Cum vor evolua protestele? Ce se va intampla in plan politic? Sociologul Vasile Dancu a discutat online cu cititorii HotNews.ro

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 23 ianuarie 2012, 11:36 Actualitate | Politic


Vasile Dancu
Foto: Hotnews
Cum vor evolua protestele si cine sunt cei care au iesit in strada in ultimele zece zile? Ce sanse are Guvernul Boc sa ramana in functie? Ce sanse are opozitia sa declanseze alegeri anticipate? Ce efecte economice si politice vor avea protestele din Romania in plan extern? Sociologul Vasile Dancu a discutat online cu cititorii HotNews.ro. Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.10 si realizata de Dan Tapalaga.

Nota Redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
 • Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate
 • Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.10 si realizata de Dan Tapalaga.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 un domn

  buna ziua
  incercarea disperata a usele de a gasi un prilej mai bun ii va pastra procentaju din sondaje ? daca da..de ce ?
  lipsa de dialog a coaliteti aflata la putere este ..o greseala ? un lucru bun ? daca e o greseala de ce ?...credeti ca usele ar fi gestionat situatia mai bine ? daca rolurile erau inversate..intr o situatie similara cineva a chemat minerii..

  • Vasile Dancu

   Sa precizăm de la inceput, nu stiu ce si-a dorit USD dar aceasta ocazie pentru ei a fost oun cadou, o greseala nefortată, cum spunem in tenis.
   Acest prilej este pentru USL nu de a pastra procentele ci de acreste la provventele pe care si le doreau.
   Nu doar lipsa de dialog a fost problema cea mai mare ci lipsa de cautare a ecoului, a consensului minim. Nu stiu cum ar fi gestionat USL, babar n-am ce echipă de comunicare ar fi avut. Problema PDL este ca au spus mereu SCOPUL SCUZA MIJLOACELE. In politica nu se poate actiona după acest principiu in secolul 21, trebuie cautat consensul pe fiecare problema in parte. Sociologic as numi asta LEGITIMARE SI RELEGITIMARE CONTINUA, COTIDIANA.
   Comunicarea politică modernă si noile media, lipsa de incredere in politic, logica mediatică a politicii, toate predispun la comunicare continua si consensuri la diferite nivele. Nu trebuie sa confunzi mihjloacele prin care se face politica cu mijloacele care arată politica. Politica este si administratie, dar si joc mediatic.

   Ultima intrebare e prea ideologizata asa ca va raspund glumind: Iliescu as chemat minerii pentru ca inca nu veniseră armurile pentru testoasele de la jandarmerie. Ponta nu ar chema niciodata minerii, el a luat o bataie in Piata Universitatii.

 • Întrebarea nr. 2 dan

  1. Parerea mea este ca 80% din cei care au iesit in strada nu au avut nici o legatura cu Arafat, sistemul medical sau interesul Romaniei ci au iesit sa faca politica tarii sau sa ceara bani de la stat. Aveti alte argumente ca nu ar fi asa?

  2. Cateva mii de persoane reprezinta 20 de milioane cum incearca sa ne manipuleze unele televiziuni cointeresate de unele partide?

  • Vasile Dancu

   1. Au doar o legatura imaginară. Acum se revendica de la Arafat unii dar sunt vreo 7% care spun ca ar avea acum vreao legatură. Cei care au iesit la Cluj in 11 ian si la Targu Mures in yiua de 12 aveau legatura (poate chiar 80%) dar aceasta a fost doar scanteia, motivul. In principiu aveti dreptate, dar cu precizarea temporala.
   2. Manipularile exista, dar nu cred ca este o problema de reprezentativitate de tip statistic. Multe dintre proiectele sustinute in piata au deja o sustinere de doua treimi în esantioanele repreyentative ale sondajelor. Puerea ar trebui sa se raporteye la mesaje, la continutul lor si sa dea niste raspunsuri, chiar daca piata nu este unesantion reprezentativ. Aceasta este o consecinta a contractului social cu populatia.
   Daca nu raspund aceste exagerari de televiyiune sau cele ale politicienilor schimba raporatul der forte in multe probleme. Sunt unele mize care aveau la inceputul manifestarilor in sondaje dezaprobare, iar prin prezenta lor in piata acum au peste 60% in sondaje. Deci repreyentativitatea unor teme sau idei in social este o realitate dinamica, idei minoritare pot deveni majoritatare cu mare repeyiciune in contexte de scandal si violenta.

 • Întrebarea nr. 3 florin

  1 credeti ca o prevedere de limitare a numarului de mandate de parlamentar pe care le poate obtine un cetatean (ex max.2, cumulativ camera si senat cu aplicare retoactiva din 1990) ar produce o imbunatatire a activitatii legiutoare si mai ales ar duce la crestrea respectului pe care inaltul functionar public il datoreaza cetateanului?
  2 cum apreciati ideea de a i se interzice parlamentarului in functie orice alta activitate (ministru, profesor, etc.), in acest fel parlamentarul fiind obligat sa activeze in parlament si in afara lui strict in interesul cetateanului?

  • Vasile Dancu

   1. In principiu DA. Dar nu in mod absolut. Este importanta calitatea oamenilor si criteriile de selectie, ca sa nu spun si aria de selectie.
   Daca partidele vor ramane grupuri inchise, cu nepotisme sau selectia cadrelor doar din interiorul unor grupuri de interese, atunci nici o prevedere formala nu va duce la schimbarea necesara de calitate a clasei politice.

   2. Este o conditie necesara pentru a putea avea politicieni profesionisti. Am militat si eu pentru asta cand faceam politica dar nu am avut nici un ecou.

