​Mihail Neamtu, liderul miscariiNoua Republica, a lansat un atac la adresa presedintelui Traian Basescu si a ministrului Elena Udrea intr-o emisiune a uneiteleviziuni din Arad. "Am fost dezamagit in mai multe randuri de pozitionarile lui Traian Basescu", a declarat Neamtu, criticand dur publicarea de Craciun a unorfotografii private, printre personaje numarandu-se Traian Basescu, Elena Udrea si Elena Basescu.

Foto:

"Nu l-am intalnit pe Traian Basescu niciodata in ultimii 6 ani", a declarat Mihai Neamtu laWest TV. "Nu am simpatii pentru ca nu am o relatie personala cu el. Traian Basescu care a condamnat crimele comunismului si care a promovat un cod al muncii de extractie liberala mi-a placut. Traian Basescu care a sustinut orientarea pro-atlantica a Romaniei m-a bucurat. Dar acelasi Traian Basescu a facut gafe pe care le-am comentat critic. Ultimele chiar domnia sa le-a recunoscut. Faptul ca el cautioneaza (sprijina, n.r.) in continuare in guvern figuri foarte apropiate de domnia sa si care dincolo de aceasta apropiere nu justifica o excelenta de tip administrativ, si ma refer aici la doamna Udrea, ma pune pe ganduri. Din pacate, Traian Basescu a dezamagit foarte multa lume care a investit incredere in el. Am fost dezamagit in mai multe randuri de pozitionarile lui Traian Basescu. Cred ca nu se poarta ca un sef de stat atunci cand, in Ajunul zilei de Craciun, alege ca dintre toti ministrii Romaniei sa identifice o persoana, si chiar nu conteaza sexul feminin al acestei persoane, o invita acasa, se fac poze cu caracter privat care a doua zi, gratie fiicei domnului Basescu, care si ea ne reprezinta la Parlamentul European, apar in presa."

"Dupa parerea mea este inca o dovada ca un presedinte cum este Traian Basescu nu a inteles pana la capat ceea ce inseamna functia prezidentiala: acea a unei drastice auto-limitari si a unei severe distante fata chiar de sentimentele pe care poti sa le nutresti fata de o persoana sau alta. E inadmisibil ca un Presedinte sa arate unor ministri ca el are o relatie foarte speciala cu alti ministri. Neutralitatea, echilibrul, distanta egala trebuiau sa fie procedurile prin care Traian Basescu ar fi impus o reforma a statului. Dar Traian Basescu nu este totusi doar asta. Sper ca Traian Basescu sa fie in continuare un om atasat de valorile reformei."

Referindu-se la demiterea ministrului de externe Teodor Baconschi, Neamtu a mai spus laWest TVca: "In 1990 CFSN-ul s-a transformat in PDSR si am avut stanga care s-a transformat de la bolsevismul lui Iliescu intr-un socialism a la Adrian Nastase. Am avut apoi PD-ul lui Petre Roman, tot cu radacini in CFSN, si au ajuns acum in grupul popular. Avem astazi un partid de guvernamant care promoveaza oameni mediocri, de exemplu ministrul Igas. Sunt oameni care pe piata libera nu ar valora mai nimic din punct de vedere al competentelor. Este inadmisibil (ca acestia, n.r.) sa ma reprezinte pe mine la varful Europei. Domnul Boc a decis sa renunte la singurul intelectual cu studii la Sorbona, poate ca nu o fi fost desavarsit, dar era un simbol al profesionalismului si al decentei. Si cand tu renunti la Teodor Baconschi, dar il pastrezi pe Igas sau pe doamna Udrea si somitati din zona economica cum e domnul Ariton, transmiti un semnal intregii Europe."