Fostul presedinte Emil Constantinescu participa, vineri, la funeraliile fostului lider ceh Vaclav Havel, el calatorind spre Praga alaturi de actualul sef al statului, Traian Basescu, la invitatia acestuia, cu aeronava prezidentiala, anunta Mediafax. Intr-un comunicat transmis de Biroul de presa al lui Emil Constantinescu se precizeaza ca funeraliile fostului presedinte ceh Vaclav Havel au loc vineri, intre orele 12.00-14.00, la Catedrala Sf. Vit, Vaclav si Vojtech din Castelul din Praga.

"Invitatia de participare a fost transmisa la Cabinetul presedintelui Constantinescu din partea Cancelariei Presedintiei Cehiei prin intermediul Ambasadei Republicii Cehe la Bucuresti. La funeralii au primit invitatii cate un reprezentant din partea statelor: presedinte, prim ministru sau un reprezentant al acestora. Lor li s-au adaugat, pe o lista separata, prietenii presedintelui Havel propusi de familie si de cei apropiati fostului presedinte. Pe lista prietenilor figureaza, printre altii, si fostul presedinte al Poloniei Lech Walesa, fostul presedinte al SUA Bill Clinton, fostul presedinte al Bulgariei Jelio Jelev si fostul presedinte al Sloveniei Milan Kucan", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, fostul presedinte Constantinescu a acceptat invitatia lui Traian Basescu de a merge la Praga cu aeronava prezidentiala: "In vederea participarii la acest trist eveniment, presedintele Constantinescu a acceptat invitatia presedintelui Romaniei, Traian Basescu, de a calatori cu aeronava prezidentiala cu care domnia sa se va deplasa la Praga in cursul zilei de vineri".

Conform protocolului aprobat de Presedintia Ceha, invitatii de pe cele doua liste vor urma un traseu separat pentru accesul la Castel si la Catedrala. Seful statului va fi insotit de ambasadorul acreditat la Praga, iar invitatul special de primul consilier al ambasadorului.

In comunicat se mentioneaza de asemenea ca marti, fostul presedinte Constantinescu a semnat in cartea de condoleante deschisa la Ambasada Cehiei la Bucuresti, iar in cursul zilei de miercuri a transmis scrisori de condoleante sotiei fostului presedinte Havel, Dagmar Havela, precum si presedintelui Republicii Cehe, Vaclav Klaus.

Fostul presedinte ceh Vaclav Havel a murit duminica dimineata, la varsta de 75 de ani. Artizan al "Revolutiei de catifea" anticomuniste din 1989 si presedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 pana in 2003, el a murit in somn, a afirmat purtatoarea sa de cuvant, Sabina Tancevova. Havel, a carui viata publica a fost afectata de mai multe probleme de sanatate, a fost spitalizat pentru scurt timp in martie anul acesta din cauza unei inflamatii a cailor respiratorii.