 • Întrebarea nr. 4 C.T.C

  Buna ziua!
  Mergand pe premisa ca vor avea loc anticipate - comasate. Ce partide credeti ca vor fi avantajate, daca vor fi si de ce? Ce ar avea de castigat U.S.L. prin grabirea alegerilor cu 3-4 luni? Ce are de pierdut prin comasarea lor?
  Credeti ca amanarea unor sentinte in cazurile marilor corupti are legatura cu situatia tensionata din acest moment?

  • Vasile Dancu

   Grabirea alegerilor nu este neapărat o idee grozavă, daca ele se vor face comasate. Cred ca ar fi bine sa se renunte la comasate, iar USL sa renunte la anticipate.
   La anticipate USKL ar putea valorifica o emotie negativa difuzata de aceste scandaluri, dar nu s+ar putea face un bilant serios al guvernarii, PDL ar scapa de un bilant serios, unde cred ca ar avea probleme cu adevarat.

   Asa pe principiul criyei si protestelor ar putea să se considere o victima inocenta a crizei. Eu cred ca mandatele trebuie duse la capat si facuta o analiza serioasa. Dar eu vorbesc in numele meu, nu al USL unde nu am nici o calitate.

   Amanarea sentintelor cred ca are legastura cu aceasta situatie, ca si deciyia Curtiii Constitutionale.

   USL nu pierde foarte mult prin comasare, eu cred ca poate pierde USL mai mult. Problema avantajului PDL este ca trage de timp cu bilantul, are o structura de primari si Presedinti de consilii judetene mai solida care vor fi oprganizatori. Dar PDL are handicapul ca se va suprapune mesajul politic national peste cel local, unde erau mai performanti.

 • Întrebarea nr. 5 Maria Rujoiu

  Protestele de strada care au avut loc si care se anunta sunt intr-un moment in care opozitia a epuizat orice cale legala si mai putin legala de a suspenda Presedintele si acest guvern .Sigur nu vreau sa discut daca este legitima aceasta dorinta ,pentru ca pana la urma in democratie votul poporului este cel care stabileste aceste reguli si nu un numar limitat de oameni.
  Intrebarea mea este :aceste proteste pot sa duca la caderea presedintelui sau la caderea guvernului?Mai exact care este numarul de protestatari care ar putea inlocui un presedinte sau guvern prin forta si nu prin respectarea legilor actuale?

  • Vasile Dancu

   Daca nu primesc o tratare serioasa si dialogica din partea Guvernului pot duce nu doar la caderea Presedintelui dar si la multe pierderii pentru Romania.
   Nu exista un număr critic, dar exista reguli nescrise de bun simt si presiuni internationale.
   Tarile arabe ne-au aratat ca presiunea nu vine doar din stradă, indiferent de multime, mai vine si din exterior, dar si din interiorul puterii, din partidele de la guvernare.
   Ganditi doar la UDMR, daca vorbim de majoritatea ce sustine guvernul, ei vor negocia in fiecare moment continuitatea si ceva avantaje. Adica real politik in forma pură.

 • Întrebarea nr. 6 anonim

  1) De ce este reprezentativa demonstratie "spontana" a unui numar de oamenii mai mic ca peluza a doua sau cit o adunare de bloc.
  Este un produce al unei manipulari ?

  2) De ce nu se impune prin aplicarea legii ca responsabili ai demonstrantilor sa obtina permisiune pentru demonstratii?
  Acesta este stat de drept cind legea se aplica diferit in functie de situatie.

  3) Pe cind o alternativa la partidele FSN din opozitie si putere ?

  • Vasile Dancu

   Reprezentativitatea statistica este una si cea socială sau politica este alta. Formal doar reprezentativitatea parlamentara conteaya, dar daca ne luam dupa sondaje, PDL in cea mai buna varianta avea douazeci si ceva de procente. Realitatea sociala se contrieste prin televiziune.
   Daca nu era televiyiunea si media liberă nici Traian Basescu nu ajungea presedinte, cel putin la primul mandat. La mandatul al doilea a invins televiziunile.

   2. Suntem oameniin stare de libertate, chiar daca nu oameni liberi.

   3. Speram ca peste 10 , 15 ani sa scapam de FSN. Dar nu si de nepotii si fiii fesenistilor.

 • Întrebarea nr. 7 Sorin

  Exceptand manevrele opozitiei pentru a il inlatura pe Basescu, (lucru cu care nu spun ca nu sunt de acord, ci doar ca este un pic irelevant -- sa presupunem ca dispare Basescu, chiar credeti ca va disparea coruptia peste noapte din cauza plecarii unui singur om?), deci exceptand aceste manevre, considerati ca protestele vor avea puterea de a porni o schimbare oricat de mica a sistemului? Se vor dovedi ele scanteia care sa initieze schimbarea lucrurilor inspre bine?
  (Si sa ii faca pe oameni mai constienti ca starea lor sociala se poate imbunatati numai prin munca serioasa si prin lupta activa a fiecarei persoane impotriva spagilor, mitei si nepotismului...)

  • Vasile Dancu

   Orine poate fi inlocuit, chiar si Traian Basescu.
   Protestele pot crea o noua agenda a schimbarii politice.
   Nu vor revolutiona poate mare lucru, dar cristalizeaza problematici politice aproape uitat, trag semnale de alarma pentru putere, delegitimeaza, pot să rebnasca spiritul protestatar, societatea civila, revenirea dezbaterii publice.
   Sunt multe efecte, trebuie sa credem ca se pot si nu sa ne oprim la un fidelitatea fata de oameni care reprezinta anumite teme sau idei. De undeva trebuie inceputa schimbarea chiar daca nu vse face peste noapte. Sunteti de acord?

 • Întrebarea nr. 8 voronescu

  In ce masura protestele actuale ar putea avea legatura cu referendumul pentru modificarea constitutiei din Republica Moldova? Voronin oricum este fericit de ce se intampla in Romania. Vor afecta protestele din Romania prezenta la urne la referendum si rezultatul acestuia? Ar putea exista influente din partea Rusiei in sustinerea demonstratiilor din Romania?

