Europarlamentarul Cristian Preda sustine, intr-o postare pe blogul personal, ca ideea comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare nu a fost doar 'o proasta situare in raport cu Constitutia, ci si o greseala politica grava', citeaza Agerpres.

'Decizia Curtii Constitutionale referitoare la comasare a fost publicata. Aspectele legale nu lasa loc pentru discutii: prelungirea mandatului alesilor locali nu poate avea loc decat in conditii de calamitate, iar interdictia de a candida intr-un scrutin fiindca simultan are loc si un altul e o incalcare a drepturilor fundamentale. Ideea comasarii nu a fost doar o proasta situare in raport cu Constitutia, ci si o greseala politica grava. Cine si-o asuma? Personal, nu stiu cine a nascocit-o. In democratie, responsabilitatea inseamna nume si prenume. Ar trebui sa le aflam, macar in ceasul al 12-lea...', afirma Preda in postarea de pe blog.

Curtea Constitutionala a Romaniei sustine ca legea privind comasarea alegerilor este neconstitutionala deoarece este de natura sa determine dificultati in exercitarea dreptului de vot, datorita procedurii greoaie, si incalca dreptul de a fi ales, pentru ca o persoana nu poate candida in acelasi timp pentru functia de primar si pentru un mandat de deputat sau de senator.

De asemenea, sunt neconstitutionale prevederile prin care sunt prelungite mandatele alesilor locali cu sase luni si modul de delimitare a colegiilor uninominale.

Judecatorii sustin ca, redimensionand durata mandatelor in curs ale alesilor locali, legea comasarii incalca principiul neretroactivitatii legii, consacrat de art.15 alin.(2) din Legea fundamentala.

Pe de alta parte, legea comasarii este neconstitutionala, deoarece dispozitiile art.I alin.(3)-(6) stabilesc, sub sanctiunea decaderii, o serie de termene procedurale, inclusiv in ceea ce priveste solutionarea de catre instanta de judecata a unor actiuni prevazute de lege.