Curtea Constitutionala: Legea comasarii incalca dreptul de a fi ales, iar mandatele alesilor locali nu pot fi prelungite

de Red. Stiri     HotNews.ro
Vineri, 3 februarie 2012, 12:23 Actualitate | Politic


Curtea Constituţională a României (CCR) susţine că legea privind comasarea alegerilor este neconstituţională, deoarece este de natură să determine dificultăţi în exercitarea dreptului de vot din cauza procedurii greoaie, dar şi încalcă dreptul de a fi ales, deoarece o persoană nu poate candida în acelaşi timp pentru funcţia de primar şi pentru un mandat de deputat sau de senator. De asemenea, Curtea a declarat neconstituţionale prevederile prin care sunt prelungite mandatele aleşilor locali cu şase luni, precum şi modul de delimitare a colegiilor uninominale, relateaza Agerpres.

UPDATE 1: In motivarea CCR apare si o opinie separata a judecatoarei Iulia Motoc, precum si o opinie concurenta, semnata de judecatorii Mircea Stefan Minea si Petre Lazaroiu. Opinie concurenta inseamna ca judecatorii au ajuns la aceeasi solutie, dar cu argumente diferite sau partial diferite

UPDATE 2: Curtea mai arata in decizie ca "Se impune reconsiderarea reglementarii sistemului electoral romanesc", care prezinta "o serie de imperfectiuni"
 • Vezi atasat decizia Curtii Constitutionale


"Dreptul la alegeri libere impune respectarea unor exigenţe, între care şi aceea a stabilităţii normelor juridice în domeniul electoral. Într-un plan mai larg, stabilitatea acestor norme constituie o expresie a principiului securităţii juridice, instituit, implicit, de art.1 alin.(5) din Constituţie, principiu care exprimă, în esenţă, faptul că cetăţenii trebuie protejaţi contra unui pericol care vine chiar din partea dreptului, contra unei insecurităţi pe care a creat-o dreptul sau pe care acesta riscă s-o creeze, impunând ca legea să fie accesibilă şi previzibilă", se arată în motivarea CCR, dată vineri publicităţii.

CCR susţine că această reglementare este de natură să determine dificultăţi în exercitarea dreptului de vot, dificultăţi care pot avea ca efect, în cele din urmă, restrângerea exerciţiului acestui drept.

'Astfel, prin organizarea concomitentă a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat şi a celor pentru autorităţile administraţiei publice locale cetăţenii vor avea de realizat o sarcină mult mai complexă - exprimarea opţiunii pe 6 buletine de vot, ceea ce va presupune creşterea exponenţială a timpului necesar votării pentru fiecare cetăţean, luând în calcul în acest sens distribuirea buletinelor, timpul de vot în cabine, introducerea buletinelor de vot în cele 3 urne. Complexitatea operaţiunilor de vot poate avea ca efect excluderea de la vot a alegătorilor care, independent de voinţa lor, nu vor reuşi să voteze în perioada de timp afectată exercitării votului, până la închiderea urnelor. Acestea sunt şi raţiunile practice care fundamentează o altă regulă prevăzută de Codul bunelor practici în materie electorală, şi anume aceea ca procedura de votare să rămână cât mai simplă, pentru a lăsa deplina libertate a alegătorilor de a-şi exprima voinţa şi a asigura astfel efectivitatea dreptului la vot şi la alegeri libere', mai susţine CCR.

Judecătorii constituţionali consideră că o procedură greoaie de vot, determinată de numărul mare de buletine de vot, ca şi autorităţile publice diferite cu privire la care alegătorii trebuie să îşi manifeste în acelaşi timp opţiunea, pot avea ca efect împiedicarea liberei exprimări a opiniei acestora.

Unul din motivele invocate de Guvern pentru acestă lege era necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare, însă CCR arată că acestea 'nu se pot constitui în argumente care să susţină, în orice condiţii, restrângeri ale exerciţiului unor drepturi sau ale unor libertăţi sau care să susţină măsuri de natură a afecta principii fundamentale ale statului de drept'.

CCR consideră că organizarea la aceeaşi dată a celor două categorii de alegeri determină încălcarea dreptului de a fi ales, prevăzut de art.37 din Constituţie.