  • Vasile Dancu

   Nu vad nici o legatura

 • Întrebarea nr. 9 marin

  1. Sub aspect sociologic, care sunt motivele pentru care presedintele si actuala putere (prin intermediul guvernului sau a parlamentarilor sai) nu declanseaza in mod concret dialogul cu protestatarii, dialog pe care sustine ca il doreste ?

  2. Cate dintre solicitarile si nemultumirile exprimate de protestatarii din tara si din Bucuresti ar putea solutiona USL in cazul venirii la putere (cu sau fara alegeri anticipate)? Si in cat timp estimati rezolvarea lor?

  Multumesc !

  • Vasile Dancu

   Din pacate cred ca nu a identificat cauya si nici nu interpreteaya corect semnificare acestui conflict politic major.
   Cred ca este vorba despre o reactie la masuri de austeritate, dar este vorba despre O SITAUTIE DE PIERDERE A LEGITIMITATII PUTERII. Aceasta trebuie tratată altfel. Nu pentru stomac au iesit primii oamenbi la manifestatii ci pentru ca au simtit un abuy de autoritate, o nedreptate pe care apoi au legat+o cu coruptia si alte elemnte. Evident, niovelul de trai este un cataliyator, un fundal care accelereaya protestul.

   2, Nu stiu cate, poate ca putine din cele care se refera la nivelul de trai. Dar este vorba de incredere aici, de imagine si de legitimitate.
   USL va cauta daca ajunge la putere sa faca o serie de llucruri diferit, daca va putea face ceva mai mult se va vedea. Dar nu putem argumenta ca nuexista nici o alternativa la actuala stare de lucruri.

 • Întrebarea nr. 10 un cetatean

  Permiteti 2 intrebari

  Prima intrebare:. Cat credeti ca trebuie sa mai protesteze oamenii pentru ca in final guvernul sa cedeze si sa isi dea demisia sau sa organizeze alegeri anticipate? Sau protestele sunt inutile?

  A doua intrebare: Enumerati 5 argumente solide pentru care oamenii ar trebui sa voteze USL la viitoarele alegeri, anticipate sau nu.

  • Vasile Dancu

   1. Am raspuns mai sus, nu exista masuri sociologice pentru asta.
   2. Nu fac propaganda USL aici. Aici ma reprezint pe mine. Dar sa nu credeti că nu exista argumente. Intrati pe forumurile celor de la USL

6404 vizualizari

 • doua intrebari (Luni, 23 ianuarie 2012, 12:02)

  un domn [anonim]

  buna ziua
  incercarea disperata a usele de a gasi un prilej mai bun ii va pastra procentaju din sondaje ? daca da..de ce ?
  lipsa de dialog a coaliteti aflata la putere este ..o greseala ? un lucru bun ? daca e o greseala de ce ?...credeti ca usele ar fi gestionat situatia mai bine ? daca rolurile erau inversate..intr o situatie similara cineva a chemat minerii..
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 15:49)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui un domn

   Sa precizăm de la inceput, nu stiu ce si-a dorit USD dar aceasta ocazie pentru ei a fost oun cadou, o greseala nefortată, cum spunem in tenis.
   Acest prilej este pentru USL nu de a pastra procentele ci de acreste la provventele pe care si le doreau.
   Nu doar lipsa de dialog a fost problema cea mai mare ci lipsa de cautare a ecoului, a consensului minim. Nu stiu cum ar fi gestionat USL, babar n-am ce echipă de comunicare ar fi avut. Problema PDL este ca au spus mereu SCOPUL SCUZA MIJLOACELE. In politica nu se poate actiona după acest principiu in secolul 21, trebuie cautat consensul pe fiecare problema in parte. Sociologic as numi asta LEGITIMARE SI RELEGITIMARE CONTINUA, COTIDIANA.
   Comunicarea politică modernă si noile media, lipsa de incredere in politic, logica mediatică a politicii, toate predispun la comunicare continua si consensuri la diferite nivele. Nu trebuie sa confunzi mihjloacele prin care se face politica cu mijloacele care arată politica. Politica este si administratie, dar si joc mediatic.

   Ultima intrebare e prea ideologizata asa ca va raspund glumind: Iliescu as chemat minerii pentru ca inca nu veniseră armurile pentru testoasele de la jandarmerie. Ponta nu ar chema niciodata minerii, el a luat o bataie in Piata Universitatii.
 • Intrebari (Luni, 23 ianuarie 2012, 12:11)

  dan [anonim]

  1. Parerea mea este ca 80% din cei care au iesit in strada nu au avut nici o legatura cu Arafat, sistemul medical sau interesul Romaniei ci au iesit sa faca politica tarii sau sa ceara bani de la stat. Aveti alte argumente ca nu ar fi asa?

  2. Cateva mii de persoane reprezinta 20 de milioane cum incearca sa ne manipuleze unele televiziuni cointeresate de unele partide?
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 16:01)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   1. Au doar o legatura imaginară. Acum se revendica de la Arafat unii dar sunt vreo 7% care spun ca ar avea acum vreao legatură. Cei care au iesit la Cluj in 11 ian si la Targu Mures in yiua de 12 aveau legatura (poate chiar 80%) dar aceasta a fost doar scanteia, motivul. In principiu aveti dreptate, dar cu precizarea temporala.
   2. Manipularile exista, dar nu cred ca este o problema de reprezentativitate de tip statistic. Multe dintre proiectele sustinute in piata au deja o sustinere de doua treimi în esantioanele repreyentative ale sondajelor. Puerea ar trebui sa se raporteye la mesaje, la continutul lor si sa dea niste raspunsuri, chiar daca piata nu este unesantion reprezentativ. Aceasta este o consecinta a contractului social cu populatia.
   Daca nu raspund aceste exagerari de televiyiune sau cele ale politicienilor schimba raporatul der forte in multe probleme. Sunt unele mize care aveau la inceputul manifestarilor in sondaje dezaprobare, iar prin prezenta lor in piata acum au peste 60% in sondaje. Deci repreyentativitatea unor teme sau idei in social este o realitate dinamica, idei minoritare pot deveni majoritatare cu mare repeyiciune in contexte de scandal si violenta.
 • Intrebari pentru dl. Vasile Dancu (Luni, 23 ianuarie 2012, 12:37)

  iliec2012 [anonim]

