Guvernul Boc a supravietuit, joi, celei de-a zecea motiuni de cenzura. In timp ce opozitia a protestat cu banderole tricolore, cu mesaje scrise pe foi si cu mici steaguri tricolore ca cele de la Revolutie, la balcoane mai multi tineri au protestat fata de toti parlamentarii cu bannere, scandari si cu foi aruncate catre parlamentarii puterii. "Parlamentarii Romaniei, teroristii democratiei", "Comasati-va pe voi, dar la groapa de gunoi" sau "Opozitia a adoptat o pozitie: Capra", asta scria pe bannerele protestatarilor. In sala, pe parcursul dezbaterilor, parlamentarii pareau cu gandul mai degraba la sarbatorile ce urmeaza, decat la motiunea ce urmau sa o voteze.

Ce nu s-a vazut la tv in ziua motiunii de cenzuraFoto: Hotnews

Sedinta in care urma sa se dezbata si sa se voteze motiunea de cenzura a USL impotriva guvernului Boc era programata sa inceapa la ora 9:00. Printre primii parlamentari prezenti in sala de plen a fost si liderul PNL Crin Antonescu.

Incet-incet sala s-a umplut si sedinta a inceput cu o mica intarziere. Inainte de a incepe oficial sedinta, reprezentantii opozitiei au inceput sa imparta prin sala stegulete mici asemanatoare celor de la revolutie, banderole tricolore si foi cu mesaje anti-putere. Pe una dintre foi era scris "PCR = PDL".

Tot inainte de debutul sedintei, parlamentarii UDMR s-au adunat in cerc intr-o parte a salii unde au discutat minute in sir cu liderii lor.

Sedinta incepe, iar in timp ce la tribuna reprezentantii celor doua tabere luau cuvantul, rand pe rand, in sala ceilalti parlamentari isi vedeau de-ale lor. Unii stateau pe internet pe tablete, altii butonau telefoanele mobile, in timp ce unii, mai conservatori, citeau din ziarele print.

Multi dintre alesi pareau cu gandul mai degraba la sarbatorile ce urmeaza, decat la motiunea ce urmau sa o voteze. Daca nu butonau telefoanele sau tabletele, parlamentarii se grupau in banci si se intretineau intre ei. Altii, care au ramas singuri in banci, pareau ca atipesc sau pareau cazuti adanc pe ganduri.

Multi dintre parlamentarii opozitiei au venit imbracati in pulovere si, in general, in tinute mai lejere, optand sa renunte la costume si cravate.

La doua dintre balcoanele salii de plen isi fac aparitia mai multi reprezentanti a Aliantei pentru o Romanie Curata (coalitie de organizatii printre care Societatea Academica din Romania, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Ecopolis, Militia Spirituala, Asociatia Prodemocratia s.a.). Ei au venit sa protesteze si, dupa cateva minute de la intrarea in loje, scot mai multe bannere pe care le afiseaza indelung.

Pe bannerele afisate de reprezentantii Pro Democratia si Militia Spirituala scria: "Parlamentarii Romaniei, teroristii democratiei", "Comasati-va pe voi, dar la groapa de gunoi", "Dupa 22 de ani, iluzia democratiei s-a comasat", "Plutonul de executie al democratiei s-a reunit", "Democratia nu este un lux" sau "Opozitia a adoptat o pozitie: Capra".

Protestul nu s-a oprit aici. In timp ce premierul Emil Boc isi sustinea ultimul cuvant inainte de vot, protestatarii au inceput sa scandeze "Rusine sa va fie" sau "Nesimtitii!", timp in care cei de la opozitie aplaudau frenetic.

Premierul a asteptat ca spiritele sa se calmeze si si-a continuat discursul. Cei din balcoane s-au intors cu spatele spre sala. La final, dupa cuvantul primului ministru, protestatarii au aruncat peste balcon, spre partea de sala unde stau reprezentantii puterii, o multime de foi si apoi au iesit.

In timp ce se pregatesc urnele pentru vot, parlamentarii din sala se grupeaza in grupuri si discuta intre ei. Printre cei mai activi parlamentari se numara si senatorul PSD, Catalin Voicu. El e a facut un adevarat tur de forta sa-si salute cat mai multi dintre colegii sai.

Voicu a insistat foarte mult sa dea mana si cu presedintele PSD, Victor Ponta. Desi Ponta era inconjurat de o multime de alti parlamentari, Voicu si-a facut loc printre ei pana cand, in cele din urma, a ajuns la liderul partidului.

Votul se termina si sala de plen se goleste rapid. Dupa 15 minute, secretarul de sedinta vine sa anunte rezultatul votului, insa in sala mai erau doar 5-6 parlamentari. Restul au plecat. Stiau deja rezultatul. 209 voturi pentru adoptarea motiunii de cenzura si 4 impotriva. Insuficient. Motiunea pica si Guvernul Boc supravietuieste pentru a zecea oara.