USL va incerca sa organizeze la Iasi, marti 24 ianuarie, un "eveniment foarte important" cu ocazia festivitatilor dedicate Zilei Unirii "pentru a capitaliza nemultumirea oamenilor", a declarat la Discutia de Luni deputatul PDL, Marius Spanu. Deputatul mai sustine ca USL si-ar fi mobilizat primarii din judet sa aduca "30-40 de oameni de incredere". Spanu l-a intrebat in timpul emisiunii pe sociologul Vasile Dancu ce-l sfatuieste sa faca, fiind deputat PDL de Iasi: sa ramana in Bucuresti pentru a participa la sesiunea din Parlament dedicata Unirii sau sa mearga la Iasi?

  • Vasile Dancu: Ziua de maine cred ca este o zi hotaratoare si pentru dialogul dintre putere si opozitie. De modul cum va gestiona Guvernul comunicarea publica depind foarte multe lucruri. Maine va iesi foarte multa lume in strada cu legitimitatea unei sarbatori nationale importante. S-ar putea ca legitimitatea sarbatoririi unirii sa se transforme in legitimitatea unirii impotriva unui dusman comun, care ar putea sa fie aici puterea politica.Deci sper ca va reusi sa comunice Guvernul Boc destul de bine maine ca sa nu se transforme aceasta manifestare pe care cu siguranta ca opozitia va incerca sa o foloseasca pentru a multiplica protestul. Deci daca trecem de ziua de maine Guvernul Boc va trebui sa treaca la o noua faza de comunicare in care cu adevarat sa inceapa un dialog cu opozitia si cu toate fortele din societate. Eu cred ca trebuie inceput un dialog serios in ce priveste viitorul proiect de societate. Si aici se pot topi o parte din cererile pe care societatea le are. (...) Eu cred ca pana una alta vazand dinamica institutionala se poate realiza si o remaniere consistenta.
  • Marius Spanu: As vrea sa-i cer un sfat domnului Dancu. Noi maine suntem in sesiune festiva la Parlament, a fost aprobata unanim de toti membrii birourilor permanente reunite. In acelasi timp, am inteles ca colegii de la USL vor pleca in orasele lor sau vor veni la Iasi de Ziua Unirii. Eu sunt parlamentar de Iasi. Ce ma sfatuiti sa fac? Sa raman maine in Parlament in sedinta festiva de 24 ianuarie sau sa ma intorc la Iasi sa particip si eu la Zilele Unirii de acolo?

  • Vasile Dancu: Dupa parerea mea, parlamentarii din zonele cum este Iasi-ul, aflate in magnitudinea fenomenului unirii, a sarbatorii, ar trebui sa fiti acasa si de acolo sa comunicati in contact direct cu opozitia.
  • Marius Spanu: S-ar putea sa merg. Ma gandesc. (...) In mod sigur se incearca sa faca la Iasi, daca nu ma insel dupa asta in Vrancea,  un eveniment foarte important care sa capitalizeze si nemultumirea oamenilor si eventual simpatia pentru opozitie. Stiu sigur ca dl Crin Antonescu si Victor Ponta vor fi. Stiu ca vor fi mobilizati din toata zona rurala si din celelalte judete chiar. Am discutat cu niste primari care mi-au spus ca li s-a cerut sa vina cu minim 30, maxim 50 de oameni, dar de incredere, consilieri locali, cei care au functii in partid, nu sa-i ia cu arcanul de pe strada. Eu sper ca dupa incidentele de anul trecut de la Iasi, provocate de nemultumirea cadrelor militare care atunci stiau ca pierd pensiile si acum ma intalnesc cu ei in colegiu si spun domnule ce manipulati am fost, reactiile de dupa a multor oameni din Iasi au fost domnule am politizat Ziua Unirii si asta nu trebuie sa se mai intample. Am sa iau in serios sfatul domnului Dancu, am sa ma mai gandesc la el.
  • Marius Spanu: Daca ar fi o schimbare totala de Guvern ar aduce un foarte mare plus PDL-ului intr-o singura conditie: cand persoana primului ministru ar fi un om cu o credibilitate deosebita iar noii ministri care ar veni ar avea atat experienta sa poata intra foarte repede in functie cat si credibilitate, profesionalism si sa nu aiba aproape nimic in spate negativ. Daca schimbam o persoana cu alta persoana nu facem nimic decat afundam criza.