  1.Cine credeti dvs. ca ar fi capabil sa-l inlocuiasca pe Traian Basescu (persoana nu trebuie neaparat sa fie om politic) si cand credeti ca actualul presedinte ar demisiona?
  2.Aceeasi intrebare si pentru ,,premier'' cu specificatia :care sunt sansele in urmatoarele saptamani sa se semneze un pact cu actuala opozitie pentru instalarea unui guvern de tehnocrati .
 • utilitatea protestului (Luni, 23 ianuarie 2012, 12:41)

  florin [anonim]

  1 credeti ca o prevedere de limitare a numarului de mandate de parlamentar pe care le poate obtine un cetatean (ex max.2, cumulativ camera si senat cu aplicare retoactiva din 1990) ar produce o imbunatatire a activitatii legiutoare si mai ales ar duce la crestrea respectului pe care inaltul functionar public il datoreaza cetateanului?
  2 cum apreciati ideea de a i se interzice parlamentarului in functie orice alta activitate (ministru, profesor, etc.), in acest fel parlamentarul fiind obligat sa activeze in parlament si in afara lui strict in interesul cetateanului?
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 16:05)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui florin

   1. In principiu DA. Dar nu in mod absolut. Este importanta calitatea oamenilor si criteriile de selectie, ca sa nu spun si aria de selectie.
   Daca partidele vor ramane grupuri inchise, cu nepotisme sau selectia cadrelor doar din interiorul unor grupuri de interese, atunci nici o prevedere formala nu va duce la schimbarea necesara de calitate a clasei politice.

   2. Este o conditie necesara pentru a putea avea politicieni profesionisti. Am militat si eu pentru asta cand faceam politica dar nu am avut nici un ecou.
 • intrebari: (Luni, 23 ianuarie 2012, 12:51)

  C.T.C [utilizator]

  Buna ziua!
  Mergand pe premisa ca vor avea loc anticipate - comasate. Ce partide credeti ca vor fi avantajate, daca vor fi si de ce? Ce ar avea de castigat U.S.L. prin grabirea alegerilor cu 3-4 luni? Ce are de pierdut prin comasarea lor?
  Credeti ca amanarea unor sentinte in cazurile marilor corupti are legatura cu situatia tensionata din acest moment?
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 16:12)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui C.T.C

   Grabirea alegerilor nu este neapărat o idee grozavă, daca ele se vor face comasate. Cred ca ar fi bine sa se renunte la comasate, iar USL sa renunte la anticipate.
   La anticipate USKL ar putea valorifica o emotie negativa difuzata de aceste scandaluri, dar nu s+ar putea face un bilant serios al guvernarii, PDL ar scapa de un bilant serios, unde cred ca ar avea probleme cu adevarat.

   Asa pe principiul criyei si protestelor ar putea să se considere o victima inocenta a crizei. Eu cred ca mandatele trebuie duse la capat si facuta o analiza serioasa. Dar eu vorbesc in numele meu, nu al USL unde nu am nici o calitate.

   Amanarea sentintelor cred ca are legastura cu aceasta situatie, ca si deciyia Curtiii Constitutionale.

   USL nu pierde foarte mult prin comasare, eu cred ca poate pierde USL mai mult. Problema avantajului PDL este ca trage de timp cu bilantul, are o structura de primari si Presedinti de consilii judetene mai solida care vor fi oprganizatori. Dar PDL are handicapul ca se va suprapune mesajul politic national peste cel local, unde erau mai performanti.
 • intrebare (Luni, 23 ianuarie 2012, 12:51)

  dan.h [anonim]

  ce parere aveti daca s-ar desfiinta usl-ul ,psd-ul ar putea cistiga singur alegerile daca acestea ar fi in noiembrie ? spun asta pentru ca sunt un psd-st care nu ar vota niciodata usl
 • Proteste (Luni, 23 ianuarie 2012, 12:53)

  Maria Rujoiu [anonim]

  Protestele de strada care au avut loc si care se anunta sunt intr-un moment in care opozitia a epuizat orice cale legala si mai putin legala de a suspenda Presedintele si acest guvern .Sigur nu vreau sa discut daca este legitima aceasta dorinta ,pentru ca pana la urma in democratie votul poporului este cel care stabileste aceste reguli si nu un numar limitat de oameni.
  Intrebarea mea este :aceste proteste pot sa duca la caderea presedintelui sau la caderea guvernului?Mai exact care este numarul de protestatari care ar putea inlocui un presedinte sau guvern prin forta si nu prin respectarea legilor actuale?
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 16:16)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria Rujoiu

   Daca nu primesc o tratare serioasa si dialogica din partea Guvernului pot duce nu doar la caderea Presedintelui dar si la multe pierderii pentru Romania.
   Nu exista un număr critic, dar exista reguli nescrise de bun simt si presiuni internationale.
   Tarile arabe ne-au aratat ca presiunea nu vine doar din stradă, indiferent de multime, mai vine si din exterior, dar si din interiorul puterii, din partidele de la guvernare.
   Ganditi doar la UDMR, daca vorbim de majoritatea ce sustine guvernul, ei vor negocia in fiecare moment continuitatea si ceva avantaje. Adica real politik in forma pură.
 • n (Luni, 23 ianuarie 2012, 12:54)

  anonim [anonim]

  1) De ce este reprezentativa demonstratie "spontana" a unui numar de oamenii mai mic ca peluza a doua sau cit o adunare de bloc.
  Este un produce al unei manipulari ?

