Parlamentul se reuneste in sesiune extraordinara luni pentru a dezbate situatia politica, sociala si economica a tarii si marti pentru a sarbatori Unirea Principatelor, scrie Agerpres. Sesiunea extraordinara a fost convocata la solicitarea grupurilor PSD si PNL, in contextul manifestatiilor din strada. Parlamentarii opozitiei spera sa obtina in aceasta sesiune extraordinara demisia Guvernului Boc, dar si organizarea de alegeri anticipate, in timp ce puterea doreste ca in Parlament sa se gaseasca solutii pentru detensionarea situatiei din tara.

USL a solicitat organizarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbaterea situatiei actuale a tarii in contextul protestelor din strada, acesta fiind si singurul lucru convenit la intalnirea opozitiei cu reprezentantii puterii de saptamana trecuta.

Organizarea sesiunii extraordinare a fost, ulterior, concretizata printr-o decizie a Birourilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, care a aprobat convocarea senatorilor si deputatilor luni pentru a dezbate situatia politica, sociala si economica a Romaniei si marti pentru a celebra Mica Unire.

Birourile reunite ale Parlamentului au decis ca prima sedinta va avea loc luni, de la ora 13.00, iar cea de-a doua marti, de la ora 11.00.

Desfasurarea dezbaterii de la sesiunea parlamentara extraordinara de luni, privind situatia politica actuala, va fi una similara celei de la motiuni: premierul Emil Boc va avea un punct de vedere, iar grupurile parlamentare isi vor exprima ulterior pozitiile.

Opozitia va forta obtinerea unui vot in plenul reunit al Parlamentului privind demiterea Guvernului si declansarea alegerilor anticipate

  • Liderului grupului PSD din Camera Deputatilor, Mircea Dusa, a declarat vineri, pentru Mediafax, ca Opozitia va solicita la sesiunea parlamentara extraordinara demisia Guvernului, instituirea unui Executiv independent si declansarea alegerilor anticipate. "Vom forta sa se voteze in plenul reunit demiterea Guvernului si declansarea de alegeri anticipate. Guvernul poate fi demis oricand de catre Parlament, dar pentru acest lucru trebuie sa voteze si cei de la putere", a spus Dusa.
  • De asemenea, vicepresedintele PNL Victor Paul Dobre a declarat pentru Agerpres: "Asteptarile noastre la sesiunea extraordinara: sa-si dea demisia Guvernul. Pentru ca va trebui. Guvernul asta nu poate sa mai stea. Pai, cum sa stai pe jandarmi. Stiti ca Talleyrand i-a spus odata lui Napoleon: 'Sire, cu baionetele poti sa faci ce vrei, cu o singura exceptie, nu poti sa stai cu fundul pe ele'. Ca atare, sesiunea extraordinara a Parlamentului ar trebui sa consemneze demisia Guvernului". El a precizat ca in cazul unei decizii aceasta va trebui asumata prin votul parlamentarilor, in conditiile in care conducerile celor doua Camere apartin Coalitiei de guvernare.
  • Un alt reprezentant al opozitiei, vicepresedintele PC Bogdan Ciuca este de parere ca sesiunea extraordinara a Parlamentului ar putea identifica problemele ce duc la protestele de strada antiprezidentiale si antiguvernamentale. El sustine ca Parlamentul ar putea cere Guvernului anumite masuri pentru rezolvarea problemelor.
  • In plus, vicepresedintele PSD Valeriu Zgonea a declarat ca singura solutie viabila la nemultumirile romanilor care protesteaza de o saptamana in aproape toata tara solicitand demisia Guvernului si a presedintelui Traian Basescu este organizarea alegerilor anticipate.

Puterea spera ca sesiunea speciala a Legislativului sa reduca tensiunile actuale

  • Premierul Emil Boc a salutat, sambata, convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului, el precizand ca Legislativul va intoarce pe toate fatetele situatia politica din Romania si aratand ca este de discutat daca e mai bine sa se declanseze alegeri anticipate: "E important sa pastram cadrul democratic, sa respingem orice forma de violenta stradala care ne poate compromite orice lucru bun pe care l-am facut in democratia romaneasca din ultimii 20 de ani si sa intensificam dialogul social si politic. De aceea salut ideea sesiunii extraordinare a Parlamentului pentru a putea merge mai departe in cadrul institutional pe care il avem. (...) Discutam daca e mai bine (n.r. ca alegerile) sa se faca cu doua luni mai repede decat ar fi programate, daca se declanseaza mecanismul alegerilor anticipate. E de discutat si Parlamentul, luni, va intoarce pe toate fatetele aceasta situatie politica din Romania".
  • Liderul grupului parlamentar PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, preciza ca sesiunea extraordinara a Parlamentului poate sa detensioneze situatia din tara, cu conditia ca opozitia sa nu se cramponeze doar de demisia Guvernului: "Aceasta sesiune extraordinara, convocata la cererea grupurilor parlamentare ale opozitiei, pe care noi am acceptat-o, poate sa detensioneze situatia din tara, dar eu vad o alta solutie, o alta parte pozitiva a acesteia, daca nu vor fi din partea opozitiei numai acuze de genul: bai plecati, dati-va demisia, solutia este numai demisia". In opinia sa, solutia este ca toate partidele politice sa se aseze la masa si sa rezolve ceea ce cere strada.
  • Si liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras, crede ca Parlamentul este locul rezolvarii problemelor "multiple si de inteles" reclamate de protestatari in strada in ultimele zile si in cazul in care societatea civila vrea sa se implice ar trebui sa se prezinte la invitatiile la dialog lansate de guvernanti: "Consideram ca in Parlament este locul discutiilor politice, mult mai bine decat pe strada, unde fiecare are dreptul de a-si spune pasurile si opinia si de a organiza mitinguri, marsuri, dar, pe langa asta, incercam ca prin discutii in Parlament intre partidele politice reprezentate la ora actuala se se discute ce e de facut mai departe si cum sa incercam sa rezolvam pasurile oamenilor, care sunt multiple si de inteles".