Presedintele PSD, Victor Ponta a declarat, in cadrul emisiunii Discutia de Luni, HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga, ca nu va refuza invitatia presedintelui Traian Basescu la Cotroceni pe tema revizuirii Constitutiei. Declaratia presedintelui PSD vine in contradictie cu cea facuta la conferinta USL de dimineata. Atat Crin Antonescu cat si Victor Ponta au anuntat dupa sedinta USL ca refuza sa participe la noi consultari cu Basescu pe tema revizuirii Constitutiei.

Dan Tapalaga: Inteleg ca invitatia la discutii cu Traian Basescu pe tema revizuirii Constitutiei o veti refuza...

Victor Ponta: Nu, nici vorba. Discutii cu cei de la putere despre politica economica a Romaniei deja ne privesc direct.

Daca va referiti la modificarea privind introducerea criteriilor de deficit, nu ne-am opus si nici nu ne vom opune la asa ceva, chiar o vom face noi.

  • Eu am fost la consultari si am spus foarte clar ca nu ma opun, dimpotriva. Facem revizuirea Constitutiei in 2013. Pai asa a spus Traian Basescu in 2012 ca nu este nevoie acum. Noi nu ne opunem si am anuntat cand am fost la Cotroceni, a fost Crin Antonescu, cu mine si cu Daniel Constantin ca sustinem introducerea in Constitutie a acestei prevederi.
  • Lucrurile stau in felul urmator. Orice invitatie serioasa de-a discuta despre politica economica a Romaniei si despre indeplinirea criteriilor de convergenta pentru ca Romania sa respecte si tratatul de guvernanta din care nu vom face parte decat cand intram in euro, participam.
  • Problema noastra este urmatoarea: ca toate aceste subiecte serioase de fiecare data, eu am fost de fiecare data la Cotroceni cu un document scris care continea pozitia si propunerile USL-ului. Niciodata nu s-a mai intamplat nimic, am fost chemati, a fost o mica reprezentatie asa de cateva ore cu televizuinile dupa care nu s-a mai intamplat nimic. Nu am fost niciodata invitati la un grup economic, nici nu ni s-a aratat vreodata vreun proiect de revizuire a Constitutiei chiar si pentru acest punct de introducere a deficitului structural, nici nu ni s-a aratat vreun proiect de regionalizare. 

Dupa sedinta USL, Victor Ponta a declarat alaturi de Crin Antonescu ca USL nu va mai participa la noi consultari cu presedintele Traian Basescu pe tema revizuirii Constitutiei.

Victor Ponta : "Noi am fost la Cotroceni sa discutam despre modificarea Constitutiei ca sa introducem deficitul structural. Am spus ca suntem de acord, si noi, si cei de la guvernare - sigur, discutam conditiile - dupa care domnul presedinte s-a dus la televizor si ne-a anuntat ca nu mai vrea(...)Acuma, pe cei de la guvernare poate sa-i cheme cand vrea. Pe noi, ca sa ne chemi ca dupa aia sa zici ca v-am chemat degeaba? Ne-a chemat de ce? Ca sa va tina pe dumneavoastra in frig si sa ne ascunda pe noi de presa? Sunt momente care nu-si au sensul in 2012"(Mediafax)

Liderii USL au oscilat in ultimele luni, schimbandu-si declaratiile pe tema revizuirii Constitutiei.

14 decembie Dupa consultarile de la Cotroceni, presedintele PSD, Victor Ponta intrebat daca ar fi de acord cu modificarea Constitutiei a spus ca raspunsul USL este afirmativ daca nu este vorba despre "o smecherie electorala", ci despre un demers necesar pentru binele Romaniei.

Victor Ponta: "Daca stabilim ca este nevoie, pentru binele Romaniei sa facem o modificare constitutionala ca toate celelalte 26 de tari - ma rog, Marea Britanie nu are Constitutie - da. Eu cred - si in numele USL vorbesc - ca noi nu putem ramane in afara Europei, noi trebuie sa mergem alaturi de celelalte 26 de tari. Dar, atentie, noi vrem sa fim convinsi ca este vorba despre interesul Romaniei fata de ce se intampla la nivel european, si nu de smecherii electorale(....) Ori facem ceva pentru Romania si pentru Europa, ori, la smecherii electorale, nu, nu participam la asta".(Mediafax).

13 septembrie Victor Ponta a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca PSD si USL sunt de parere ca revizuirea Constitutiei trebuie facuta in 2013.

Victor Ponta: "In ceea ce priveste modificarea Constitutiei, proiect propus de Traian Basescu si PDL, PSD si USL isi mentin punctul de vedere: Constitutia trebuie revizuita de catre noul Parlament, care sa aiba legitimitatea data de votul oamenilor. Acum parlamentul nu are aceasta legitimitate cu toate aceste tradari si traseisti. Am discutat cu UDMR si minoritatile si avem un punct de vedere comun, in cursul anului 2013"(agentia Mediafax)