  2) De ce nu se impune prin aplicarea legii ca responsabili ai demonstrantilor sa obtina permisiune pentru demonstratii?
  Acesta este stat de drept cind legea se aplica diferit in functie de situatie.

  3) Pe cind o alternativa la partidele FSN din opozitie si putere ?
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 16:21)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   Reprezentativitatea statistica este una si cea socială sau politica este alta. Formal doar reprezentativitatea parlamentara conteaya, dar daca ne luam dupa sondaje, PDL in cea mai buna varianta avea douazeci si ceva de procente. Realitatea sociala se contrieste prin televiziune.
   Daca nu era televiyiunea si media liberă nici Traian Basescu nu ajungea presedinte, cel putin la primul mandat. La mandatul al doilea a invins televiziunile.

   2. Suntem oameniin stare de libertate, chiar daca nu oameni liberi.

   3. Speram ca peste 10 , 15 ani sa scapam de FSN. Dar nu si de nepotii si fiii fesenistilor.
 • Schimbarea mentalitatii mioritice (Luni, 23 ianuarie 2012, 12:56)

  Sorin [anonim]

  Exceptand manevrele opozitiei pentru a il inlatura pe Basescu, (lucru cu care nu spun ca nu sunt de acord, ci doar ca este un pic irelevant -- sa presupunem ca dispare Basescu, chiar credeti ca va disparea coruptia peste noapte din cauza plecarii unui singur om?), deci exceptand aceste manevre, considerati ca protestele vor avea puterea de a porni o schimbare oricat de mica a sistemului? Se vor dovedi ele scanteia care sa initieze schimbarea lucrurilor inspre bine?
  (Si sa ii faca pe oameni mai constienti ca starea lor sociala se poate imbunatati numai prin munca serioasa si prin lupta activa a fiecarei persoane impotriva spagilor, mitei si nepotismului...)
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 16:26)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorin

   Orine poate fi inlocuit, chiar si Traian Basescu.
   Protestele pot crea o noua agenda a schimbarii politice.
   Nu vor revolutiona poate mare lucru, dar cristalizeaza problematici politice aproape uitat, trag semnale de alarma pentru putere, delegitimeaza, pot să rebnasca spiritul protestatar, societatea civila, revenirea dezbaterii publice.
   Sunt multe efecte, trebuie sa credem ca se pot si nu sa ne oprim la un fidelitatea fata de oameni care reprezinta anumite teme sau idei. De undeva trebuie inceputa schimbarea chiar daca nu vse face peste noapte. Sunteti de acord?
 • Referendum din Moldova (Luni, 23 ianuarie 2012, 13:00)

  voronescu [anonim]

  In ce masura protestele actuale ar putea avea legatura cu referendumul pentru modificarea constitutiei din Republica Moldova? Voronin oricum este fericit de ce se intampla in Romania. Vor afecta protestele din Romania prezenta la urne la referendum si rezultatul acestuia? Ar putea exista influente din partea Rusiei in sustinerea demonstratiilor din Romania?
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 16:27)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui voronescu

   Nu vad nici o legatura
 • despre schimbare (Luni, 23 ianuarie 2012, 13:05)

  marin [anonim]

  1. Sub aspect sociologic, care sunt motivele pentru care presedintele si actuala putere (prin intermediul guvernului sau a parlamentarilor sai) nu declanseaza in mod concret dialogul cu protestatarii, dialog pe care sustine ca il doreste ?

  2. Cate dintre solicitarile si nemultumirile exprimate de protestatarii din tara si din Bucuresti ar putea solutiona USL in cazul venirii la putere (cu sau fara alegeri anticipate)? Si in cat timp estimati rezolvarea lor?

  Multumesc !
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 16:32)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marin

   Din pacate cred ca nu a identificat cauya si nici nu interpreteaya corect semnificare acestui conflict politic major.
   Cred ca este vorba despre o reactie la masuri de austeritate, dar este vorba despre O SITAUTIE DE PIERDERE A LEGITIMITATII PUTERII. Aceasta trebuie tratată altfel. Nu pentru stomac au iesit primii oamenbi la manifestatii ci pentru ca au simtit un abuy de autoritate, o nedreptate pe care apoi au legat+o cu coruptia si alte elemnte. Evident, niovelul de trai este un cataliyator, un fundal care accelereaya protestul.

   2, Nu stiu cate, poate ca putine din cele care se refera la nivelul de trai. Dar este vorba de incredere aici, de imagine si de legitimitate.
   USL va cauta daca ajunge la putere sa faca o serie de llucruri diferit, daca va putea face ceva mai mult se va vedea. Dar nu putem argumenta ca nuexista nici o alternativa la actuala stare de lucruri.
 • intrebari (Luni, 23 ianuarie 2012, 13:12)

  un cetatean [anonim]

  Permiteti 2 intrebari

  Prima intrebare:. Cat credeti ca trebuie sa mai protesteze oamenii pentru ca in final guvernul sa cedeze si sa isi dea demisia sau sa organizeze alegeri anticipate? Sau protestele sunt inutile?

  A doua intrebare: Enumerati 5 argumente solide pentru care oamenii ar trebui sa voteze USL la viitoarele alegeri, anticipate sau nu.
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 16:34)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui un cetatean

   1. Am raspuns mai sus, nu exista masuri sociologice pentru asta.
   2. Nu fac propaganda USL aici. Aici ma reprezint pe mine. Dar sa nu credeti că nu exista argumente. Intrati pe forumurile celor de la USL
 • Întrebari (Luni, 23 ianuarie 2012, 13:22)

  Vali [anonim]

  1. Credeti ca cei din USL se grabesc sa vina la putere, deoarece pe timp de vara, cand afara este cald, creste leguma in gradina, nemultumirile populatiei vor fi mai scazute, sau se apropie niscaiva termene de judecata ?

