​Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat miercuri, invitat la Antena 3, ca isi doreste ca, in urma alegerilor, Uniunea Social Liberala (USL) sa guverneze fara Uniunea Democrata Maghiara din Romanie (UDMR) si ca aceasta sa treaca in opozitie. Intrebat in legatura cu o posibila colaborare intre PSD si Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Ponta a subliniat ca "partidul lui Tokes este un partid extremist, nefrecventabil, cu care USL niciodata, in nici o forma, nu a avut si nu va avea o relatie politica."

UDMR "sunt la fel de responsabili ca si partenerii de la PDL de tot ce s-a facut in acesti ani. Daca si sper ca romanii vor iesi la vot […] atunci USL imi doresc sa guverneze fara UDMR si UDMR sa fie in opozitie. Nici unui partid nu ii strica sa mai stea in opozitie."

Intrebat in legatura cu o posibila colaborare intre PSD si Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Victor Ponta a declarat: "UDMR, asa cum nu ii doresc ca si colaboratori la guvernare, trebuie sa reprezinte comunitatea maghiara din Romania in opozitie, sa fie reprezentata in Parlament; cred ca e bine sa fie in Parlament pentru ca nu poti sa lasi un milion si ceva de maghiari care sa nu fie reprezentati politic. Partidul lui Tokes este un partid extremist, nefrecventabil, cu care USL niciodata, in nici o forma, nu a avut si nu va avea o relatie politica. Acolo vorbim de niste oameni care incalca Constitutia Romaniei, care incalca legile tarii si care incalca bunele practici europene."

Liderul PSD a mai adaugat ca, in opinia sa, "Traian Basescu, cum s-a ocupat intotdeauna de cei care i-au fost aproape, se va ocupa si de UDMR sa ii scoata din Parlament."