UE, Republica Moldova, Ucraina, Orientul Apropiat, NATO si Afghanistan - au fost teme abordate in audierea din Parlament a ministrului Cristian Diaconescu. Niciun cuvant insa despre Rusia. Nici parlamentarii din comisiile de specialitate n-au avut nicio curiozitate referitoare la relatia romano-rusa. Diaconescu a intrunit votul favorabil al tuturor celor 32 de parlamentari prezenti, fara a exista insa cvorum in comisiile reunite.

Ministrul Diaconescu a vorbit despre Schengen si despre lipsa de reactie a Romaniei in ceea ce priveste Siria, despre o serie de chestiuni europene, preponderent, dar n-a spus nimic despre ce isi propune in relatia cu Rusia. Nici parlamentarii care i-au adresat intrebari si n-au avut curiozitati referitoare la relatia cu acest actor international atat de important.

Diaconescu a vorbit, in schimb, despre relatia cu Republica Moldova, care are un rol special in orice concept de politica externa romaneasca.

"Vreau sa fie extrem de clar un lucru: indiferent de cum se traduce acest cuvant special in alte capitale, atentia si modul in care ne vom raporta reprezinta un argument si reper pentru orice politica externa coerenta din partea Bucurestiului", a spus el.

Ministrul a anuntat intentia de a face o sedinta de guvern comuna romano-moldoveneasca in viitorul apropiat, care sa aiba doua teme importante: interconectivitatea retelelor de gaz si proiecte concrete finantate din cele 100 de milioane oferite de Romania.

Diaconescu a mai vorbit despre Tratatul fiscal european si necesitatea modificarii Constitutiei pentru a include in ea prevederi obligatorii ale documentului european, despre nevoia ca MAE sa joace o atitudine clara si profesionista in negocierile cadrului bugetar european pentru perioada 2014-2020 si despre faptul ca strategia Dunarii ar putea fi o modalitate foarte buna de a atrage bani europeni pentru proiecte.

Romania sustine aspiratiile de aderare a Serbiei la UE si isi mentine pozitia privind Kosovo - nerecunoasterea independentei acestei provincii - are o cooperare foarte buna cu Ungaria si cu Bulgaria si contacte cu partenerii ucraineni, existand chestiuni restante care urmeaza sa fie discutate in perioada urmatoare.

Ministrul a mai anuntat ca exista acordul autoritatilor sarbe pentru deschiderea unui consulat in Valea Timocului.

Parlamentarii au fost extrem de apreciativi la adresa ministrului, acordandu-i voturile lor in unanimitate. Adica a tuturor celor 32 de membri din trei comisii reunite, comisiile de politică externă ale Senatului si Camerei Deputatilor si de la comisia pentru românii de pretutindeni.

Votul a fost unul secret, desi Gyorgy Frunda a spus ca el considera ca trebuia sa fie unul deschis, din moment ce in alte comisii a fost de aceasta natura.

In privinta cvorumului, Attila Korodi, presedintele comisiei de politica externa din Camera Deputatilor, a spus la sfarsitul sedintei ca a fost "cvorum majoritar in toate comisiile" si ca Biroul Permanent hotaraste cum va fi utilizat acest vot. A fost un vot de incredere si nu un aviz consultativ, intrucat comisia de politica externa din Senat n-a avut cvorum, fiind prezenti 5 din 13 senatori, dar ca aceste comisii recomanda plenului un vot favorabil pentru ministru.

Audierea lui Cristian Diaconescu n-a fost lipsita de incidente, in sensul ca a existat o defectiune cu sonorizarea din sala. La un moment dat, exasperat de faptul ca fie se auzea urland in boxe, fie nu se auzea deloc, ministrul a spus: "Sunt obisnuit cu tot felul de sonorizari in sala, spuneti-i colegului care lipseste".