VIDEO Parlament: Comisia de Statut a hotarat ca angajarea rudelor alesilor in propriile cabinete parlamentare nu reprezinta conflict de interese

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Miercuri, 7 decembrie 2011, 22:43 Actualitate | Politic


Angajarea rudelor la cabinetele parlamentare nu reprezinta un conflict de interese pentru ca deputatii si senatorii "beneficiaza de un anumit grad de autonomie" se arata intr-o hotarare din luna octombrie a Comisiei comune privind statutul parlamentarilor. Dupa ce Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul ca mai multi parlamentari se afla in conflict de interese pentru ca si-au angajat rudele, grupul UDMR si cativa parlamentari PSD au cerut un punct de vedere de la comisia de specialitate. Potrivit stenogramei sedintei, comisia a hotarat ca "situatia de conflict de interese nu poate fi retinuta in privinta angajarii personalului birourilor parlamentare ale deputatilor si senatorilor, prin incheierea unui contract de munca."

Grupul parlamentar UDMR si deputatii Ioan Cindrea (PSD), Stelica Iacob Strungaru (PD-L) au cerut comisiei sa se pronunte daca angajarea rudelor la cabinetele parlamentare reprezinta conflict de interese.

Comisia l-a audiat pe deputatul UDMR  Kerekes Karoly, acuzat de ANI de conflict de interese pentru ca si-a angajat fiul si sotia la cabinet. Potrivit stenogramei sedintei, Kerekes a explicat membrilor comisiei "ca nu senatorii sau deputatii fac angajarea de personal, potrivit Legii nr.96/2006, ci acestia doar propun pentru angajare persoane si ca legiuitorul a lasat membrilor Parlamentului libertatea de a isi alege colaboratorii fiind vorba de activitatea politica pe care acestia o desfasoara in teritoriu, confidentialitatea personalului angajat intr-o atare situatie fiind de o importanta maxima".

In urma dezbaterilor membrii comisiei au hotarat ca "situatia de conflict de interese, nu poate fi retinuta in privinta angajarii personalului birourilor parlamentare ale deputatilor si senatorilor, prin incheierea unui contract de munca". Cu alte cuvinte, parlamnetarii au hotarat ca legea nu stabileste interdictia angajarii rudelor iar acest lucru nu poate fi considerat o ilegalitate.

"Textul reclama o interpretare ad litteram, neputand fi aduse argumente care sa conduca la restrangerea sferei persoanelor ce se pot angaja. De altfel, nici Legea nr. 161/2003 la Titlul IV Cap. II Conflicte de interese nu prevede situatiile de conflicte de interese, in cazul deputatilor si senatorilor. In ceea ce priveste situatia personalului angajat , vizat de actiunile Agentiei Nationale de Integritate, Comisia apreciaza ca aceste angajari fiind perfect legale, nu se impune anularea contractelor incheiate. Masura ar fi abuziva si contrara prevederilor Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor", se arata in argumentarea hotararii comisiei.

Totodata, parlamentari invoca "un mandat de drept, constitutional" si explica ca beneficiaza "de un anumit grad de autonomie in vederea exercitarii mandatului".

Hotararea adoptata de Comisia de statut a fost deja publicata in Monitorul Oficial si are caracter de interpretare. Decizia comisiei nu trebuie adoptata in plenul Parlemntului pentru ca nu are statut de proiect de lege. Potrivit legii articolului articolului 60 din legea 96/2006 privind statutul senatorilor si deputatilor, comisia este "insarcinata cu interpretarea unitara si aplicarea corecta a prevederilor legii, cu precadere a principiilor si regulilor de conduita parlamentara si cu rezolvarea oricaror probleme legate de aplicarea ei". Practic comisia analizeaza, interpreteaza si hotaraste in baza legii statutului deputatilor si senatorilor, lege in care nu prevede un conflict de interese in angajarea rudelor parlamentarilor.

La lucrarile comisiei au participat si votat urmatorii parlamentari : Anghel Stanciu (PSD), Pal Arpad(UDMR), Gelu Visan (PD-L), Tinel Gheorghe (PD-L), Florin Iordache (PSD), Luminita Iordache(independenti), Mircea Grosaru (Minoritatile Nationale), Romeo Nicoara ( PNL).

