Social-democratul Adrian Nastase sustine, pe blogul sau, ca presedintele Traian Basescu ar putea anunta luni ca "Boc si-a dat demisia iar consultarile sunt pentru a desemna un nou premier". In opinia lui Nastase, "Basescu va incerca sa schimbe doar primul-ministru nu si pe cei mai importanti membri ai guvernului, ca sa nu se supere cu partidul￯". Politicianul PSD afirma ca cele scrise de el sunt "doar o varianta de scenariu".

Adrian NastaseFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Iata cateva dintre cele mai importante afirmatii facute de Adrian Nastase:

* SITUATIA DIN TEREN - dezastruasa. "Romanii" lui Basescu, dar si ceilalti, traiesc tot mai rau iar situatia economica (si din motive externe) nu se va imbunatati in perioada care vine. Nemultumirea latenta a populatiei creste continuu. Nemultumirea este legata de directia in care merge tara dar si de cei care o conduc. Atat guvernul, cat si Basescu, au un nivel de incredere publica in jur de 10%.

* Cele trei solicitari principale, exprimate public, vizeaza, in esenta, doi "OS" (Basescu si Boc), plus alegeri anticipate. Basescu a incercat sa arunce din balon, inainte de prabusire, piese mai putin importante - legea sanatatii, pe Baconschi, l-a tras inapoi in nacela pe Arafat, a acceptat sesiune extraordinara a Parlamentului, a acceptat o palma zdravana pentru guvern prin decizia Curtii Constitutionale. Niciun rezultat...

* Luni, ora 12 si apoi la ora 13, consultari formale cu partidele, in principal ca sa le spuna si personal ce a spus in conferinta de presa despre Tratatul fiscal (al carui viitor, fie vorba intre noi, nu este inca foarte clar). SURPRIZA - el ar putea anunta ca Boc si-a dat demisia iar consultarile sunt pentru a desemna un nou premier. Evident, Basescu va incerca sa schimbe doar primul-ministru nu si pe cei mai importanti membri ai guvernului, ca sa nu se supere cu partidul...

* Unii vor spune ca nu este elegant si ca, dupa Roman, Stolojan, Baconschi, etc, el il sacrifica si pe Boc. Altii vor raspunde, resemnati, ca asa sunt scorpionii...

* Evident, lipsa opozitiei din Parlament va crea o problema pentru acordarea votului de investitura pentru noul guvern. Acesta este un al doilea motiv pentru care Basescu organizeaza consultarile. Oricum, va rog sa nu va faceti program luni dupa-amiaza pentru ca Basescu va face o conferinta de presa sa va anunte aceste schimbari minunate.

* Sacrificiile rituale de pana acum nu au dus la linistirea multimii. Sacrificarea lui Boc va fi suficienta?

Comentariul lui Nastase a venit in contextul unor informatii potrivit carora premierul Emil Boc isi va da demisia din fruntea Guvernului la jumatatea saptamanii viitoare.

Potrivit Agerpres, formatiunile politice parlamentare sunt asteptate luni, la Palatul Cotroceni, pentru consultari cu presedintele Traian Basescu privind perspectivele ratificarii de catre Romania a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara, dialogul dintre partidele politice si functionarea Parlamentului.

Seful statului a trimis, joia trecuta, o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlament prin care ii invita la Palatul Cotroceni. Atat liderii coalitiei de guvernamant, cat si cei din Opozitie au anuntat ca vor da curs invitatiei presedintelui Traian Basescu.

Citeste mai multe pe blogul lui Adrian Nastase.