Cazul demiterii ministrului de externe Teodor Baconschi

  • Marius Spanu: Am inteles ca a fost o hotarare a premierului. A fost o surpriza pentru noi toti. N-am stiut absolut nici unul inainte de anuntul premierului de la tribuna. (...) Nu-mi dau seama de ce s-a facut gestul in felul acesta, aici trebuie sa raspunda primul ministru. Este strict prerogativul lui, daca vrea sa remanieze un ministru poate sa nu intrebe partidul.
  • Intr-adevar ne-a socat. Este vorba, din cate am inteles, ca justificare, de modul in care dumnealui, din inalta pozitie, a scris pe blog anumite lucruri care au putut fi interpretate, cu mahalaua si asa mai departe. Sunt sigur ca dl Baconschi nu s-a referit niciodata la oamenii de buna credinta care au manifestat pasnic acolo.
  • Modul in care a fost schimbat. Nu cred ca s-au mai facut astfel de lucruri. Sau a mai facut dl Tariceanu cu dl Adomnitei cand l-a anuntat cand era plecat la nunta undeva cu elicopterul ca nu mai e ministru, din cate stiu. Dar putine lucruri mai sunt normale si atunci si noi incepem sa reactionam cu viteza luminii.
  • Am avut o suparare pe un mod nefericit al domnului Baconschi pe acel milion de voturi care va fi adus din diaspora ca urmare a legii care va permite votul prin corespondenta. Domnealui a lasat sa se inteleaga in euforia acelui discurs ca toti romanii din diaspora vor vota cu PDL. Si atunci lumea a interpretat cum i-a convenit in special opozitia: ei de fapt nu voteaza cu PDL dar voi veti fura voturile. Iar lucrul acesta a periclitat un proiect de lege. Atunci eu am simtit o chestiune inabila care a transformat un proiect generos intr-o mare sperietoare.
  • Vasile Dincu: Baconschi este o pierdere, este un intelectual care era in politica. E un om venit din afara, din societatea civila sa spunem, si nu avea radacini in partid, nu avea un spate in partid care sa-l sustina. Greseli de comunicare au facut si altii care nu vor pati nimic pentru ca sunt soldati loiali partidului. 
  • Premierul a procedat corect pentru a dezamorsa situatia de fapt. N-a procedat corect pentru ca nu era de vina Baconschi ca Guvernul nu avea o strategie de comunicare, o celula de criza. Au fost trei faze: prima de perplexitate, apoi a fost o faza pozitiva cand premierul a invitat la dialog iar la finalul saptamanii am avut mai degraba o resuscitare a arogantei puterii care nu a mai vrut sa comunice. Aceasta a treia faza a fost gresita.
  • In mod normal se spune ca un sacrificiu atrage dupa sine alte sacrificii. Pofta de sacrificii a strazii este alimentata cu un singur sacrificiu. Pentru stabilitatea Romaniei, premier sper ca s-a gandit si la faza doi si faza trei. Acest sacrificiu trebuie sa continue cu realizarea unor concesii care inseamna revendicari din partea strazii. Cat ar fi de artificiala strada nu am vazut nicaieri o pancarta cu Jos Baconschi.
  • Marius Spanu: Stiu ca la ultimul Birou Permanent s-au formulat niste critici. Si dl Oltean si dl Mircea Toader au spus: domne nu mai vorbiti, nu mai scrieti pe blog tot ce va trece prin cap pentru ca orice membru al partidului va atrage oprobiul asupra intregului partid. Dar nu s-a pus din ce stiu atat de acut problema. 
  • Vasile Dancu: Baconschi va trebui sa ia viata politica de la inceput. De fapt asta era semnul: coboara si tu la talpa partidului si incepe de acolo un ciclu al urcarii daca se poate. Foarte greu de inchipuit ca va mai putea sa faca ceva. Daca va pleca si din functia de primvicepresedinte ar putea sa inceapa o constructie cu Fundatia Crestin Democrata sau sa se alature unei miscari de revigorare a dreptei in afara PDL. Asta ar putea sa  faca.