Deputatii Dan Ilie Morega si Nicolae Jolta au informat Biroul Permanent ca demisioneaza din UNPR, respectiv din PNL urmand ca cei doi sa isi anunte demisiile in plen. Nicolae Jolta va trece de la PNL la PDL.

Nicolae Jolta era membru PNL, ales deputat intr-un colegiu uninominal din Bihor. Deputatul Nicolae Jolta a declarat inca de pe 16 ianuarie ca, din februarie, cand va incepe noua sesiune parlamentara, va activa in grupul parlamentar al PDL: "A fost o decizie personala si cred ca impreuna cu echipa PDL sa putem sprijini proiectele judetului Bihor. (...) Discutii au fost cu conducerea PNL Bihor, pentru ca sunt pareri pro si contra, dar nu vreau sa creez acum anumite reactii care nu-si au locul. Am vorbit cu presedintele Cornel Popa, sper ca in continuare sa ramanem amici. Am ales PDL pentru ca dintotdeauna am fost de dreapta, nu de stanga", potrivit Agerpres.

Intrebat daca nu este cumva o miscare gresita de a trece in PDL in actualul context politic si pe fundalul protestelor de strada din tara, deputatul a raspuns ca "Avand in vedere situatia in care se afla toate tarile din Europa, ceea ce s-a intamplat mi se pare ca a fost o chestiune normala. Manifestatiile de strada sunt normale in momente ca acestea".

In 17 noiembrie 2011,Dan Ilie Morega a fost numit de conducerea UNPR ca presedinte al organiziatiei judetene Gorj. Dan Ilie Morega a ocupat, pana in vara lui 2010, functia de presedinte al PNL Gorj, motivand atunci ca demisia sa vine ca urmare a lipsei de strategie a conducerii centrale a partidului. Pana in august 2011, cand s-a inscris in UNPR, Morega activat ca deputat independent. La doar cateva saptamani mai tarziu a fost numit in functia de vicepresedinte la nivel national.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, la sfarsitul lunii mai, condamnarea la trei ani de inchisoare cu suspendare a deputatului independent Dan Ilie Morega in dosarul in care acesta este acuzat de trei infractiuni de folosire a influentei ori autoritatii de o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii de foloase necuvenite si de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, in vederea obtinerii unui avantaj patrimonial pentru altul. In noiembrie 2011, un Complet de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins recursul inculpatilor, care doreau achitarea, cat si pe acela al procurorilor anticoruptie, care doreau o pedeapsa mai mare, mentinand hotararea Sectiei Penale a ICCJ.

Dan Ilie Morega va fi supravegheat pentru un termen de incercare de cinci ani, timp in care daca va mai comite vreo infractiune, se va cumula si pedeapsa de trei ani de inchisoare.

Deputatul a fost obligat la plata a 30.000 de lei cheltuieli de judecata, iar suma de aproximativ 200.000 de lei va fi confiscata in vederea recuperarii prejudiciului.

Potrivit deciziei instantei supreme, si ceilalti inculpati din acest dosar au fost condamnati la pedepse cu inchisoarea cu suspendare.

Hotararea ICCJ poate fi atacata cu recurs la Completul de cinci judecatori.