'Aceasta întrucât există situaţii în care un candidat care nu a câştigat un mandat de ales local (primar sau preşedinte de consiliu judeţean), să-şi exprime dorinţa de a participa la alegerile naţionale pentru un mandat de parlamentar (deputat sau senator), lucru perfect posibil, dar numai în cazul unor alegeri care se desfăşoară la date diferite. Or, legea criticată prevede că în cazul organizării şi desfăşurării alegerilor pentru Parlament la aceeaşi dată cu alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, o persoană nu poate candida în acelaşi timp pentru funcţia de primar şi pentru un mandat de deputat sau de senator şi nici pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean şi pentru un mandat de deputat sau de senator', mai arată CCR.

Neconstituţională este şi prelungirea mandatului aleşilor locali cu şase luni.

'Având în vedere că mandatul Camerei Deputaţilor şi Senatului expiră în noiembrie 2012 şi că, potrivit art.63 alin.(2) din Constituţie, alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului, rezultă că organizarea, la aceeaşi dată, a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale va duce la prelungirea mandatului aleşilor locali, iar, potrivit textului din lege, durata mandatului se va prelungi mai mult, până la data validării noilor aleşi. Cauza prelungirii mandatelor nu se încadrează în nici una dintre situaţiile menţionate de Legea nr.215/2001, cauze care justifică, potrivit
Constituţiei, prelungirea mandatelor aleşilor, încălcând, prin urmare, principiul periodicităţii alegerilor şi dispoziţiile art.1 alin.(5) din Constituţie, care consacră obligaţia respectării Constituţiei, supremaţiei sale şi a legilor', mai declară CCR.

Judecătorii susţin că, redimensionând durata mandatelor în curs ale aleşilor locali, legea comasării încalcă principiul neretroactivităţii legii, consacrat de art.15 alin.(2) din Legea fundamentală.

Pe de altă parte, legea comasării este neconstituţională, deoarece dispoziţiile art.I alin.(3)-(6) stabilesc, sub sancţiunea decăderii, o serie de termene procedurale, inclusiv în ceea ce priveşte soluţionarea de către instanţa de judecată a unor acţiuni prevăzute de lege.

'Totodată, se încalcă şi liberul acces la justiţie al titularilor acţiunilor formulate împotriva hotărârilor de Guvern prin care sunt delimitate colegiile uninominale unde au loc alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2012, persoane care, în ipoteza în care instanţa de judecată este decăzută din dreptul de a le soluţiona acţiunile, se află în imposibilitatea de a-şi valorifica în justiţie dreptul consacrat de lege', arată motivarea CCR.

Neconstituţionale sunt şi alineatele (2)-(4) ale art.I din lege privind delimitarea colegiilor uninominale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3787 vizualizari

 • +5 (15 voturi)    
  bok (Vineri, 3 februarie 2012, 12:28)

  Mazeta [utilizator]

  ou sont le postaques d' antan?
  • -4 (16 voturi)    
   Right here! (Vineri, 3 februarie 2012, 12:49)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   You're one of them!
  • +1 (23 voturi)    
   Opozitia parca zbiera ca CCR e pro-Basescu.. (Vineri, 3 februarie 2012, 12:54)

   Alegeri si veselie [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Decizia CCR e o palma data peste ceafa groasa a mongoloidului care conduce PSD-ul si peste ochii umflati de somn ai istericului care s-a cocotat la presedintia PNL.

   Ambii sustineau cu multe balbaieli si injuraturi ca CCR-ul 'e oamenii dictatorului'.
   Uite ca CCR-ul i-a luat comasarea din mana PDL-ului si i-a trantit decizia in nas lui Basescu.
   Semn ca nu e vorba de nici un fel de control politic de la Cotroceni, dimpotriva, indivizii de la CCR au fost numiti politic si majoritatea lor apartin factiunilor Opozitiei inca de pe vremea lui Iliescu si Constantinescu.

   Oricum, din motivare se intelege ca actuala coalitie ar putea face totusi alegeri comasate daca:

   - nu prelungeste mai mult de 3 luni mandatul alesilor locali (inseamna alegeri parlamentare anticipate, in iunie).
   - nu impiedica primarii sa candideze si la primarie, si la Senat daca vor (asta se poate, era o masura anti-coruptie si anti-traseism, dar asta e..)
   - reduce nr. buletinelor de vot si simplifica procedura cat mai mult.

   Daca s-ar reusi modificarile astea in lege, s-ar putea sa avem totusi comasare.

   Oricum, colegiile vor fi redelimitate din cauza recensamantului, trebuie modificate pt a se pastra raportul de reprezentare, de 70.000/deputat si 160.000/senator.

