Presedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat luni, la finalul consultarilor de la Palatul Cotroceni cu Traian Basescu, ca opozitia se pronunta "ferm" pentru solutia alegerilor anticipate, respinsa de seful statului, si nu va vota niciun nou guvern, tocmai pentru a se ajunge la alegeri anticipate.

"Nu vom vota niciun nou guvern tocmai pentru a ajunge la anticipate", a subliniat el, dupa o intalnire caracterizata ca fiind "scurta".

"Inainte de toate, i-am spus ca, din punctul nostru de vedere, cea mai buna, mai sanatoasa rezolvare a crizei ar fi ca, dupa pasul inainte facut de dl Boc, si domnia sa sa demisioneze".​

Crin Antonescu a afirmat ca Traian Basescu le-a spus liderilor opozitiei ca nu demisioneaza "tocmai acum cand a demisionat si dl Boc, pe aceeasi teorie a stabilitatii".

In aceste conditii "am vorbit foarte clar de optiunea noastra ferma pentru solutia alegerilor anticipate, democratica, aplicata in toate tarile democratice in vreme de criza. Este solutia cea mai putin costisitoare, cea mai solida, care confera urmatorului guvern prestigiul, forta si legitimitatea unui vot popular proaspat, recent", a explicat liderul PNL.

Potrivit acestuia, seful statului ar fi afirmat ca nu este "timp de anticipate, ca inseamna instabilitate si ca trebuie sa caute imediat o majoritate parlamentara".

"Noi nu intram in aceste combinatii care au nascut diferitele guverne Boc. Votul nostru va fi intotdeauna pentru alegeri anticipate. Nu vom vota niciun guvern pentru o constructie care sa castige timp in detrimentul Romaniei", a precizat acesta.

Crin Antonescu a subliniat ca USL este gata sa vina la guvernare, "dar invitati de electoratul Romaniei" si nu de presedintele Basescu.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a spus ca intalnirea cu seful statului a fost "strict formala si protocolara".

"2012 e un an extrem de greu si de dificil pentru Romania si pentru toata Europa. O tara ca Romania, care are azi in mod oficial o criza politica suprapusa peste cea sociala si economica, are nevoie de rezolvarea crizei politice cat mai rapid. Solutia noastra ar insemna ca in iunie Romania ar avea un nou Parlament ales, noi autoritati locale si in iunie putem sa luam toate masurile ca Romania sa nu esueze in aceasta perioada deosebit de grea", a argumentat el.

"Decizia ii apartine, din pacate, presedintelui Romaniei", a comentat Victor Ponta.