Angajarea rudelor la cabinetele parlamentare nu reprezinta un conflict de interese pentru ca deputatii si senatorii "beneficiaza de un anumit grad de autonomie" se arata intr-o hotarare din luna octombrie a Comisiei comune privind statutul parlamentarilor. Dupa ce Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul ca mai multi parlamentari se afla in conflict de interese pentru ca si-au angajat rudele, grupul UDMR si cativa parlamentari PSD au cerut un punct de vedere de la comisia de specialitate. Potrivit stenogramei sedintei, comisia a hotarat ca "situatia de conflict de interese nu poate fi retinuta in privinta angajarii personalului birourilor parlamentare ale deputatilor si senatorilor, prin incheierea unui contract de munca."

Grupul parlamentar UDMR si deputatii Ioan Cindrea (PSD), Stelica Iacob Strungaru (PD-L) au cerut comisiei sa se pronunte daca angajarea rudelor la cabinetele parlamentare reprezinta conflict de interese.

Comisia l-a audiat pe deputatul UDMR Kerekes Karoly, acuzat de ANI de conflict de interese pentru ca si-a angajat fiul si sotia la cabinet. Potrivit stenogramei sedintei, Kerekes a explicat membrilor comisiei "ca nu senatorii sau deputatii fac angajarea de personal, potrivit Legii nr.96/2006, ci acestia doar propun pentru angajare persoane si ca legiuitorul a lasat membrilor Parlamentului libertatea de a isi alege colaboratorii fiind vorba de activitatea politica pe care acestia o desfasoara in teritoriu, confidentialitatea personalului angajat intr-o atare situatie fiind de o importanta maxima".

In urma dezbaterilor membrii comisiei au hotarat ca "situatia de conflict de interese, nu poate fi retinuta in privinta angajarii personalului birourilor parlamentare ale deputatilor si senatorilor, prin incheierea unui contract de munca". Cu alte cuvinte, parlamnetarii au hotarat ca legea nu stabileste interdictia angajarii rudelor iar acest lucru nu poate fi considerat o ilegalitate.

"Textul reclama o interpretare ad litteram, neputand fi aduse argumente care sa conduca la restrangerea sferei persoanelor ce se pot angaja. De altfel, nici Legea nr. 161/2003 la Titlul IV Cap. II Conflicte de interese nu prevede situatiile de conflicte de interese, in cazul deputatilor si senatorilor. In ceea ce priveste situatia personalului angajat , vizat de actiunile Agentiei Nationale de Integritate, Comisia apreciaza ca aceste angajari fiind perfect legale, nu se impune anularea contractelor incheiate. Masura ar fi abuziva si contrara prevederilor Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor", se arata in argumentarea hotararii comisiei.

Totodata, parlamentari invoca "un mandat de drept, constitutional" si explica ca beneficiaza "de un anumit grad de autonomie in vederea exercitarii mandatului".

Hotararea adoptata de Comisia de statut a fost deja publicata in Monitorul Oficial si are caracter de interpretare. Decizia comisiei nu trebuie adoptata in plenul Parlemntului pentru ca nu are statut de proiect de lege. Potrivit legii articolului articolului 60 din legea 96/2006 privind statutul senatorilor si deputatilor, comisia este "insarcinata cu interpretarea unitara si aplicarea corecta a prevederilor legii, cu precadere a principiilor si regulilor de conduita parlamentara si cu rezolvarea oricaror probleme legate de aplicarea ei". Practic comisia analizeaza, interpreteaza si hotaraste in baza legii statutului deputatilor si senatorilor, lege in care nu prevede un conflict de interese in angajarea rudelor parlamentarilor.

La lucrarile comisiei au participat si votat urmatorii parlamentari : Anghel Stanciu (PSD), Pal Arpad(UDMR), Gelu Visan (PD-L), Tinel Gheorghe (PD-L), Florin Iordache (PSD), Luminita Iordache(independenti), Mircea Grosaru (Minoritatile Nationale), Romeo Nicoara ( PNL).

Ce spun parlamentarii:

  • Gelu Visan, deputat PDL, membru comisie: "Comisia de statut are ca atributii modificarea statutlui deputatilor si senatorilor dar si de interpretarea acestora. Comisia isi desfasoara activitatea si analizeaza strict  in cadrul acestei legi si in baza statulului nu este prevazut niciunde un conflict de interese in angajarea rudelor parlamentarilor, dar asta nu insemana ca nu avem o problema in acest sens. In primul este o problema de moralitate dar este posibil sa fie o problema si de legalitate pentru ca articolul 175 din Codul Penal prevede ca functionarul public este in conflict de interes daca isi angajeaza rudele. Aici intervine chestiunea de interpretare pentru ca parlamnetarii sunt asimilati cu functia de demnitar public, functionar public. Deci si Agentia de Integritate ar putea avea dreptate, dar aici trebuie sa lamureasca instanta. Noi cei din comisia de statut nu am facut altceva decat sa raspundem unei solicitari si sa interpretam, sa dam un punct de vedere pe legea statului deputatilor si senatorilor, astea sunt preogativele noastre. Daca instanta decide altfel, trebuie modificat statutul deputatilor si senatorilor"
  • Eugen Nicolicea, deputat UNPR (Comisia juridica): "Comisia de statut are dreptul de-a intrepreta si de a da verdict in baza legii statutului deputatilor si senatorilor. Este  nevoie de corelare cu alte legi pentru ca exista ambiguitati si chiar termenii au intelesuri si urmari diferite. Spre exemplu conflictul de interese este definit astfel: abatere disciplinara, generator de incompatibilitate sau infractiune potrivit art 253 din Codul Penal. Comisia de statit a analizat in baza legii statutului pentru ca astea sunt prerogativele sale".

Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul privind starea de incompatibilitate si faptul ca urmatorii parlamentari si-au angajat rudele la birourile parlamentare: din partea PSD: Ioan Cindrea, Marian Neacsu, Florin Costin Paslaru, Vasile Ghiorghe Gliga; din partea UDMR: Karoly Kerekes, Csilla-Maria Peto, Arpad Pal, si reprezentantul minosritatilor nationale Ghervazen Longher.

Potrivit unei statistici data publicitatii, din 2008 pana in prezent ANI a finalizat investigarea a 46 de parlamentari si in toate cazurile a emis decizii prin care a constatat situatii de conflicte de interese, incompatibilitati sau falsuri in declaratii..

Printre parlamentarii pentru care ANI a emis decizii se numara fostii ministri PDL Ioan Nelu Botis, Sorina Placinta, fostul presedinte al senatului Mircea Geoana, deputatul UDMR Mate Andras Levente, senatorul PSD Ecaterina Andronescu sau senatorul PNL Mircea Diaconu.

Ca apartenenta politica, situatia parlamentarilor investigati de ANI se prezinta astfel: 13 parlamentari PDL, 4 UDMR, 5 PNL, 20 PSD, 1 PC si 2 Independenti. ANI a constatat 18 conflicte de interese, 15 situatii de incompatibilitate si 14 cazuri in care parlamentarii sunt acuzati de fals in declaratii. Mai multe detalii vezi aici