Laszlo Tokes, vicepresedintele Parlamentului European si presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, i-a cerut sprijinul lui George Pataki, fostul guvernator republican al statului New York, pentru sustinerea educatiei universitare in limba maghiara si in problema autonomiei asa-numitului Tinut Secuiesc, scrie Agerpres.

"Consider ca este un lucru foarte important sa se tina seama ca Tinutul Secuiesc este un tinut cu o cultura si cu peste 90% locuitori de limba maghiara si apartine culturii maghiare. Este un unicat de care ar trebui sa se tina cont in Romania. Eu sper ca in cadrul statului roman se vor da drepturi speciale acestei minoritati, drepturi de autonomie", a declarat, intr-o conferinta de presa, fostul guvernator al statului New York, care se afla duminica intr-o vizita la Oradea.

George Pataki a mai precizat, privind acest subiect, ca si pe teritoriul statului New York, pe care l-a condus timp de trei mandate, sunt regiuni autonome, locuite de bastinasi, care au drepturi autonome de a-si alege conducatorii, de a avea propriile institutii, dar aceasta autonomie nu poate sa fie in contradictie cu legislatia statului NY sau cu legislatia federala.

"Ei trebuie sa respecte aceasta legislatie, dar in cadrul legislatiei comune ei au autonomie culturala si istorica care a fost si este asigurata de catre statul pe care l-am condus si eu. Eu cred si sper ca si statul roman va reusi sa asigure acelasi lucru, respectul pentru minoritatile care traiesc pe teritoriul statului", a precizat George Pataki.

In ce priveste modalitatile concrete prin care se asteapta sa fie sustinut acest demers, europarlamentarul Tokes a raspuns ca va primi "sprijin moral si politic".

In domeniul educatiei, problemele principale expuse, printre altele, in fata politicianului american au vizat acreditarea Universitatii Partium, respectarea legislatiei la Universitatea din Targu Mures, dar si sustinerea de la bugetul de stat a universitatilor maghiare.

"Se stiu revendicarile noastre in acest sens. In primul rand la Targu Mures sa se respecte legislatia in vigoare din Romania, iar la Universitatea Sapientia dorim sa se finalizeze si sa nu se tergiverseze acreditarea universitatii", a spus Tokes.

George Pataki, fostul guvernator republican al statului New York, s-a intalnit duminica, la Oradea, cu Laszlo Tokes, vicepresedintele Parlamentului European si presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania. El a mai fost prezent in Oradea in anul 2006, iar in anul 2009 a efectuat o vizita in Slovacia, la Universitatea Selye Janos.

Politicianul cu radacini maghiare a participat la o slujba religioasa in Biserica Reformata din Oradea-Olosig, oficiata de insusi Laszlo Tokes, preot de Oradea-Olosig, fostul episcop al Eparhiei Reformate de pe langa Piatra Craiului, dupa care fostul guvernator a sustinut un scurt discurs in fata enoriasilor.

Programul fostului guvernator a continuat la Centrul Reformat 'Lorantffy Zsuzsanna', unde George Pataki a avut un dialog cu usile inchise pe tema invatamantului superior din Ardeal cu liderii sferei academice maghiare din Transilvania, printre care rectorii Universitatilor private Sapientia si Partium, ai Universitatii de medicina din Targu Mures, parlamentari maghiari.