UDMR va analiza saptamana viitoare, in cadrul forurilor de decizie, oportunitatea declansarii alegerilor parlamentare anticipate, procedura care ar mai "linisti vocea strazii" si ar asigura un consens cu opozitia, a declarat, agentiei Mediafax, vicepresedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely.

UPDATE Hunor Kelemen: Nu avem de gand sa renuntam la coalitie; orice decizie trebuie luata in interiorul ei

Presedintele UDMR, Hunor Kelemen, a temperat usor declaratiile colegilor sau, afirmand ca formatiunea pe care o conduce nu are de gand sa renunte la coalitia de guvernamant si ca orice decizie, inclusiv cea privind alegerile anticipate, trebuie luata in interiorul acesteia.

"Noi, in aceasta perioada de doi ani si ceva de cand suntem in coalitie, de fiecare data am reusit sa ajungem la o intelegere cu partenerii nostri, indiferent cine ce a propus. Si daca vorbim de alegeri anticipate, si daca vorbim de alegeri la termen, nu vad alta solutie decat functionarea guvernului si a coalitiei si toate deciziile vor fi luate in acest cadru. Fiecare formatiune politica, sigur, analizeaza, cum este si normal, in interiorul formatiunii, dar nu avem de gand sa renuntam la coalitie. Daca vom lua o decizie, indiferent care va fi ea, trebuie luata in coalitie, asa este corect, normal si principial', a declarat duminica, pentru Agerpres, presedintele UDMR.

Borbely a aratase ca, avand in vedere situatia socio-politica actuala si luand in considerare decizia Curtii Constitutionale, este necesar ca oportunitatea alegerilor parlamentare anticipate sa fie supusa unei analize foarte serioase.

"Nu ne temem de alegerile anticipate, sunt convins in capacitatea de organizare a UDMR in acest sens. In ultima perioada, in cadrul Uniunii s-au formulat opinii pro si contra pe acest subiect, dar intre timp s-a schimbat situatia. In opinia mea, s-ar mai linisti vocea strazii, in acelasi timp am ajunge la un consens si cu opozitia, reprezentantii lor fiind cei care au lansat ideea alegerilor anticipate. Iar daca vorbim cu totii aceasi limba, nu ramane decat sa dam drumul si sa organizam alegeri parlamentare", a spus ministrul Borbely.

Informatia vine in contextul in care Csaba Asztalos, membru UDMR dar si presedinte al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, scria duminica, intr-un articol publicat duminica pe Contributors.ro, cu titlul "UDMR, pro alegeri anticipate. Analiza pentru ultimul an si viitorul apropiat al Uniuni", despre faptul ca "un eveniment declansator al dezbaterii solutiei si procedurii alegerilor anticipate poate fi posibila demisie a premierului Emil Boc".

Tot Csaba Asztalos afirma ca "demisia doctorului Raed Arafat si declansarea de proteste sociale, care exprima o refulare a nemultumirilor acumulate in societate ca rezultat al stilului de guvernare unilaterala a presedintelui Traian Basescu si a premierului Emil Boc, practica perceputa ca o incalcare a demnitatii umane a cetatenilor".

"Acest eveniment imprevizibil a urgentat in cadrul PDL formularea unor raspunsuri fata de intrebarile care privesc strategia electorala a principalului partid de guvernamant. PDL trebuie sa decida daca abordeaza competitia electorala cu actuala formula guvernamentala, cu actualul prim-ministru, cu actualii lideri ai partidului, sub sigla PDL sau sub sigla unei noi formatiuni sau coalitii politice?

De altfel, Laszlo Borbely afirmase inca de vineri, in cadrul unei emisiuni a Transilvania TV, ca "in actualul context social-politic schimbat si dupa decizia Curtii Constitutionale trebuie sa ne gandim serios daca nu ar fi mai bine sa organizam alegeri parlamentare anticipate".

"Daca exista un consens in aceasta chestiune, atunci de ce nu? Sa-i dam bataie!", afirmase Borbely.

Declaratiile sale sunt pe linia celor facute de presedintele onorific al UDMR, Marko Bela, care spusese, tot vineri, ca ar putea "accepta" devansarea alegerilor parlamentare.

"Deci, alegerile locale vor avea loc in iunie, pot sa declar ca acest lucru este sigur si putem sa ne pregatim in acest sens. In legatura cu alegerile parlamentare, eu as putea sa accept sa le programam mai devreme, mai aproape de alegerile locale, acest fapt este posibil doar prin alegerile anticipate, pentru aceasta toate partidele trebuie sa fie de acord in acest sens, ar trebui sa ne intelegem in aceasta chestiune", precizase Marko Bela, pentru Televiziunea Transilvania

Comasarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale cu cele parlamentare este neconstitutionala, a decis, miercuri, Curtea Constitutionala, admitand astfel sesizarea USL.

USL a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, dupa respingerea motiunii de cenzura depuse dupa asumarea raspunderii Guvernului pe acest act normativ, reprezentantii Uniunii mentionand ca cer CC "o atitudine de respect fata de lege si democratie".

Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a declarat atunci ca decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea comasarii alegerilor "determina foarte clar ca alegerile locale vor avea loc in prima duminica a lunii iunie", iar parlamentarele vor fi "la timp".

In schimb, fostul presedinte al UDMR, vicepremierul Marko Bela, a aratat ca alegerile locale trebuie organizate in termenul prevazut initial, daca motivatia deciziei Curtii Constitutionale se refera la data acestor alegeri, urmand ca partidele sa se consulte pentru a stabili data alegerilor parlamentare, respectiv pentru luna noiembrie sau mai devreme.

Inainte de decizia Curtii Constitutionale, liderii coalitiei au avut o sedinta in care au concluzionat ca nu pot fi de acord cu organizarea alegerilor anticipate, pe considerentul ca o astfel de procedura, daca ar fi initiata, nu ar putea fi incheiata decat in luna septembrie.