   S-ar putea sa avem circa 400 parlamentari, cu vreo 80 mai putin decat acum !
   Sau chiar 300, ideal, daca se aplica rezultatele referendumului (se opun toate partidele..).
   • -5 (9 voturi)    
    O intrebare! (Vineri, 3 februarie 2012, 13:39)

    Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui Alegeri si veselie

    Ce faceau membrii CCR cand Tariceanu si Geoana au facut impreuna aceasta lege a alegerilor imperfecta? De ce nu au semnalat acest lucru atunci si i-a apucat dragostea acum de perfectiune?
    Sa fie iar mana USL care practic se prabuseste din cauza grevei de lux si mai ales a condamnarii lui Adrian Nastase la 2 ani de executare, primul prermier condamnat din Romania, culmea, pus tocmai de PSD!!!
    • +4 (4 voturi)    
     imperfectul (Vineri, 3 februarie 2012, 14:00)

     golgoaja [anonim] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

     nu'i tot una cu neconstitutionalul.

     daca palramentul atata poate.
     spune'mi o lege perfecta sau aproape perfecta sau buna data de parlament.
   • +5 (7 voturi)    
    CCR - este inregimentata politic (Vineri, 3 februarie 2012, 14:04)

    mihai [anonim] i-a raspuns lui Alegeri si veselie

    Degeaba mai incearca CCR sa-si mai spele din pacate. Este tardiv. Tot slugile lui Basescu raman.
    Auzi la ei: Este constitutional sa recalculezi toate pensiile mai putin ale lor (magistratilor) - monument de prostie in istoria dreptului romanesc.
   • +4 (4 voturi)    
    Ia si citeste pe doamna Motoc (Vineri, 3 februarie 2012, 14:13)

    justin [utilizator] i-a raspuns lui Alegeri si veselie

    Aia numita de basescu in functie. Sa vezi acolo "sprijin".

    De la ironii fine de genul: "Apreciem că este lăudabil modul în care Curtea invocă Codul bunelor practici în materie electorală elaborat de Comisia Europeană pentru Democraţie
    prin Drept de la Veneţia. Constatăm o evoluţie pozitivă de la Decizia nr.503/2010 prin care Curtea constata că actul invocat nu are un caracter obligatoriu asupra statelor Uniunii Europene şi că, de altfel, Codul „nu impune
    sancţiuni în eventualitatea în care statele eşuează în implementarea dispoziţiilor
    sale.” "

    Pana la acuze de genul: "Prelungirea mandatului aleşilor locali constituie o practică a statelor democratice. Astfel, Franţa, prin Legea nr.2005-1563 din 15 decembrie 2005 privind prelungirea duratei mandatului din 2007 a consilierilor municipali şi consilierilor generali, a prelungit cu un an mandatul consilierilor menţionaţi"
    uitand sa mentioneze ca motivul a fost TOCMAI faptul ca se suprapuneau alegerile in 2007, lucru ce se dorea evitat.

    Si mai baga si niste acuze fine pe sfarsit "Prin indicarea modalităţilor de revizuire a sistemului electoral există riscul unei antepronunţări a Curţii".
    Antepronutari la ce? Ca e ok si constitutional sa se modifice legislatia electorala??

    Daca cautai pe sustinatorii lui base in CC ii gasesti usor. Trebuie sa te uiti dupa capete blonde.
 • +8 (14 voturi)    
  mogulii astia (Vineri, 3 februarie 2012, 12:28)

  justin [utilizator]

  Sa vina cu sursa de finantare pentru decizia lor! Nu asa era vorba?
 • -10 (24 voturi)    
  logica (Vineri, 3 februarie 2012, 12:29)

  James Bond [utilizator]

  Pe aceeasi logica, ar trebui ca CC sa declare neconstitutionala si Legea invatamantului, deoarece nu poti da examen de admitere decat la un singur liceu, desi poate ai dori sa fii candidat si la un liceu teoretic, dar si la unul industrial...
  Penibil...
  • +9 (13 voturi)    
   glumetule :)) (Vineri, 3 februarie 2012, 12:46)

   justin [utilizator] i-a raspuns lui James Bond

   Eu zic sa declare neconstitutional si codul muncii ca poate tu nu ai chef sa muncesti! Nu?
   Cam asta e "logica" ta...
  • +13 (15 voturi)    
   E greu cu logica pe scari (Vineri, 3 februarie 2012, 12:52)

