"I-am spus prim-presedintelui principalului partid de guvernamant, ca si colegilor sai, presedintii celorlalte partide din coalitie ca, din punctul nostru de vedere, care este si punctul de vedere al celor mai multi dintre protestatarii aflati pe strazi in peste 60 de orase ale Romaniei, solutia este demisia acestui guvern, un acord politic putere-opozitie pentru alegeri anticipate si un guvern independent, un guvern de tehnocrati, un guvern de serviciu care sa organizeze aceste alegeri si sa gestioneze administratia tarii pana la ele. [...] Acesta este punctul nostru de vedere, foarte ferm, foarte clar, pe care il vom relua si in dezbaterile care sper sa aiba loc intr-o sesiune extraordinara a Parlamentului" a declarat liderul PNL, Crin Antonescu, in urma intalnirii cu premierul Emil Boc si cu liderii partidelor din coalitia de guvernamant. Declaratia lui a fost completata de cea a liderului PSD, Victor Ponta, care a precizat ca in urma discutiilor nu s-a ajuns la nici un rezultat.

"Ceea ce invoca reprezentantii majoritatii, si anume ca anticipatele ar dura, oricum pana undeva spre septembrie, nu este deloc adevarat. Este un fapt ca, daca exista un acord politic si daca toti intelegem ca aceasta este solutia democratica, solutia de detensionare, solutia de relegitimare a autoritatilor statulului [...] daca avem un astfel de acord, putem sa avem pana la sfarsitul lunii martie, cel tarziu, aceste alegeri anticipate si avem oricum un semnal ca noi toti, putere si opozitie, clasa politica, intelegem sa raspundem rational si eficient unei masive nemultumiri publice", a declarat co-presedintele USL, Crin Antonescu.

"Desi am discutat civilizat, le-am spus celor care reprezinta, la acest nivel, puterea ca incercarea de a responsbiliza laolalta putere si opozitie, de a pune, in general, pe numele clasei politice, a tuturor partidelor, a sistemului democratic, la urma urmelor, toate nemultumirile strazii si nemultumirile din societatea romaneasca este incorect si nedemocratic. Puterea are responsabilitatea ei si opozitia are responsabilitatea ei. Astazi, in calitate de opozitie, am venit sa gasim si am cerut puterii sa gasim impreuna o solutie democratica si rationala care este solutia demisie guvernului si a alegerilor anticipate", a precizat presedintele PNL.

In completarea celor spuse de Crin Antonescu, liderul PSD Victor Ponta a declarat: "Din pacate, in urma intalnirii de astazi, nu s-a ajuns la nici un rezultat pozitiv, nu ne-am inteles asupra nimic si nu am progresat in numele oamenilor, nu doar ai celor din strada, ai celor care se uita la televizor, ai celor care se uita acum ingrijorati de soarta lor".

"Evident ca am prezentat o doleanta, nu neaparat a opozitiei ci a romanilor, de a inlocui guvernul actual cu un guvern de tehnocrati care sa organizeze cat mai rapid alegeri anticipate. Nu am primit nici un raspuns pe aceasta cerere ci am primit doar justificari. Am cerut ca, de astazi incepand, ministrul Administratiei si Internelor [n.r. Traian Igas] sa fie inlocuit ca semn de responsabilitate pentru gravele deficiente din ultimele zile. Nu am primit nici un raspuns. [...] Profitand de decizia CCR de a amana o pronuntare pe legea prin care s-au amanat alegerile locale si au fost comasate alegerile, am cerut astazi ca cei de la putere sa isi recunoasca greseala privind promovarea nedemocratica a unei asemenea legi si sa anunte ca renunta la amanarea alegerilor locale si la comasarea lor cu alegerile parlamentare. Nu am primit nici un raspuns. Am cerut, de astazi, sa facem ceea ce s-a facut in 20 de ani in Romania, o comisie electorala putere-opozitie in care sa stabilim foarte clar ca la alegerile anticipate, cat mai rapid organizate, vom alege parlamentari mai putini, in numar mai mic, prin vot uninominal direct si prin sanctionarea cu pierderea mandatului a traseismului politic. Nu am primit nici un raspuns", a afirmat liderul PSD.

Co-liderul USL, Victor Ponta, a mai precizat ca solicitarile Uniunii vor fi reluate in sedinta de luni a Parlamentului. "Luni, va fi o sedinta a Parlamentului; solicitarile noastre facute, repet, in numele tuturor celor nemultumiti, nu se vor schimba in nici un fel. Daca, pana luni, nu exista nici un raspuns din partea celor de la putere este foarte clar ca sunt incapabili de a accepta situatia in care a ajuns Romania, de a-si asuma raspunderea pentru ceea ce s-a intamplat pana acum si de a gasi solutii politice la aceasta criza", a declarat Ponta.

Citeste si: