Liberalii asteapta pozitia PSD in cazul unei eventuale condamnari a lui Adrian Nastase, pronuntarea hotararii in dosarul Matusa Tamara fiind amanta pentru joi, 15 decembrie. Potrivit surselor HotNews.ro, in sedinta Biroului Permanent de la inceputul saptamanii, liberalii au discutat despre cazul Nastase si despre ce pozitie vor avea daca va fi condamnat. In cadrul discutiilor, liberalii ar fi subliniat faptul ca o eventuala condamnare ar afecta imaginea PSD si implicit a USL, imagine deja sifonata dupa scandalul excluderii lui Mircea Geoana, sustin sursele citate. Liberalii au decis sa astepte verdictul judecatorilor si reactia partenerilor de Uniune.

Liberalii asteapta pozitia PSD in cazul unei eventuale condamnari a lui Adrian NastaseFoto: Agerpres

La nivel oficial, liberalii refuza sa comenteze efectele pe care le-ar avea o condamnare a liderului PSD asupra USL. Neoficial, liberalii admit ca imaginea Uniunii ar fi afectata daca Adrian Nastase va fi condamnat iar social democratii ar face zid in jurul acestuia. La sedinta de la inceputul saptamanii, liberalii au discutat pozitia presedinteleui PSD, Victor Ponta care si-a aratat sustinere totala fata de Adrian Nastase (intr-o postare pe blogul personal) in cazul unei condamnari.

O parte din liberali sunt ingrijorati de faptul ca Nastase nu ar renunta la protectia partidului iar Victor Ponta s-a aratat dispus sa i-o acorde in continuare. Potrivit surselor citate, o parte din membrii Biroului Permanent al PNL i-ar fi spus lui Crin Antonescu ca s-ar impune suspendarea lui Adrian Nastase din PSD pe o anumita perioada pentru a nu fi afectata imaginea USL.

In cazul in care Nastase ar fi condamnat iar social democratii nu ar avea o pozitie transanta, liberalii ar putea sa-l mandateze pe Crin Antonescu sa discute in USL problema sau chiar sa-i ceara public lui Nastase sa faca un pas in spate si sa se autosuspende din PSD. De altfel, liberalii au programata, pentru saptamana viitoare, o sedinta largita a conducerii partidului, si anume Comitetul Executiv la care participa si liderii din teritoriu.

Intr-o postare pe blogul personal, in urma cu doua zile, presedintele PSD, Victor Ponta si-a exprimat sustinerea totala pentru Adrian Nastase in cazul unui verdict negativ.

  • "Indiferent de decizia instanţelor, locul lui Adrian Năstase (ca şi al lui Ion Iliescu) este doar în interiorul PSD, nu pentru că aşa vreau eu sau conducerea actuală, ci pentru că este o realitate incontestabilă. Amândoi au pus bazele acestui partid, l-au condus în vremuri bune şi rele, au participat la majoritatea deciziilor şi sunt legaţi indisolubil în percepţia publică de PSD, indiferent de situaţia juridică. Nu voi propune sau susţine excluderea vreunuia din cei doi lideri istorici, pentru că nu consider corect acest lucru, nici necesar şi nici măcar util. Pentru toţi membrii de partid, dar şi pentru restul românilor, Iliescu şi Năstase aparţin PSD şi nimic nu poate schimba asta. Nu ştiu dacă partidul va pierde în imagine, dar ştiu sigur că nu ar câştiga nimic dacă aş proceda altfel. Iar eu, în conştiinţa mea, sunt împăcat cu această decizie", a scris Ponta.

Pozitia lui Ponta vine dupa declaratia presedintelui de onore al PSD, Ion Iliescu care cerea solidaritate pentru Adrian Nastase in cazul unei condamnari. "E clar ca e o facatura acest proces. Noi trebuie sa fim solidari cu el, chiar daca va fi condamnat(...) Sunt trei procese in care e implicat si sunt toate niste facaturi evidente. Nu vreau sa nominalizez pe nimeni, sunt din partea Puterii, in general", a declarat Iliescu pentru site-ul Ziare.com.

In noiembrie insa Victor Ponta declara, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca daca Adrian Nastase va fi condamnat PSD va respecta decizia judecatorilor si nu va mobiliza partidul in apararea fostului premier.