   KingSnake [utilizator] i-a raspuns lui James Bond

   CC nu zice ca ar trebui sa aiba dreptul sa candideze la mai multe primarii odata (una de municipiu, una de oras si una de comuna). Analogia ta este total nepotrivita.
  • +2 (10 voturi)    
   legea invatamantului e neconstitutionala (Vineri, 3 februarie 2012, 12:59)

   busola [anonim] i-a raspuns lui James Bond

   ...dar odata angajata raspunderea in parlament functioneaza ca lege, nu mai conteaza ca nu a existat decat o analiza pe genunchi a ei. Daca lumea iesea in strada ca pentru legea sanatatii pe motiv ca in invatamant exista o persoana providentiala precum Arafat in sanatate probabil ca nici legea invatamantului nu trecea...Dar invatamantul deh!...nu-i ca sanatatea, daca nu inveti nimic azi zici ca lasi pe maine in schimb cand mori mori acum si de aceea are alt impact psihologic.
  • +1 (9 voturi)    
   subscriu (Vineri, 3 februarie 2012, 13:03)

   rz [anonim] i-a raspuns lui James Bond

   De acord, asa ar fi trebuit ca alegerile pentru senat si camera sa fie in zile diferite, din acelasi motiv, poate cineva vrea sa candideze la ambele. Si vai, cand alegerile legislative cu cele prezidentiale vor fi in acelasi an, constitutia va fi neconstitutionala (pentru ca prevede alegeri la 5 ani). Sau asta e in legea electorala? Poate gresesc.

   Una peste alta, comasarea alegerilor era imorala, nu stiu daca e sau nu constitutionala sau legala. PDL incearca sa-si creeze avantaje pentru alegerile organizate de ei, ceea ce mi se pare chiar grav. Cu o constitutie mai buna sau o lege electorala mai buna, eventual un consens intre toate partidele sa nu se schimbe legea electorala decat cu majoritate de 2/3 din parlament (desi stiu ca in Romania nu exista tipul asta de vot), problema asta ar putea fi evitata. Si ar trebui evitata, cazul de fata sa le fie invatatura de minte.
 • 0 (22 voturi)    
  unu (Vineri, 3 februarie 2012, 12:38)

  unu [anonim]

  pdl - un urias cu picioarele de lut, ca si fostul pcr. la cel mai mic semn, se leapada toti de el si ramane doar base cu pilotul.
 • 0 (20 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 3 februarie 2012, 12:42)

  Erasm [anonim]

 • -4 (12 voturi)    
  legea electorala (Vineri, 3 februarie 2012, 12:50)

  alegator [anonim]

  pai ,.... daca exista baieti asa de ocosi,cine ii impedica sa -si depuna candidatura in aceasi zi atat pentru ales local cat si pentru ales parlamentar? si apoi daca e asa de bun demisioneaza dintr-o functie. Argumentatia CC mi se pare trasa de par ! Ref celelalte ilegalitati,nu comentez deoarece nu cunosc materia. dar in primul caz mi se pare ca logica invinge decia CC
 • +3 (7 voturi)    
  vot uninominal pur (Vineri, 3 februarie 2012, 13:12)

  mav [anonim]

  sper sa se modifice mizeria asta de lege in care cei de pe locul 2 si 3 ocupa locuri in parlament...in ce tara normala castigi alegeri si intri in parlamet? in ce tara normala esti trimis acasa in colegiu electoral, dar ajungi in parlament? pe cine reprezinti daca oamenii te-au trimis acasa?
  • -4 (6 voturi)    
   Unde erai cand a fost adoptata? (Vineri, 3 februarie 2012, 13:44)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui mav

   Pun pariu ca taceai chitit comunistule si acum vrei sa manipulezi ca sa se schimbe, doar doar veti avea vreun avantaj.
   Nu nene, sa ramana asa, voi ati facut-o, nu ati castigat prima data, nu veti castiga nici a doua oara!
   • +3 (3 voturi)    
    pai tu ai mentalitate comunista ... (Vineri, 3 februarie 2012, 15:04)

    adrian [anonim] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    iti convine schimbarea doar unde te avantajeaza ...

    activist tipic !
 • +2 (16 voturi)    
  Decizia (Vineri, 3 februarie 2012, 13:14)

  adrian [anonim]

