Pareri divergente in UDMR

Contre pe anticipateFoto: Colaj foto

Laszlo Borbely: S-ar mai linisti vocea strazii

Discutiile despre anticipate s-au intensificat duminica dupa ce vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, a declarat ca partidul sau va analiza saptamana viitoare, in cadrul forurilor de decizie, oportunitatea declansarii alegerilor parlamentare anticipate, procedura care ar mai "linisti vocea strazii".

"Nu ne temem de alegerile anticipate, sunt convins in capacitatea de organizare a UDMR in acest sens. In ultima perioada, in cadrul Uniunii s-au formulat opinii pro si contra pe acest subiect, dar intre timp s-a schimbat situatia. In opinia mea, s-ar mai linisti vocea strazii, in acelasi timp am ajunge la un consens si cu opozitia, reprezentantii lor fiind cei care au lansat ideea alegerilor anticipate. Iar daca vorbim cu totii aceasi limba, nu ramane decat sa dam drumul si sa organizam alegeri parlamentare", a spus ministrul Borbely.

Kelemen Hunor: Declaratia lui Borbely este personala. Vom lua o hotarare numai in cadrul Coalitiei

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune insa ca declaratia lui Borbely a fost personala, iar o eventuala decizie privind anticipatele va fi luata numai dupa discutii in cadrul coalitiei.

"Declaratia lui Borbely este una facuta in mod personal, si nu in numele UDMR. Dupa decizia CC am avut discutii cu colegii din PDL si in UDMR si vom avea in continuare, dar nu am avut o intalnire formala nici in coalitie, nici in UDMR . Luni, in coalitie, vom discuta despre situatia creata in urma deciziei CC, iar marti vom discuta si in UDMR, pentru ca avem o sedinta a grupurilor reunite si conducerea Uniunii, pentru analiza sesiunii parlamentare de primavara. In ceea ce priveste chestiunea alegerilor anticipate, orice solutie constitutionala si politica poate fi luata in discutie", a declarat Hunor pentru Mediafax..

Edler Andras: Anticipatele, o solutie populista

Deputatul UDMR de Covasna Edler Andras considera ca declansarea alegerilor anticipate, cu cateva luni inainte de termen, ar reprezenta "o decizie populista", el spunand ca nu stie ca la nivelul Uniunii sa se fi discutat despre aceasta problema.

Csaba Asztalos: Un element declansator poate fi demisia premierului Emil Boc

Si Csaba Asztalos, membru UDMR dar si presedinte al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, scria duminica, intr-un articol publicat duminica pe Contributors.ro, cu titlul "UDMR, pro alegeri anticipate. Analiza pentru ultimul an si viitorul apropiat al Uniuni", despre faptul ca "un eveniment declansator al dezbaterii solutiei si procedurii alegerilor anticipate poate fi posibila demisie a premierului Emil Boc".

Tot Csaba Asztalos afirma ca "demisia doctorului Raed Arafat si declansarea de proteste sociale, care exprima o refulare a nemultumirilor acumulate in societate ca rezultat al stilului de guvernare unilaterala a presedintelui Traian Basescu si a premierului Emil Boc, practica perceputa ca o incalcare a demnitatii umane a cetatenilor".

Reactia PDL. Primele discutii la sedinta de luni a Coalitiei

Ioan Oltean: Asteptam motivarea Curtii Constitutionale la comasare

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat ca "discutam de anticipate in coalitie si partid dupa ce aflam motivarea Curtii Constitutionale la comasare", scrie Gandul care citeaza Mediafax.

Frunzaverde: Este deontologic sa discutam intai in Coalitie

"Ar trebui sa discutam acest subiect luni, in coalitie, in primul rand, pentru ca guvernam in aceasta coalitie. Politic, este elementar si deontologic sa avem o discutie luni dimineata in coalitie, inainte de a se consuma aceasta discutie in interiorul partidelor", a declarat, pentru Mediafax, prim-vicepresedintele PDL.

Potrivit sursele HotNews.ro, democrat-liberalii sustin ca udmr-istii urmaresc prin aceste declaratii sa puna presiune pentru a obtine noi functii in Guvern.

Potrivit acelorasi surse, o prima discutie despre anticipate se va face maine la sedinta Coalitiei.

Pozitia USL: Se pot face anticipate in 60 de zile

Nicolaescu, PNL: Putem avea anticipate in maxim 60 de zile

Alegerile parlamentare anticipate pot avea loc "in maxim 60 de zile" daca exista "o actiune majoritar politica in Parlament" si un "protocol" pentru realizarea lor "din punct de vedere constitutional", a declarat, duminica, Eugen Nicolaescu, viceliderul deputatilor PNL.

Dusa, PSD: Daca exista un acord politic putem face anticipate in doua luni

"Ma mira faptul ca UDMR se trezeste in ultimul moment. Daca exista un acord politic intre toate partidele se pot declansa alegeri anticipate in 60 de zile. Sper ca UDMR-istii cand fac declaratii sa fie si seriosi", a spus, pentru Mediafax, liderul deputatilor PSD.