Ce spun parlamentarii:
 • Gelu Visan, deputat PDL, membru comisie: "Comisia de statut are ca atributii modificarea statutlui deputatilor si senatorilor dar si de interpretarea acestora. Comisia isi desfasoara activitatea si analizeaza strict  in cadrul acestei legi si in baza statulului nu este prevazut niciunde un conflict de interese in angajarea rudelor parlamentarilor, dar asta nu insemana ca nu avem o problema in acest sens. In primul este o problema de moralitate dar este posibil sa fie o problema si de legalitate pentru ca articolul 175 din Codul Penal prevede ca functionarul public este in conflict de interes daca isi angajeaza rudele. Aici intervine chestiunea de interpretare pentru ca parlamnetarii sunt asimilati cu functia de demnitar public, functionar public. Deci si Agentia de Integritate ar putea avea dreptate, dar aici trebuie sa lamureasca instanta. Noi cei din comisia de statut nu am facut altceva decat sa raspundem unei solicitari si sa interpretam, sa dam un punct de vedere pe legea statului deputatilor si senatorilor, astea sunt preogativele noastre. Daca instanta decide altfel, trebuie modificat statutul deputatilor si senatorilor"
 • Eugen Nicolicea, deputat UNPR (Comisia juridica): "Comisia de statut are dreptul de-a intrepreta si de a da verdict in baza legii statutului deputatilor si senatorilor. Este  nevoie de corelare cu alte legi pentru ca exista ambiguitati si chiar termenii au intelesuri si urmari diferite. Spre exemplu conflictul de interese este definit astfel: abatere disciplinara, generator de incompatibilitate sau infractiune potrivit art 253 din Codul Penal. Comisia de statit a analizat in baza legii statutului pentru ca astea sunt prerogativele sale".
Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul privind starea de incompatibilitate si faptul ca urmatorii parlamentari si-au angajat rudele la birourile parlamentare: din partea PSD: Ioan Cindrea, Marian Neacsu, Florin Costin Paslaru, Vasile Ghiorghe Gliga; din partea UDMR: Karoly Kerekes, Csilla-Maria Peto, Arpad Pal, si reprezentantul minosritatilor nationale Ghervazen Longher.

Potrivit unei statistici data publicitatii, din 2008 pana in prezent ANI a finalizat investigarea a 46 de parlamentari si in toate cazurile a emis decizii prin care a constatat situatii de conflicte de interese, incompatibilitati sau falsuri in declaratii..
Printre parlamentarii pentru care ANI a emis decizii se numara fostii ministri PDL Ioan Nelu Botis, Sorina Placinta, fostul presedinte al senatului Mircea Geoana, deputatul UDMR Mate Andras Levente, senatorul PSD Ecaterina Andronescu sau senatorul PNL Mircea Diaconu.

Ca apartenenta politica, situatia parlamentarilor investigati de ANI se prezinta astfel: 13 parlamentari PDL, 4 UDMR, 5 PNL, 20 PSD, 1 PC si 2 Independenti. ANI a constatat 18 conflicte de interese, 15 situatii de incompatibilitate si 14 cazuri in care parlamentarii sunt acuzati de fals in declaratii. Mai multe detalii vezi aici


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1156 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  WTF?!? (Miercuri, 7 decembrie 2011, 23:34)

  razvanb [anonim]

  Cum sa nu reprezinte conflict de interese??!?! Sunt angajati pe bani publici, si tot ce este platit din banii publici trebuie sa fie alocat prin concurs sau licitatie!

  PSD = UMDR = ..... f**k U Romania!
  • +1 (1 vot)    
   Dar ce credeati? (Joi, 8 decembrie 2011, 9:09)

   adriana [anonim] i-a raspuns lui razvanb

   Lupul e de paza la oi. Ei hotarasc ca ce fac ei nu e ilegal. Credeati ca o sa zica altfel?
   E gresit faptul ca ei decid astfel de lucruri, sau macar ca isi dau cu parerea.
 • +2 (4 voturi)    
  nu in romania evident (Miercuri, 7 decembrie 2011, 23:36)

  alexandru [anonim]

