"Coalitia a decis luni sprijinirea unui proiect de lege privind organizarea si desfasurarea alegerilor locale si parlamentare simultan, la sfarsitul anului 2012. Pana la sfarsitul saptamanii vom stabili in coalitie si forma in care vom promova acest proiect de lege", a anuntat luni, la finalul sedintei saptamanale a liderilor coalitiei de guvernare, prim-vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur.

"Cred ca toata lumea este de acord ca Europa trece in momentul de fata prin clipe grele din punct de vedere economic. Noi dorim sa scurtam perioada campaniei electorale pentru a ne concentra pe alte probleme, dar vom face si o economie de circa 23 de milioane de euro", a motivat Gheorghe Flutur decizia coalitiei.

Liderul democat-liberal a mai precizat ca "alegerile vor avea loc intr-o singura zi, o zi de duminica de la sfarsitul anului 2012, data urmand sa fie stabilita printr-o Hotarare de Guvern."

Gheorghe Flutur a adaugat si ca "Ne dorim ca in prima parte a anului viitor sa modificam Constitutia si sa respectam acel angajament luat in fata poporului in urma referendumului - Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari."

Ministerul Administraţiei şi Internelor a lansat în dezbatere publică pe 2 decembrie, timp de zece zile, proiectul de lege privind organizarea simultană a alegerilor locale şi parlamentare din 2012, ceea ce va presupune o reducere a cheltuielilor de personal cu aproximativ 20 de milioane de euro, bani ce vor fi folosiţi pentru investiţii.

Cheltuielile pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor din anul 2012 se vor suporta de la bugetul de stat. Desfăşurarea concomitentă a alegerilor generale va presupune o infrastructură electorală comună (birouri electorale, liste electorale, ştampile, logistică), iar costurile de personal ar fi înjumătăţite, de la 43 de milioane de euro la circa 22 de milioane de euro, precizează sursa citată.

Conform informaţiilor furnizate de MAI, în anul 2008 costul total al organizării alegerilor locale şi parlamentare a fost de circa 80 de milioane de euro, cea mai mare pondere în structura costurilor având-o cheltuielile de personal, cu 54%.

Totodată, proiectul de lege propune şi modificarea Legii administraţiei publice locale astfel încât numărul membrilor fiecărui consiliu local şi fiecărui consiliu judeţean să se stabilească în funcţie de numărul locuitorilor comunei, oraşului sau municipiului raportat de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor la data de 1 ianuarie a anului în care se desfăşoară alegerile.