USL anunta ca va solicita convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare "care sa dezbata situatia politica actuala si tensiunile sociale fara precedent", si care sa genereze "o solutie politica care sa preintampine escaladarea acestor tensiuni", mentionand totodata ca "singura solutie rationala" este declansarea alegerilor anticipate.

"Uniunea Social Liberala constata absenta totala a autoritatilor si atitudinea incalificabila a actualei puteri, care, in locul unei reactii responsabile si rationale, in fata protestelor publice, nu ne-a oferit decat interventia jenanta a unui politruc de mana a doua, precum Sever Voinescu. Din pacate, nici macar in ceasul al doisprezecelea, cand oamenii au fost nevoiti sa iasa in strada pentru a-si cere drepturile si pentru a protesta impotriva anilor de umilinta si sfidare la care au fost supusi de actuala putere, PD nu este capabil sa-si recunoasca esecul, sa renunte la discursul propagandistic si populist, la atacurile penibile impotriva opozitiei si la jignirea poporului roman. Faptul ca Presedintele, Primul-Ministru si membrii Guvernului se ascund de opinia publica arata degringolada din tabara puterii. Acesta este sindromul unui sfarsit de regim, cand cei mai inalti reprezentanti in stat nu mai au curajul sa apara public si cand se recurge la violenta in locul ratiunii si dialogului", se arata in comunicatul transmis duminica de USL.

"In conditiile in care Romania arata astazi ca o tara neguvernata, singura solutie rationala este declansarea rapida a alegerilor anticipate, pentru a avea un nou Parlament si un nou Guvern, legitimate de votul popular si pentru a reveni la normalitate", sustin cei trei lideri USL, Crin Antonescu, Victor Ponta si Daniel Constantin, in comunicatul transmis.

Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc in doua sesiuni ordinare pe an. Constitutia stabileste ca prima sesiune incepe in luna februarie si nu poate depasi sfarsitul lunii iunie. A doua sesiune incepe in luna septembrie si nu poate depasi sfarsitul lunii decembrie, aminteste Mediafax.

Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc si in sesiuni extraordinare, la cererea presedintelui Romaniei, a Biroului Permanent al fiecarei Camere ori a cel putin o treime din numarul deputatilor sau al senatorilor.

Convocarea Camerelor se face de presedintii acestora.

Cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare se face in scris si va cuprinde ordinea de zi propusa, precum si perioada de desfasurare a sesiunii. Neaprobarea de catre Camera a ordinii de zi solicitate impiedica tinerea sesiunii extraordinare.