  cred ca nu ar trebui doar permisa ci chiar ar trebui sa devina obligatorie angajarea rudelor. pai ar fi avut incredere mita baston de la senat sa dea cartela sa voteze in locul ei altcineva decat nepoata? daca avocatii pot acum sa pledeze in instanta nevestei sau fratelui, sa nu mai se piarda spagile ci sa ramana in familie ce mare lucru ca isi angajeaza astia rudele la parlament? suntem tara ,,asa nu ,, a europei. hai sa luam un exemplu, la bnr nu te poti angaja daca ai o ruda de nu stiu ce grad care deja lucreaza in banca. la parlament iti aduci toaata satra. diferenta si de mentalitate si de nivel
 • 0 (4 voturi)    
  neah (Miercuri, 7 decembrie 2011, 23:56)

  allsaints [anonim]

  noi tot cu ei votam...nu au cum sa ne fraiereasca asta e o manipulare comunista...
  bine pa! ultimu stinge lumina
 • +2 (2 voturi)    
  stat in stat (Joi, 8 decembrie 2011, 8:48)

  corneliu buzelan [anonim]

  In ultimele luni am asistat la o sreie de acte de incalcarea legilor si a moralitatii din partea alesilor,incat si acest gest nu surprinde cu nimic,ba chiar intareste parerea ca politicienii nostrii sant niste tradatori ai neamului ,cand vine vorba de functiile si interesele proprii.Indiferent de culoarea politica,acestia se comporta ca niste pasari de prada,fara scrupule si fara Dumnezeu,pentru ca ei si ai lor sa parvina.Din nefericire,aceasta mentalitate este aproape generalizata,ceace ne determina sa nu mai avem incredere in nimeni.O masura de ai trezi ar fi cred ca in 2012 sa declaram noi populatia alegatoare o greva generala si sa nu ne prezentam la vot.Ar fi cred,singura palma pe care am putea sa o dam acestor nesimtiti.
 • 0 (0 voturi)    
  Puteau (Joi, 8 decembrie 2011, 12:28)

  Gabi M [utilizator]

  sa spuna ca lasa decizia instantelor si nu sa se pronunte ei!Se apara intre ei de parca ar fi Cosa nostra!
 • 0 (0 voturi)    
  Conflict de interese (Joi, 8 decembrie 2011, 14:07)

  Gigel [anonim]

  Observa cineva ca Arpad Pal e si urmarit de ANI si votant al noii legi? Pai cum sa voteze impotriva lui? Asta chiar ar fi un conflict de interese.
 • 0 (0 voturi)    
  incredibil (Joi, 8 decembrie 2011, 19:48)

  arletty [anonim]

  pina unde merge tupeul acestor insi...Adica si pe banii mei, nea Capsuna mare parlamentar, cu citeva clase mai multe ca trenul (dar cu cel putin 2 doctorate la ceva Spiri Hareti) isi angajeaza familia la biroul unde de altfel nu se intimpla nimic bun pentru mine ?
 • 0 (0 voturi)    
  Situatie corecta (Vineri, 9 decembrie 2011, 20:51)

  constantin [anonim]

  prin informarea gresita a opiniei publice, se ajunge la demagogie si astfel nimeni nu are de castigat. Deoarece informatiile nu sunt corecte, cetatenii isi exprima nemultumirea fata de o problema minora. Banii platiti angajatilor din cadrul birourilor parlamentare din teritoriu nu sunt de la bugetul Camerei deputatilor sau al Senatului. Fiecare parlamentar, are la dispozitie o suma forfetara din care isi plateste chiria, hartia de scris, lumina de la biroul parlamentar si 2 persoane de incredere care sa il ajute efectiv in munca de teren si in rezolvarea problemelor cu caracter politic. Atentie, probleme cu caracter politic, nu administrative!!!!!!!!! Deci unde este conflictul de interese? Parlamentarul nu este un salariat care executa un contract de munca si in calitate de sef isi angajeaza sotia ca subalterna. el isi exercita un mandat politic. Poate sa isi ia si bunica daca ea este capabila sa il sprijine. Aici nu e vorba de o angajare conform contractelor de drept civil. Sigur ca nu trebuie sa se exagereze, dar cati dintre dumneavoastra ati alergat in campanie electorala si ati muncit zi si noapte batand la toate portile si facand propaganda politica? asta fac cei de la biroul parlamentar! Atunci se intelege de ce au dreptul sa angajeze persoane de incredere? Fiindca daca ar angaja un cetatean simpatizant al PDL si parlamentarul ar fi PSD se intelege ca toate strategiile politice ar fi divulgate. Repet acestea sunt colaborari, impropriu sunt numite angajari si ele au caracter politic. cetatenii ar trebui informati corect.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by