Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, pentru Mediafax, că demisia Guvernului Boc este un prim pas realist, însă el trebuie urmat de formarea unui guvern tehnocrat, care să pregătească alegeri anticipate. Iliescu a adaugat că decizia premierului Emil Boc de a depune mandatul Guvernului este "o rezultantă a întregii evoluţii din ultima vreme".

"Este un prim pas realist, de înţelegere a unei cerinţe clare care a venit insistent în ultima vreme, inclusiv la manifestaţiile din Piaţa Universităţii. Însă, de fapt, cerinţa cea mai subliniată a fost demisia chiar a preşedintelui Traian Băsescu", a spus el.

El a apreciat decizia luată de premier ca un prim pas de înţelegere a nevoii schimbării, însă a subliniat că doar demisia Guvernului nu este suficientă.

Iliescu a mai spus că soluţia politică este cea solicitată de opoziţie, formarea unui Cabinet de tehnicieni care să pregătească şi să organizeze alegeri parlamentare anticipate.

Preşedintele de onoare al PSD a adăugat că eventuala formare a unui Guvern politic al coaliţiei de guvernare, chiar şi condus de un tehnocrat, care să funcţioneze până în noiembrie, ar fi doar "o perdea" care va acutiza şi mai mult tensiunile sociale şi politice.

Premierul Emil Boc i-a anunţat, luni, pe miniştri că a decis să depună mandatul Guvernului: "Am depus mandatul deoarece nu mă agăţ de putere, pentru mine contează mai puţin dacă mai rămân în funcţie câteva luni, până la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situaţia politică şi socială din ţară, dar şi pentru a nu pierde ceea ce românii au câştigat: stabilitatea economică a ţării", a spus Boc.

El a făcut apel către clasa politică pentru a trece rapid prin Parlament un nou guvern şi a mulţumit atât preşedintelui Traian Băsescu, pentru un "parteneriat corect în interes public", cât şi foştilor şi actualilor miniştri din mandatul său.