  2. Vasile Blaga poate sa fie noua "locomotiva" a PDL ?
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 16:37)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vali

   1. Nu cred, sper ca au rationamente mai seriose, mai documentate pe studii decat pe loboda si macris. Sincer, nu cred ca se grăbesc!

   2. Vasile Blaga are un potential excelent, dar trenurile au astazi chiar si 2, 4 locomotive. Unele trag, altele imping, unele sunt cu viteya, altele cu compensarea incarcaturii ...
 • Rolul mass-media (Luni, 23 ianuarie 2012, 13:24)

  Dubito [utilizator]

  Care credeti ca a fost rolul mijloacelor mass-media in declansarea protestelor ? Ma refer in special la Antena 3, care de cativa ani face eforturi disperate sa convinga lumea ca traim intr-o dictatura si ca reducerile de salarii si de alte drepturi s-au facut pentru indestularea celor de la putere.
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 16:39)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dubito

   Rolul televiziunilor este imens. Dar nu este TOTUL. Traian Basescu este exemplul viu ca televiziunille pot fi invinse in campanie. Si cei din Guver4n se pot folosi de televiyiuni.
   Acum este doar Antena 3, audienta mare, dar nu este singura.
 • intrebari (Luni, 23 ianuarie 2012, 13:37)

  Emil Calinescu [anonim]

  Domnule profesor, ma numesc Emil Calinescu si sunt doctorand ln facultatea de sociologie. V-am avut profesor la master si ca profesor va respect. Am insa cateva intrebari pt dumneavoastra:
  1. Astept un sondaj, sa vedem cum stam acum, in mijlocul protestelor! Un sondaj pe care chiar institutul dumneavoastra l-ar putea face.
  2. Ce sanse credeti ca au noile partide, PPDD, Miscarea 2012 ori Noua Republica. Ati putea sa vorbiti despre fiecare in parte daca se poate, situatia lor fiind diferita.
  3. Dar ce sanse au "vechile" partide antisistem, in special PRM, dar si PNG?
  4. Dumneavoastra personal veti candida la vreo functie anul acesta?Parlamentar, primar, consilier...orice? Sau va ganditi la o eventual functie de ministru, cum ati si fost in guvernul nastase?
  5. Cat de utila credeti ca e demisia parlamentarilor USL?Conform legii electorale, nu va provoca alegeri anticipate, ci vor fi alegeri doar in colegiile respective. Deci masura ar fi inutila... Eventual ar ajuta partidele noi, gen PPDD, care ar putea castiga alegerile in colegiile respective(in cazul in care USL nu va participa acolo).
  6. Ultima intrebare: s-a gandit vreun sociolog, dumneavoastra sau altcineva, sa faca un studiu efectiv al oamenilor care ies in stradA(in Buc, Timisoara, Cluj etc). Sa faca efectiv un profil al protestatarului din 2012? Mi s-ar parea foarte relevant. Si ca o continuare a acestei intrebari: cum poate sociologia ca stiinta(sau sociologii, ca oameni de stiinta) sa rezolve problemele actuale ale ROmaniei, in principal aceasta "criza sociala"?
  Astept cu interes raspunsurile dumneavoastra!
  Cu respect,

  Drd EMil Calinescu
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 16:44)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Emil Calinescu

   Te salut Emil,

   Telegrafic.
   1. Sondaje sunt, dar nu se mai poate comunica normal in atmosfera noastra asa ca sondatorii nu risca sa ia suturi in fund de la toti cei care nu se simt confortabil cu ceea ce spun oamneii.

   2. Sanse diferite. PPDD poate intra in parlament, celerlalte incercari vor fi afectate de ideea ca se camufleaza dreapta sub alte sigle si mai au pana sa fie validate electoral.

   3. PRM poate intra in Palament, PNG nu are forta

   4. Doua cuvinte: Exclus
   5. O idee fara sens, ca multe din cele care se vehiculeaza prin politica

   5. Lucrez la asta. scriu la un studiu
 • Mema protestelor (Luni, 23 ianuarie 2012, 13:47)

  Peter Gluck [anonim]

  In ce masura protestele de la noi reprezinta un
  ecou si continuarea la epidemia de proteste de pe paln mondial - primavara araba, Occupy..., protestele din
  Grecia, Italia, Spania etc.
  Mema protestelor bantuie in lume...va duce la solutii
  sau la contrasolutii (adica la probleme mult mai grave decat cele de la care s-a pornit?) Vezi Egiptul...
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 16:45)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Peter Gluck

   Nu cred ca are vreo legatura. Noi suntem mult intarziati, atipici, fara structuri civice. Protestele sunt doar indicatori ca trebzuie refacurt contractul social. Nu au cum sa aduca solutii
 • sociologie (Luni, 23 ianuarie 2012, 14:07)

  igor [anonim]

  1. Admitand ca se poate contura un portret al politicianului de azi (pe mediana statistica, de exemplu), care din tusele acestui portret sunt respinse de catre protestatarii din aceste zile?
  2.De ce sunt atata stridente in comunicarea politica institutionala (Parlament, media - exceptand canalele de comunicare digitale?
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 16:48)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui igor

   1. Corupt, denmagog, imbogatit de functia pe care o ocupă, cu rude si priteni in jur... exact ce scrie pe pancarte.

   2. Nu prea avem comunicare politica institutionala. Doar PR institutional si tot felul de targuri pe sub masa. Nu cred ca vreo institutie are vreun document de strategie de comunicare institutionala.
 • alegeri anticipate (Luni, 23 ianuarie 2012, 14:09)

  ora [anonim]

