Cu cat intram mai repede in alegeri, cu atat UDMR este mai bine pregatita, a declarat la RFI fostul consilier prezidential, Peter Eckstein Kovacs. Cu atat mai mult cu cat alegerile anticipate reprezinta una dintre revendicarile protestatarilor din Piata Universitatii, a spus Eckstein, care s-a declarat totusi sceptic ca anticipatele vor avea loc. Discutiile despre anticipate s-au intensificat duminica dupa ce vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, a declarat ca partidul sau va analiza saptamana viitoare oportunitatea declansarii alegerilor parlamentare anticipate. Presedintele formatiunii, Kelemen Hunor, a spus insa ca declaratia lui Borbely a fost personala, iar o eventuala decizie privind anticipatele va fi luata numai dupa discutii in cadrul Coalitiei.

Ar trebui sa aiba loc alegeri anticipate? Peter Eckstein Kovacs crede ca UDMR ar avea motive sa-si doreasca asa ceva. "Considerente ar fi pentru UDMR, spun eu, din mai multe motive. Pe de o parte, UDMR este o structura destul de bine consolidata, adversarii politici ai UDMR-ului din sanul comunitatii maghiare, partidul girat de domnul europarlamentar Laszlo Tokes, de exemplu, ei acum isi fac organizatii in tara. Deci cu cat mai repede intram in alegeri, noi suntem mai bine pregatiti decat adversarii nostri", a spus fostul consilier prezidential.

"Pe de alta parte, dat fiind ca suntem intr-un an electoral, oricum alegerile vor fi tinute in toamna pentru locale si apoi pentru parlamentare sau amandoua la toamna, daca Curtea Constitutionala motiveaza intr-un anumit fel decizia luata in legatura cu comasarea si... nu exista o miza prea mare. Daca toti actorii politici importanti si aici ma gandesc in primul rand la prim-ministru si la presedinte, care amandoi au un cuvant foarte greu de spus intr-o astfel de situatie, agreeaza ideea unor anticipate, daca toate partidele importante doresc sa faca acest lucru, atunci se va face. Daca nu, nu, pentru ca procedurile sunt foarte greoaie. Daca asta s-ar incerca a se impune din partea Opozitiei, chiar si cu ajutorul UDMR, cred ca nu ar avea sorti de izbanda, ar perturba activitatea politica, tara nu este intr-o situatie extrema, care sa faca absolut necesare anticipatele. Eu, personal sunt sceptic ca se va intampla", a afirmat fostul consilier prezidential.

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.