ca sintem avocati si vedem zi de zi ce se intimpla in salile de judecata, ca noi sintem judecati in realitate de infractori. Acest ministru Predoiu nu a fost schimbat in ciuda faptului ca nu a realizat nici un fel de reforma", a declarat Mirela Negoiu, presedintele asociatiei mentionate.

14:20:Guvernul Mihai Razvan Ungureanu a fost investit de Parlament cu 237 de voturi "pentru" si doua "impotriva".

14.14: S-a incheiat votul. Din tabara Puterii mai lipseste un parlamentar - Antal Istvan (UDMR).

13:55: Ioan Oltean, secretar general al PDL si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, supravegheaza modul in care voteaza parlamentarii puterii. Oltean s-a pozitionat strategic chiar langa urnele de vot, de unde urmareste cum voteaza fiecare parlamentar.

13:48: Votul a inceput.

13:45: Votul parlamentarilor asupra noului Guvern va incepe in scurt timp.

13:40: Mihai Razvan Ungureanu: Domnia sa (Victor Ponta - n.red.) a vorbit despre un Guvern de tehnocrati. Intr-o democratie, un Guvern politic este un Guvern care sustine democratia parlamentara insasi.

13:38: M.R. Ungureanu: Nu sunt un avocat al masurilor care bruscheaza Parlamentul. Dar pentru a nu avea asumare de raspundere, as fi vrut sa stiu ca aceasta jumatate de sala este plina, nu goala. Ma bucur ca domnia sa intelege ca este nevoie de colaborare in problemele care privesc interesul national. Tin sa ii spun domnului Ponta ca aceasta cooperare transpartinica nu se poate realiza printr-o absenta si o prezenta. Sper ca voi avea sprijinul PSD pentru un Guvern de lunga durata.

13:35: Mihai Razvan Ungureanu vorbeste din nou in fata Parlamentului: Am inteles din luarile de cuvant ca acest Guvern trebuie pus sub semnul intrebarii nu pentru ceea ce este in prezent, ci pentru ceea ce va face in viitor. Domnul Ponta, un om care este pot sa spun din aceeasi generatie cu mine si din aceeasi generatie cu un numar de membri ai Guvernului, a dialogat cu mine asa cum si-a dorit domnia sa si asa cum mi-am dorit si eu. Domnia sa mi-a adresat cateva intrebari. Unora pot sa le raspund acum, altora le voi raspunde pe parcursul mandatului.

13:10: Mircea Geoana: As fi vrut, domnule prim-ministru desemnat, sa il fi chemat la Bucuresti pe domnul Jeffrey Franks si sa fi vazut macar o virgula din acordul pe care Romania il are cu institutiile internationale. Sunt convins ca domnul Franks nu ar fi luat acest lucru drept o ofensa, ci ca pe un drept legitim al viitorului prim-ministru.

13:08: Mircea Geoana (senator independent) se adreseaza plenului: Daca aceasta echipa, indiferent cat de scurt sau de lung ii va fi mandatul, va avea curajul sa intrerupa practicile corupte, aceasta este intrebarea. Cred ca domnul prim-ministru desemnat, ar fi trebuit, in opinia mea, sa dea cateva semnale extrem de clare de independenta din punct de vedere politic si din punct de vedere al programului de guvernare. Acesti noi ministri nu sunt cumva vitrina unui sistem politic consolidat?

13:03: Cristian Diaconescu (UNPR), ministru de Externe in noul Cabinet, vorbeste in fata plenului: "UNPR, partid nou înfiinţat, va susţine acest Guvern, va susţine programul de guvernare şi totodată va fi un temeinic partener pentru păstrarea stabilităţii în România. Nu avem de dat socoteală în faţa niciunui politician din România, indiferent de culoarea sa politică, fiindcă nici unul nu cred că se poate constitui într-un reper moral. Avem de dat socoteală numai în faţa românilor în legătură cu ceea ce facem şi mai puţin cu ceea ce se vorbeşte că facem." (sursa: Agerpres)

13:00: Cseke Attila (UDMR) in plen: "Interesul politic al UDMR azi era acela de a organiza alegeri anticipate, din multe motive, inclusiv cel referitor la faptul ca 2012 nu va fi un an tocmai usor pentru economiile din spatiul european. Perioada aceasta cere un Guvern si coalitii bine ancorate. Suntem constienti de interesul nostru politic, dar in acelasi timp constientizam necesitatea de a fi responsabili. UDMR a fost in intreaga sa existenta o formatiune politica responsabila". (sursa: Agerpres)

12:46: Victor Ponta si-a incheiat discursul cu o invitatie la dialog: Stiu ca nu aceasta este cutuma, dar, daca veti dori, domnule prim-ministru desemnat, sa raspundeti problemelor pe care opozitia le-a ridicat, vom ramane sa va ascultam.

