Andreea Paul Vass (33 de ani), propunerea pentru functia de ministru al Economiei, este doctor in economie, fost expert/consilier prezidential si consilier personal si pe probleme economice al premierului Emil Boc. Vass a intrat in politica prin functia de consilier al europarlamentarului Theodor Stolojan. In urma cu o saptamana, Vass a fost in centrul unui scandal mediatic, dupa ce premierul a numit-o in comisia de privatizare a Hidroelectrica. Controversa vine din faptul ca Dan-Viorel Paul, cumnatul Andreei Paul Vass, este broker la Bursa, acolo unde vor fi scoase la vanzare actiunile companiei.

Foto:

Andreea Paul Vass, nascuta pe 10 septembrie 1978 in Zalau, judetul Salaj, a terminat in 2001 facultatea Facultatea de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE, unde a obtinut si titulatura de doctor in economie in 2008.

Conform CV-ului, Andreea Paul Vass nu a lucrat niciodata in domeniul privat.

Intre 2001 si 2008, Vass a fost cercetator la Institutul de Economie Nationala al Academiei Romane.

Intre 2005 si 2007, Andreea Paul Vass a fost expert/consilier prezidential in cadrul Departamentului de Politici Economice si Sociale.

Din 2007 si pana in 2009, Vass a fost consilier in cadrul Parlamentului European pentru europarlamentarul Theodor Stolojan.

Din 2009 si pana in noiembrie 2010, Vass a indeplinit functia de consilier personal al premierului Emil Boc, iar din noiembrie 2010 si pana in februarie 2011, a fost Consilier de Stat pe probleme economice al prim-ministrului Emil Boc.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul propriu, Vass are realizate studii de cercetare in Marea Britanie (London School of Economics, University of Essex, Sussex University, SPRU Research Center), SUA (Stanford University), Franta (Maison des Sciences de l'Homme) si Ungaria (IKU Research Center, Institute for World Economics).

Tot in CV apare mentionat faptul ca este autor pentru doua carti si co-autor pentru alte 6 publicatii. In 2011 a publicat o carte intitulata "Forta politica a femeilor".

Potrivit ultimei declaratii de interese, Andreea Paul Vass detine actiuni la Alro Slatina, BRD GSG, SIF Banat Crisana Arad, Transelectrica si Transgaz SA Medias.

Conform ultimei declaratii de avere, din 2011, Paul Vass (impreuna cu sotul) detine 2 apartamente in Bucuresti, o casa de vacanta si doua automobile. Familia Andreei Paul Vass detine si tablouri si obiecte de arta in valoare de 12.000 de euro, precum si 9 conturi deschise in banci in care sunt depusi in total peste 100.000 de lei, peste 18.000 de euro si 1.300 de dolari.

Membra PDL, Vass a iesit de multe ori in presa pe teme care tin de partid si de multe ori a fost criticata pentru declaratiile sale de catre unii membri de partid.

In toamna lui 2011, Adreea Paul Vass anunta ca intra in cursa pentru presedintia Organizatiei de Femei a PDL condusa de catre Sulfina Barbu. Vass a declarat atunci pentru agentia Mediafax ca a decis sa candideze pentru ca poate intari organizatia si poate aduce prospetime. Democrat liberala sustine ca numele de Vass inseamna in limba maghiara "fier" facand trimitere la Margaret Thatcher supranumita si "Doamna de Fier". Ulterior, Vass a renuntat si s-a multumit cu functia de prim-vicepresedinte al organizatiei femeilor din PDL.

Numita de Boc in comisia de privatizare a Hidroelectrica

Saptamana trecuta, numirea controversata a Andreei Paul Vass in comisia de privatizare a Hidroelectrica a fost puternic mediatizata.

Pe 1 februarie, Andreea Paul Vass, consilierul primului-ministru, a fost numita membru al Comisiei pentru Coordonarea procesului de privatizare a Hidroelectrica. Unul dintre rolurile acestei comisii va fi si cel de coordonare a procesului de selectare a intermediarului care se va ocupa de listarea pe bursa a companiei. Numirea Andreei Paul Vass in comisie este surprinzatoare avand in vedere ca Dan Paul, cumnatul acesteia, este broker si membru in Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti, adica locul unde va avea loc vanzarea actiunilor Hidreoelectrica.

Dan-Viorel Paul, cumnatul Andreei Paul Vass, este actionar cu 90,7% si administrator la firma de brokeraj Finaco Securities.

Colega de partid, Sulfina Barbu, a acuzat-o pe Vass s-ar afla intr-o stare de incompatibilitate.

"Nu este conflict de interese in niciun fel", a precizat Andreea Paul Vass. Potrivit acesteia, nu exista nicio legatura intre numirea ei in comisia de privatizare a Hidroelectrica si faptul ca Dan Paul este broker. "Prin aceasta numire, in acest proces voi fi ochiul vigilent al premierului", a precizat Vass.

Aceasta a adaugat ca rolul comisiei din care face parte este acela de a monitoriza intreg procesul de privatizare. "Iar procesul de privatizare se desfasoara prin selectarea unui intermediar care sa se ocupe de listare". Vass a mai spus ca din comisia de privatizare fac parte si ministrii, fiind condusa de ministrul economiei, Ion Ariton.

Vass a mai spus ca nu este prima numire de acest fel deoarece a facut parte si din comisia care s-a ocupat de vanzarea pe bursa a 10% din Petrom, actiune esuata in vara anului trecut.

Citeste si: