Europarlamentarul Laszlo Tokes ii cere sprijinul presedintelui Traian Basescu, printr-o scrisoare deschisa, ca principiul proportionalitatii etnice sa fie introdus in legislatia electorala inainte de alegerile din acest an, pentru a fi respectate astfel drepturile comunitatii maghiare din Transilvania, transmite Agerpres.

"In 2012 vor avea loc alegeri locale si parlamentare. Pentru ca in campaniile electorale care ne asteapta, reprezentantii partidelor politice sa ofere Romaniei si celor care traiesc aici solutii alternative viabile la problemele lor reale, iar lipsa lor de idei sa nu fie mascata de apucaturi antimaghiare rasunatoare, respectiv ca dreptul fundamental la alegeri democratice si la pluralism politic sa fie respectat si in cadrul comunitatii maghiare, va sugeram, din nou, ca solutie benefica introducerea principiului proportionalitatii etnice, in legislatia electorala care necesita, oricum, modificari", afirma deputatul european in documentul citat, care a fost prezentat public vineri intr-o conferinta de presa la Oradea.

In acest context, Laszlo Tokes ii transmite sefului statului o "Initiativa pentru asigurarea reprezentarii parlamentare echitabile a minoritatilor nationale", pe care de altfel i-a prezentat-o si la inceputul anului 2008.

Europarlamentarul, care este si presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, sustine ca in cazul minoritatii maghiare pragul electoral de 5% din voturile valabil exprimate genereaza "un deficit de democratie" in interiorul comunitatii.

Tokes argumenteaza ca pragul electoral se justifica in cazul partidelor care tintesc intregul electorat din Romania, dar organizatiile politice ale minoritatilor nationale tintesc in principal voturile comunitatilor proprii pe care se angajeaza sa le reprezinte in Parlament. Astfel, considera Laszlo Tokes, "pragul electoral in cazul minoritatilor care nu opteaza pentru asigurarea unui singur mandat prin discriminare pozitiva, ci aspira pentru o reprezentare proportionala, asemenea majoritatii, devine o frana a democratiei interne in cadrul acestor comunitati".

Solutia propusa de catre deputatul european pentru satisfacerea dreptului la reprezentare proportionala si la pluralism politic este ca organizatiile politice ale minoritatilor nationale sa aiba posibilitatea in cadru legal "de a concura pentru un numar de mandate de parlamentar, stabilit prin lege, proportional cu datele demografice relevante ale ultimului recensamant general al populatiei".

Europarlamentarul Laszlo Tokes cere sprijinul presedintelui Traian Basescu pentru a genera o dezbatere publica privind acest model de reprezentare parlamentara a minoritatilor nationale si pentru a-l implementa efectiv.