12:41: Victor Ponta: Este foarte important, domnule prim-ministru desemnat, cum veti gestiona relatia cu presedintele tarii.

12:40: Victor Ponta: Domnule prim-ministru desemnat, trebuie sa va folositi autoritatea asupra coalitiei de guvernare pentru a avea o lege electorala agreata de toate fortele politice.

12:39: Victor Ponta: Veti avea oare curajul sa scoateti clientii politici de la conducerea companiilor de stat?

12:39: Victor Ponta: Va vom sprijini daca veti intentiona sa cresteti salariul minim la 800 sau 850 de lei.

12:37: Victor Ponta: Cred ca putem sa taxam marile averi in aceste momente de criza cu mult mai mult decat 1% si sper ca niciunul dintre ministri nu se va opune acestui proiect. Sper sa sustineti reducerea contributiilor sociale, pentru crearea de noi locuri de munca.

12:36: Victor Ponta: Sper sa sprijiniti reducerea TVA pentru alimentele de baza.

12:35: Victor Ponta: Veti avea sprijinul total al meu si al colegilor din opoztitie sa luptati cu contractele baietilor destepti din energie. Banii din fondul de rezerva la dispozitia primului ministru trebuie folositi doar pentru situatii de urgenta.

12:31: Victor Ponta: Nu se poate vorbi de majorarea veniturilor, ci de revenirea la nivelul din 2010, cand acestea s-au taiat. Va rog sa fiti corecti. Trebuie sa spuneti daca aceasta majorare incalca Legea responsabilitatii fiscale, ceruta de partenerii europeni.

12:30: Victor Ponta: Trebuie sa aveti curajul sa porniti la depolitizarea structurilor deconcentrate din teritoriu. Daca nu incepem acest proces, orice bune intentii ale Guvernului se vor opri la nivelul 2 si 3, un nivel politic, unde singura preocupare se refera la viitoarele alegeri.

documente

Cele 15 propuneri ale USL pentru Guvernul Ungureanu

(9 Feb 2012) DOC, 228KB

12:29: Victor Ponta: Opozitia are 15 propuneri concrete (vezi documentul atasat) pe care, daca le veti respecta, veti avea sprijinul nostru. Tratatul de guvernanta fiscala de la nivelul UE trebuie dezbatut, oamenii trebuie informati ce semneaza Guvernul. Faimosul ACTA a fost semnat de Guvernul Romaniei in totala ignoranta a societatii civile romanesti. Ne dorim ridicarea MCV, justitia noastra este in acest moment perfect functionala la standarde europene. Ca si economia, justitia nu e facuta pentru cifre. Daca romanii nu au incredere in justitie, orice raport european e inutil. Evident ca astazi coruptia in Romania reprezinta un flagel. Va rog domnule prim-ministru desemnat sa reluati cat mai curand cel mai recent raport al Curtii de Conturi care arata ca peste 600 de milioane de euro din bani publici au fost cheltuiti ilegal.

12:24: Victor Ponta: Cei mai multi ministri ai noului Cabinet au fost audiati ieri fara cvorum in comisii.

12:22: Victor Ponta: USL nu poate garanta pentru acesti ministri ai dumneavostra si nu va participa la investirea noului Guvern. As dori sa va exprimati pozitia fata de angajarile de raspundere ale fostului Guvern - 14 - si daca veti alege sa guvernati la fel.

12:20: Victor Ponta: Despre integritate, domnule prim-ministru desemnat. Aveti deja puncte slabe in noul Guvern. Aveti deja un ministru care a accesat fonduri de la ministerul pe care il va conduce, aveti in Guvern oameni care au trecut dintr-un partid intr-altul. Aveti 3 oameni in Guvern care in campania electorala din 2008 au spus oamenilor ca trebuie sa scapam de Traian Basescu. Suntem intr-o situatie anormala. Cei care au votat in 2008 nu au stiut ca voteaza pentru un Guvern Mihai Razvan Ungureanu.

12:16: Victor Ponta: De astazi nu mai sunteti un independent, domnule Ungureanu, conduceti o coalitie politica, sper ca veti reusi sa conduceti si PDL. Salut faptul ca v-ati dat demisia din functia de director al SIE. Nu sunt un om obtuz, cred ca fostii sefi ai serviciilor de informatii pot sa faca o cariera politica. Cred insa ca intr-un stat democratic, cei care au activat in serviciile secrete trebuie sa stea departe de viata politica, iar daca vor sa faca o cariera politica, sa o faca dupa ce parasesc aceste servicii. USL nu va vota acest Guvern.

