Liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu si-au fixat ca prioritati externe pentru anul 2012 o vizita politica in SUA si una la Bruxelles, obiectivele pentru primul semestru fiind alte doua vizite, una in Danemarca si alta in Olanda, scrie Mediafax.

"Probabil ca vom merge si in SUA pentru a avea o intalnire politica. (...) Pentru semestrul acesta prioritatile sunt Danemarca si Olanda, pentru tot anul prioritatile sunt Bruxelles si o vizita probabil in SUA", a spus, luni, presedintele PSD Victor Ponta.

El a precizat ca, impreuna cu Antonescu, va merge saptamana viitoare la Strabourg, unde se alege noul presedinte al Parlamentului European, care este membru al Partidului Social-Democrat german.

"Vom merge impreuna pentru a discuta cu grupurile social-democrat si liberal. Suntem invitati amandoi", a spus Ponta.

Liderul PSD a spus ca cea mai importanta pentru acest semestru este o discutie cu Guvernul de la Copenhaga, avand in vedere faptul ca presedintia UE este detinuta de un prim-ministru social-democrat, si o discutie cu Guvernul din Olanda, unde prim-ministrul este membru al partidului liberal.

Ponta a spus ca USL isi propune pentru 2012 sa desfasoare un set de actiuni externe prin care sa se angajeze ca va implementa in continuare politica anticoruptie, ca va asigura independenta reala a structurilor actuale ANI si DNA, ca va pune in practica politici publice astfel incat Romania sa intre in Schengen si sa se ridice MCV.

Fostul presedinte al PSD Mircea Geoana, fost presedinte al Senatului, a facut o vizita in SUA spre finalul anului trecut. Reprezentantii PSD i-au reprosat ulterior ca s-a prezentat in acea vizita ca fiind liderul opozitiei din Romania.

Geoana a replicat ca liderii USL Antonescu si Ponta au intentionat sa faca o vizita in SUA, dar au folosit "canale paralele", prin Viorel Hrebenciuc, aceste metode "deranjand" in Statele Unite.

Pe de alta parte, Antonescu si Ponta anuntau ca vor face in 2012 o vizita in SUA.