  Este incredibil cum hotii de la guvernare incearca sa induca in erore populatia, precum se facea pe vremea lui Ceausescu. Nu se poate sa se incalce dreptul la confidentialitatea votului, sa intram insotiti in cabina de vot, sa votam pe 7 buletine, si mai ales sa se prelungeasca actualele mandate ale pdl-istilor..Parerea mea este ca daca oamenii nu ar fi iesit in strada acuma am fi avut comasate in noiembrie, pt ca si curtea este controlata politic
 • +7 (7 voturi)    
  Avantajul deciziei CC (Vineri, 3 februarie 2012, 13:26)

  catalin_mattei [utilizator]

  avantajul acestei decizii este ca nu vom fi in situatia in care sa se conteste hotararile luate de primariin justitie si sa se castige pe banda rulanta punand statul la cheltuieli inutile.
 • -2 (6 voturi)    
  nedumeriri (Vineri, 3 februarie 2012, 13:39)

  logic [anonim]

  daca un candidat la locale nu obtine voturile celor din circumscriptia proprie, cum poate avea sanse la alegerile parlamentare? mi se pare falsa justificarea incalcarii dreptului la candidatura. in fond fiecare trebuie sa- si cunoasca lungul nasului si sa nu incarce inutil buletinele de vot
 • -1 (11 voturi)    
  Curtea Constituţională trebuie desfiinţată! (Vineri, 3 februarie 2012, 13:40)

  Alin [anonim]

  Curtea Constituţională trebuia de mult desfiinţată, dar a fost lăsată pentru că a fost de folos în nişte ocazii, când Preşedintele Traian Băsescu, Conducătorul nostru Biruitor, a avut nevoie de ei. Dar acum au întrecut măsura! De ce ne trebuie nouă această Curte Constituţională şi în general de ce ne trebuie Constituţie, dacă-l avem în fruntea noastră pe Preşedintele Traian Băsescu, Conducătorul nostru Neobosit? Domnia-Sa ne spune ce avem de făcut, iar noi îl urmăm, ca să începem şi noi să trăim bine! Altfel, nu se poate, iar cine se opune, este duşmanul poporului!
 • -3 (7 voturi)    
  a facut pe placul usl (Vineri, 3 februarie 2012, 14:08)

  paolalaan [utilizator]

  ca tot nu aveam ce face cu vreo 9 milioane de euroi !da bravo usl , coruptia va apartine , minciuna e la voi acasa ,lenea idem hai scapati i pe toti hotii vantu patriciu fenechiu nastase etc etc etc ca voi i ati creat!hai dati curaj tuturor putorilor care in loc sa munceasca sa astepte bani de la noi cei care muncim !hai dati bani tutror mincinosilor care au ridicat un steag la revolutie si primesc 20 de milioane din banii mei!hai icurajati minerii sa mai vina sa va ajute! sa dati jos guvernu !sa incapeti voi!hai incurajati huliganiadele sa ajungeti voi la putere !hai , mai jigniti , mai mintiti , mai inselati ca doar sunt destui prosti sa va creada !SA VA BATA DUMNEZEU NEMERNICI CE SUNTETI IN FRUNTE CU PARANOIA DE TONTA SI CRETIN ALA DU VA DRACULUI CA NU SCAPAM DE VOI CA DE RAIE!
 • +1 (5 voturi)    
  Cer desfiintarea CCR (Vineri, 3 februarie 2012, 14:08)

  mihai [anonim]

  Degeaba mai incearca CCR sa-si mai spele din pacate. Este tardiv. Tot slugile lui Basescu raman.
  Auzi la ei: Este constitutional sa recalculezi toate pensiile mai putin ale lor (magistratilor) - monument de prostie in istoria dreptului romanesc.
 • -2 (4 voturi)    
  Curatenia de iarna (Vineri, 3 februarie 2012, 14:10)

  Adrian [anonim]

  ... Da dragii mei ,otevisti si antenisti , am inteles de ce unii doresc alegeri anticipate si altii devansate
  Devansate doreste Traian pentru ca Justitia a inceput sa dea verdicte ca , Bombonel, NUS , se pregateste Felix .parca mai era nevoie , daca nu esti retardat , sa iti spuna un judecator ca o baba saraca si chioara ,TAMARA , incepe afaceri cu 3 ani inainte de a muri si ii lasa toate aceste afaceri si Premierului in functie ..Bombonel..asta urmeaza....
  Parca mai era nevoie sa ne spuna ca Felix a facut banii asa cum se stie din contracte cu statul , sinecuri , publicitate de stat, bune pentru el...parca nu ar fi evident daca nu esti cretin din nastere ca Felix , dupa vorba, dupa port , nu ar produce in orice alta tara situata mai la vest , una de un leu, exprimarecare sa placa si dlui Badea.
 • -2 (2 voturi)    
  Presupuneri ipotetice (Vineri, 3 februarie 2012, 14:18)

  un cetatean [anonim]