12:14: Victor Ponta: Schimbarea Guvernului Boc nu este solutia la problemele romanilor, ci doar un respiro. Solutia este modul de guvernare. Autismul fostului Guvern a dus la caderea acestuia. Ma bucur ca nu ati acceptat in Guvern fosti ministri care reprezentau nume si persoane cu totul si cu totul indezirabile. Ma bucur ca nu ii aveti in Guvern pe doamna ministru Udrea, pe domnul ministru Igas. Acest lucru arata ca criticile noastre au fost adevarate, este o schimbare benefica. Regret, domnule prim-ministru desemnat, ca nu ati putut cere sa fie schimbati si ministrii UNPR si UDMR, lucru care arata ca exista o limita, exista restrictii in ceea ce puteti cere.

12:10: Victor Ponta: Romania este in continuare una dintre tarile cele mai vulnerabile la ceea ce se va intampla in acest an. Trebuie sa le spunem oamenilor adevarul. In rog pe noul premier desemnat sa inteleaga ca guvernarea nu se face pentru cifre. Oamenii sufera, isi pierd locul de munca. Aceasta trebuie sa fie preocuparea unui nou Guvern al Romaniei. Oamenii din aceasta tara nu isi doresc doar o schimbare de forma, ci una de fond.

12:07: Victor Ponta: Pozitia USL ramane neschimbata. Noi am considerat ca alegerile anticipate si demisia presedintelui Traian Basescu sunt solutia pentru actuala criza economica, suprapusa peste o criza sociala. USL nu voteaza Guvernul. Imi doresc, daca veti obtine astazi votul majoritatii parlamentare, sa aveti o guvernare mai buna decat cea anterioara.

12:02: Sever Voinescu (PDL): Din punct de vedere duhovnicesc, aceasta saptamana se cheama saptamana smereniei. (...) Urez mult succes Guvernului Mihai Razvan Ungureanu, un Guvern de care Romania are nevoie.

12:00: Sever Voinescu in plen: Vreau sa salut prezenta in sala a unor lideri ai opozitiei.

11:57: Sever Voinescu (PDL) in plen: A venit vremea faptelor si vremea vorbelor a cam trecut. PDL a inteles ca societatea cere in acest moment o schimbare si inaugurarea unui nou mod de a fi in politica. PDL a inteles sa isi improspateze expresia guvernamentala. Toti ministrii PDL din noul Guvern sunt figuri noi, proaspete, cu o solida expertiza in spate. Incepe un nou mod de a face politica in Romania.

MR Ungureanu

MR Ungureanu

Foto: Hotnews

11:52: Mihai Razvan Ungureanu prezinta lista noilor ministri propusi.

11:44: Mihai Razvan Ungureanu prezinta programul de guvernare si obiectivele noului Cabinet in fata plenului: "Preocuparea acestui Guvern pentru majorarea prudenta a salariilor bugetare si a pensiilor, daca economia va permite acest lucru. Ne propunem stimularea cresterii economice, crearea de noi locuri de munca, imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene. Ne propunem sa incurajam investitiile romanesti si sa intarim mediul privat. Mentinem obiectivul adoptarii monedei euro in ianuarie 2015". Alte obiective prezentate de Mihai Razvan Ungureanu sunt aderarea la spatiul Schengen, adoptarea Pactului european pentru stabilitate financiara, dar si dialogul cu reprezentantii societatii civile. "DNA si ANI vor continua sa fie pilonii principali ai luptei anti-coruptie. Aceste doua institutii au nevoie de stabilitate".

11.41: In acest moment, la sedinta Parlamentului sint prezenti 237 de parlamentari. Cvorumul de sedinta si numarul de voturi necesar pentru trecerea Guvernului Ungureanu este 233.

11.38: Din Coalitia de guvernare lipsesc doi parlamentari: Wiliam Brinza (PDL) - a anuntat ca nu este in tara, si Verestoy Attila (UDMR) - internat in spital.

11.36: Parlamentarii au semnat doua liste de prezenta la sedinta, in loc de una singura, cum era cutuma.

11:28: Grupul minoritatilor pune conditii pentru sustinerea noului Guvern. Deputatul Nicolae Păun a declarat, joi, citat de Mediafax, că parlamentarii minorităţilor "susţin condiţionat" Guvernul Ungureanu, condiţiile fiind creşterea pensiilor şi a salariilor din luna mai şi îmbunătăţirea mediului de afaceri. In caz contrar, grupul minoritatilor se declara dispus să voteze prima moţiune de cenzură. Grupul minoritatilor nationale are 17 deputati.

Ora 11:17: Sedinta camerelor reunite ale Parlamentului nu a inceput.