Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat luni seara ca afirmatiile sefului statului potrivit carora nu va accepta un premier din partea USL in cazul in care unul dintre partidele Uniunii nu acumuleaza majoritatea voturilor la alegeri reprezinta un avertisment antidemocratic, transmite Agerpres.

"Presedintele poate sa emita orice fel de chestiuni, dar acest avertisment este antidemocratic. Presedintele isi permite niste lucruri care nu sunt permise unui presedinte civilizat. El nu respecta regulile jocului si partenerii", a spus Iliescu intr-o emisiune la Romania TV.

Social-democratul a mai sustinut ca anul 2012 va fi "un an electoral incordat" in Romania.

"Din punct de vedere politic este un an marcat de confruntari electorale, nu numai in tara noastra (...), peste 50 de tari au alegeri in cursul acestui an. La noi este marcat de o anumita stare de lucruri si de o anumita agravare a situatiei din tara pe toate planurile. Va fi un an electoral incordat, care marcheaza si o anumita degradare a vietii noastre publice", a spus Iliescu.

El a sustinut ca dialogul politic a disparut, desi in acest caz seful statului era un factor decisiv potrivit Constitutiei.

"A gresit nerespectand Constitutia prin formula pe care a proclamat-o ca vrea sa fie presedinte activ. (...) Constitutia nu prevede presedinte jucator, ci presedinte arbitru, factor de dialog, de inlesnire, de comunicare. (...) Greseste fundamental prin aceasta atitudine pe care si-a proclamat-o de presedinte jucator, ignorand rolul si locul pe care Constitutia i-l confera. In loc sa fie factor de dialog politic, actor in dialogul politic a introdus o stare conflictuala fata de partidele din Opozitie si intre institutiile statului", a adaugat Iliescu.

Pe de alta parte, Iliescu a aratat ca nu vede niciun viitor politic pentru Mircea Geoana. El a admis totodata ca a fost o greseala ca PSD l-a "umflat" pe Mircea Geoana.

"A facut jocuri necinstite, incepand cu pozitia lui de cand era ambasador, numit de mine si a fost scrisoarea binecunoscuta dupa alegerile din '96, care e o rusine peste care am trecut. El nu a apreciat acest lucru. I s-a iertat un pacat inadmisibil, inacceptabil si a repetat figura, se simtea nu stiu de ce vedeta si a candidat in 2005. Partidul a avut de pierdut din aceste jocuri, iar perioada presedintiei domnului Geoana a fost nefasta pentru PSD. (...) Nu-i vad nici un viitor politic", a completat presedintele de onoare al PSD.

Presedintele Traian Basescu declara, in august anul trecut, intr-o emisiune televizata la postul public, ca, in cazul in care un partid din interiorul Uniunii Social Liberale va obtine 51% din mandatele de parlamentar, atunci va purta discutii pentru desemnarea premierului cu respectiva formatiune, insa a adaugat ca USL trebuie sa inteleaga ca articolul 103 din Constitutie se refera la partide, nu la aliante.

"Eu nu ma joc de-a Constitutia, ea trebuie citita corect. Articolul 103 se refera la partide care obtin 51%, nu la aliante. Aliantele sunt variabile. Atata timp cat partidele sunt persoane juridice, aliantele sunt variabile", sustinea la acea vreme Traian Basescu.

Intrebat daca exclude numirea unui premier propus de USL, daca aceasta alianta obtine 51% la alegeri, Traian Basescu a afirmat ca trebuie sa existe negocieri in acest sens. "Nu stiu. Trebuie facute negocieri. Daca USL-ul va obtine 70 sau 30% pentru mine este egal. Daca in interiorul USL-ului, insa, este un partid care va avea 51% din membrii Parlamentului, nu voi mai chema pe nimeni altcineva decat acel partid din interiorul USL-ului care are 51% din membri", a raspuns presedintele.