  Am vazut in justificarea curtii situatii impotetice care n-are nici o legatura cu vreo situatia reala si nici cu motivul real al acestei comasari.
  Intr-un fel tradusa prima parte a justificarii curtea apara nepasarea si comoditatea unora din alegatori.
  Ei spera ca daca este o singura stampila de pus totusi sa mai vina niste plictisiti sa puna stampila ca erau in trecere pe-acolo, mai si bausera ceva, dar ce conteaza sa puna si ei stampila si uite-asa tara asta e condusa ... dar de cine ?
  Dar decizia curtii constitutionale este aceasta si nu poate fi incalcata.
  • +1 (1 vot)    
   au legatura (Vineri, 3 februarie 2012, 16:55)

   maxi lopez [utilizator] i-a raspuns lui un cetatean

   ba da, au scris oamenii ca trebuie sa ai alegeri la intervale regulate si ca nu poti sa le amani simplu pe motiv de bani, ci numai pe cauze de dezastre naturale, etc.

   e logic, ar fi fost un precedent periculos sa amani alegerile pentru ca sa economisesti bani.

   nu e posibil, pentru ca e foarte clar specificat in constitutie ca se pot amana numai pe motive gen dezastru natural sau sinistru (care o fi diferenta)?
   • -2 (2 voturi)    
    citesti pe langa (Vineri, 3 februarie 2012, 17:35)

    Geo [anonim] i-a raspuns lui maxi lopez

    Arata-mi unde scrie in constitutie ceva despre conditiile in care se pot amana alegerile locale. Esti pe langa.
 • +3 (5 voturi)    
  alegeri vs. bani (Vineri, 3 februarie 2012, 15:00)

  lopez [anonim]

  logica amanarii alegerilor locale (economia de bani) era absurda - daca e sa economisim bani atunci am putea avea alegeri o data la 8 ani, sau de ce nu, o data la 20 de ani - s-ar face si mai multe economii.

  nu se putea argumenta ca asa ceva ar fi constitutional - e absurd - alegerile trebuie tinute la timp si nu amanate pe motive de bani.

  OK, poate daca e razboi, sau vreun cutremur catastrofal cu o saptamana inainte, s-ar putea da un ragaz, dar nu asa ca facem niste economii.
 • 0 (2 voturi)    
  Obligatia constitutionala de a fi prost. (Vineri, 3 februarie 2012, 15:39)

  Aeso [anonim]

  CC a gasit se pare ceva argumente de a declara legea comasatelor ca fiind neconstitutionala. Probabail au dreptate in cea mai mare parte. Insa nu pot sa nu remarc ca au scapat printre motive si o prostie monumentala. Adica, vezi Doamne!, au grija de .... nici nu stiu cum sa-i zic, au grija de OMUL care voteaza, in intregul lui. Zic ei:" exprimarea opţiunii pe 6 buletine de vot, ceea ce va presupune creşterea exponenţială a timpului necesar votării pentru fiecare cetăţean, luând în calcul în acest sens distribuirea buletinelor, timpul de vot în cabine, introducerea buletinelor de vot în cele 3 urne. Complexitatea operaţiunilor de vot poate avea ca efect excluderea de la vot a alegătorilor care, independent de voinţa lor, nu vor reuşi să voteze în perioada de timp afectată exercitării votului, până la închiderea urnelor".

  Imi place sa cred ca nu sunt atit de prost, precum presupun ei, si mai sunt in stare sa iau cele 3+3 buletine, care cintaresc maxim 250 de grame, si in maxim 3 minute sa votez. Daca sti ce ai in cap si esti hotarit nu are cum sa-ti ia mai mult. Daca in schimb la cabina de alaturi e un baiat machit, adus de primar de la birt, atunci judecatorii CC s-ar putea sa aiba dreptate.
  Dar sa presupunem, prin absurd zic eu, ca ei au drepatate. Si imi este prea greu sa pun o stampila pe 6 buletine. Atunci, fratilor, sa declare CC si toate formulare neconstitutionale, de miile de autoritati si agentii ale statului. Cind trebuie sa faci o mizerie de cerere sau declaratie completezi romane, nu gluma.
  Si cu toate astea se pare ca 6 stampile sunt prea greu de pus,


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by