  1.Ce poate face USL daca va castiga alegerile (sa zicem??!) in conditiile de criza economica mondiala? avand in vedere ca in piata se striga sa se mareasca pensiile, ajutoarele sociale etc si salariile bugetarilor?
  2.De ce USL nu este de acord cu reducerea nr de parlamentari? ba chiar cu existenta unei singure camere??
  3.Care pot fi metodele USL de a oferi locuri de munca?bine platite avand in vedere protestele romanilor din strainatate care spun ca vor sa revina in tara sa munceasca dar pe salarii decente?
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 16:57)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ora

   1. Nu pot raspunde la intrebari de anticipatie politica.
   Daca vor ajunge la putere vor guverna. Cum vor putea ei.

   Niciodata nu exista o singura cale. Acelasi lucru poate fi facut in m,ai multe feluri. Si banii cei putini se pot imparti in functie de proiect. Va dau un exemplu de las Cluj: se putea alege intre stadion si spital regional de urgenta. Ghiciti ce s+a ales_ Stadion. Poate USL ar fi facxut unspital de urgenta.

   2. Eu nu inteleg de ce nu e PDL de acord, doar ei au propus. In legea de comasate nu mai exista reducerea nr de parlamentri. Indiferent de partid, parlamentarii nu vior asta.

   3. Nu ma ocup de comunicarea USL. Imi cer scuze.
 • Referitor la dl premier (Luni, 23 ianuarie 2012, 14:19)

  Mihaela [anonim]

  Buna ziua,
  Credeti ca premierul ar putea face o remaniere? Ar gasi oameni portiviti, i s-ar alatura acestia?
  Cata libertate are in acest sens? As vrea sa inteleg situatia in care este acum dl Emil Boc.
  Mai sunteti membru PSD?
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 16:50)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela

   Oricine poate gasi oameni, daca nu se uita doar la la cei din sedinta de partid. Romania are mii de intelectuali care ar putea fi ministri. Trebuie doar cautati, convinsi si lasati liberi pentru a fi eficienti.

   Mi.am dat demisia din toate functiile dar sunt membru simplu.
 • intrebare (Luni, 23 ianuarie 2012, 14:26)

  cititor euractiv [anonim]

  Care sunt 2 mari greseli de comunicare pe care le-a facut guvernul actual?
  • raspuins (Luni, 23 ianuarie 2012, 17:00)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cititor euractiv

   1. Nu raspund imediat, si lasa mesajul opoyitiie sa ciricule liber si neadnotat
   2. nu se centreaya pe tinte si proiecte de comunicare
   3. Nu sunt activi, doar reactivi

   etc
 • Intrebare (Luni, 23 ianuarie 2012, 14:57)

  Vizitiu Gh [anonim]

  Buna ziua,

  1.Nu crede-ti ca monahia constitutionala ar fi o varianta mai buna decat cea actuala? In fond cu exceptia perioadei comuniste poprul roman a avut tot timpul un rege!
  2. Nu crede-ti ca ar fi mai bine sa organizam un referendum referitor la forma de conducere (republica sau monarhie) decat alegeri anticipate?

  Va multumim anticipat!
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 17:01)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vizitiu Gh

   Ar fi estetic, dar nu pragmatic

   Referendum ar trebui facut. Eu stiu raspunsul din sondaje dar trebuie transata problema. Aveti dreptate.
 • Intrebare pt domnul Dancu (Luni, 23 ianuarie 2012, 15:03)

  Andrei [anonim]

  Este interesat PSD acum de alegeri prezidentiale anticipate sau ar prefera numai alegeri parlamentare anticipate?
  Cu referire la faptul ca alegerile parlamentare anticipate ar putea aduce PSD-ului postul de prim-ministru si ar lasa deschisa chestiunea alegerii unui presedinte peste 2 ani [iar in doi ani multe se pot intampla, chiar si destramarea USL-ului daca premiul este postul de presedinte] in timp ce alegeri prezidentiale anticipate ar inchide problema alegeri presedintelui, PSD-ul neputand sa denunte alianta cu PNL in asa scurt timp.
  Multumesc
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 17:02)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Imi cer scuye, nu pot vorbi in locul comunicatorilor de la USL.
   Eu nu am nici o legatura cu strategia de comunicare a PSD
 • Piata Universitatii (Luni, 23 ianuarie 2012, 15:14)

  Mihai [anonim]

  Domnilor, Va rog sa comentati urmatoarele afirmatii:
  1. Opozitia incapabila de a organiza demostratii puternice se agata disperata de cele citeva sute de demonstranti adunind precum Pristanda (sau d-na Anastase..) pentru a da bine. Acum 20 de ani cel mai mic numar de demostranti a fost 12000 si psd-ul de atunci considera ca sintem nereprezentativi (uneori aproape de 60000 de nereprezentativi!). Considerati ca cei din piata CHIAR sint reprezentativi?
  2. Deja convinsi ca le vine rindul, cei din opozitie au inceput deja sa schimbe macazul. Deja declara ca oamenii nu se opun privatizarii sanatatii (de exemplu) fiindca spera si ei o felie groasa din tort. Considerati ca opozitia va reusii sa FACA CEVA BUN odata venita la putere. Va reusii sa gaseasca o cale catre salvare fara sa adopte aceleasi masuri ca cei de acum. Cum vor face asta fara sa incalce tratate Europene

  Multumesc
 • marketing de proteste (Luni, 23 ianuarie 2012, 15:17)

  Dany [anonim]

  1) Primii 15-20 de indivizi care au inceput 'protestul spontan' din Piata Universitatii sunt cunoscuti de presa...Sunt convinsa ca si de alte instante... V-ar interesa sa ii cunoasteti si din perspectiva unei grile sociologice?
  2) Care credeti ca sunt sloganele din Piata Universitatii care au fost infiltrate de propagandistii oamenilor de la putere?
  3) Cum credeti ca se va schimba strategia de informare si dezbatere politica a canalelor tv. Realitatea si Antena 3 dupa ce USL va ajunge la guvernare?
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 17:05)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dany

   Da, studiez. daca imi dati lista îi caut

   2. Cele cu USL egal PDL . De regula manifestantii nu critica opoyitia. Nu strigi JOS PSD caci PSD este deja jos de vreoi 7 ani.

