Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, in cadrul conferintei de presa sustinute la Cotroceni, ca solutia Opozitiei cu privire la introducerea in legislatia nationala a prevederilor din Acordul de guvernanta fiscala din interiorul UE reprezinta o citire "eronata" a articolului 148 din Constitutie: "Nu vreau sa spun nicio rautate, dar parca la ora asta are putin haz: fereasca Dumnezeu ca aceasta abordare sa fie a acelorasi juristi care au spus ca Geoana (Mircea Geoana - n.red.) ramane presedintele Senatului!"

"Este o o citire absolut eronata a articolului 148 din Constitutie, care se refera numai la tratatele UE, aici vorbim de un acord interguvernamental, care nu poate fi ratificat cu doua treimi. Si chiar daca este ratificat cu 100%, el ramane tot un act guvernamental care poate fi modificat cu o majoritate de jumatate plus unu. Nefiind vorba de un tratat al Uniunii, tratatul interguvernamental pe care-l vom semna trebuie ratificat cu jumatate plus unu. Sigur, poate sa fie si suta la suta din voturi, dar problema este nu cum il treci, ci cum il modifici. Iar modificarea unui tratat interguvernamental ratificat in Parlament, deci devenit lege, nu necesita mai mult de jumatate plus unu", a continuat presedintele, potrivit Agerpres.

Seful statului a fost intrebat cum apreciaza propunerea venita dinspre Opozitie, potrivit careia mentionarea in Constitutie a prevederilor din Acordul de guvernanta fiscala s-ar putea face nu prin revizuirea Legii fundamentale, ci printr-o lege speciala, ce ar urma sa fie aprobata de Parlament cu doua treimi.

El a mentionat ca juristii care au facut aprecierea ca se poate trece cu doua treimi nu tin cont de "lucrul elementar", si anume ca la nivelul UE s-a stabilit cum poate fi modificat acordul, ci nu cum poate fi adoptat: "Poti sa-l adopti cu suta la suta, dar daca poti sa-l modifici cu jumatate plus unu din numarul parlamentarilor, lucrurile nu sunt bune. Discutam de un acord interguvernamental, si nu de un tratat al UE. Articolul 148 face referire la modificarea tratatelor UE. (...) Cred ca dansii au facut o confuzie intre acordul interguvernamental si tratatele UE. Nu suntem in aceasta situatie".

Traian Basescu a mai subliniat ca la lucrarile Consiliului European s-a stabilit ca prevederile Acordului interguvernamental sa fie introduse in Constitutie pana la sfarsitul anului 2012.