   3. O intrebare grozav de frumoasa. Ar trebui scris un roman pentru asta. Nu pot sa stiu, dar exercitiul fictiunii poate fi fascinant pe acesta temă
 • Sondaj de opinie (Luni, 23 ianuarie 2012, 15:38)

  Arlechin [utilizator]

  Pe cand un sondaj de opinie privind intentiile de vot dupa primele zece zile de manifestatii
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 17:06)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Arlechin

   Il am, dar nu public sondaje politice in varfuri emotionale. O sa-l vedeti intr-o carte despre Romania politica pe care o voi publica anul acesta.
 • dilema (Luni, 23 ianuarie 2012, 15:47)

  pop [anonim]

  Buna ziua,
  Ca sociolog , care credeti ca ar fi trebuit sa fie tactica corecta pe care dl Basescu ar fi trebuit sa o aleaga:
  1. tactica aleasa deja, aceea a neimplicarii publice
  dupa iesirea oamenilor in strada
  2. o solutie implicativa, proactiva in care Presedintele sa intervina public, sa comunice direct cu cetatenii prin intermediul mass-media sau direct in piata
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 17:09)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui pop

   1. Presedintele a gresit doar prin declansarea criyei, apoi cred ca a procedat corect din pdv comunicational. Restul trebuie sa faca guvernul si partidelele de la putere

   2. Presedintele poate interveni sa-si recastige legitimitatea de actant major doar prin niste decizi puternice, in sensul celor cerute de manifestanti. Nu, nu ma refeream la demisie. La demiteri de guvern si (sau) alte idei spectaculoase de schimbare a sistemului politic ori a Constitutiei.
 • Cand se justifica alegerile anticipate? (Luni, 23 ianuarie 2012, 16:05)

  Cetatean [anonim]

  Sa presupunem un scenariu: dupa niste alegeri, incep sa se faca lunar sondaje de opinie iar in momentul in care cei aflati la putere ajung sub 50% se forteaza alegerile anticipate de catre opozitie.

  Intrebare: acest comportament este unul democratic sau nu, avand in vedere ca majoritatea populatiei si-a schimbat optiunea politica?
  • raspuns (Luni, 23 ianuarie 2012, 17:11)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cetatean

   Democratia nu functioneaza pe baza de sondaje. Anticipatele sunt solutii de avarie legate de nefunctionalitatea unor majorităţi legale
 • Buna ziua! (Luni, 23 ianuarie 2012, 16:07)

  david [anonim]

  Care este minimum care poate fi obtinut in strada?
  Dar maximum.
  • r (Luni, 23 ianuarie 2012, 17:12)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui david

   minimum: bastoane de la jandarmi
   maximum: speranta schimbarii
 • e greu ? (Luni, 23 ianuarie 2012, 16:22)

  DAN TM [anonim]

  Oare ce ar iesi la eventualele alegeri anticipate daca ar fi evaluati,cum e normal,dupa ce au facut nu dupa promisiuni viitoare?
  • rasp (Luni, 23 ianuarie 2012, 17:16)

   Vasile Dancu [hotnews.ro] i-a raspuns lui DAN TM

   Rezultatele ar fi dependente in mare masura de atmosfera de campanie.Si de comunicarea celor care participa. Sunt multe tipuri de ratiuni de vot, alaturi de efectele emotionale. Nu stim, inca nu s+a trecut de aceasta faya a protestul.

   Proba de foc este maine! Dacă guvernul mai iese cu ceva declaratii care nu tin cont de emotia unei sarbatori care poresupune UNIRE IMPOTRIVA UINUI ADVERSAR COMUN, atunci poate că alegerile anticipate pot fi mai apropape datorita unei radicaliyari a strazii
 • alegeri (Luni, 23 ianuarie 2012, 17:19)

  Bogdan [anonim]

  Care credeti ca vor fi rezultatele la alegerile din toamna?...Dupa parerea mea USL nu va face mai mult de 40%... poate aveti un pronostic educat.

  //
 • Cine stabileste oportunitatea "anticipatelor"? (Luni, 23 ianuarie 2012, 17:22)

  Cetatean [anonim]

  Daca "democratia nu functioneaza pe baza de sondaje" atunci cine stabileste "nefunctionalitatea unor majoritaţi legale "?
 • Buna ziua (Luni, 23 ianuarie 2012, 17:50)

  Traian [anonim]

  Comentati va rog ideile USL:
  - derapajul democratic al puteri
  - ideea de a demisiona toti parlamentari pentru a avea alegeri anticipate ( dupa mine o excedere a cadrului constitutional).
 • cuvantul tehnocratilor (Luni, 23 ianuarie 2012, 22:05)

  florin dumitrescu [anonim]

  1. cate procente credeti ca va pierde USL in cazul in care un guvern de tehnocrati ar valida , ar considera ca bine venite masurile guvernului BOC
  2.~ daca guvernul de tehnocrati va continua programul de guvernare al guvernului BOC, opozitia va continua sa clameze "jos guvernul " respectiv va chema lumea in strada , sau isi va recunoaste politica gresita din ultimii 3 - 4 ani.
  3. soluti guvernului de tehnocrati pe cine avantajeaza
  florin


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by