PSD va accepta comsarea alegerilor locale si parlamentare doar in conditiile unui scrutin parlamentar anticipat si va face apel la societatea civila si forurile internationale pentru denuntarea acestei intentii, conform unor declaratii remise duminica de reprezentanti ai PSD, citeaza Mediafax.

"Nu putem fi de acord cu o decizie nedemocratica, prin care cei de la PDL doresc sa induca in eroare electoratul si sa-si bata joc de alegeri. Opozitia accepta comasarea doar daca aceasta se produce prin devansarea parlamentarelor, adica prin alegeri parlamentare anticipate", a declarat senatorul PSD Dan Sova.

Deputatul PSD Carmen Moldovan a facut un apel "catre intreaga societate civila sa ia atitudine impotriva comasarii alegerilor". Deputatul PSD a afirmat ca "singurul motiv pentru care PDL doreste amanarea alegerilor locale este frica de votul oamenilor, frica de cei pe care i-au pedepsit cu cinism prin asa-numitele masuri de austeritate". Moldovan a sustinut ca "frica de populatie nu reprezinta nicidecum un motiv intemeiat pentru amanarea alegerilor, ci din contra, un motiv foarte bun pentru organizarea de alegeri anticipate, adica cat mai repede posibil".

"Vom sesiza institutiile internationale privind intentia abuziva a PDL de comasare a alegerilor!", a declarat europarlamentarul PSD Rovana Plumb. "Daca nu luam atitudine si nu cerem interventia forurilor internationale, riscam ca alegerile viitoare sa se transforme intr-o reeditare a fraudei masive comise de PDL la Neamt, doar ca la scara nationala", a spus europarlamentarul.

Proiectul MAI de comasare a alegerilor in 2012 mentine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislatia in vigoare, ceea ce inseamna ca numarul acestora nu va scadea, la locale populatia luata in calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea inregistrata la 31 octombrie 2011.

Potrivit acestui proiect, supus dezbaterii publice pana in 12 decembrie, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Proiectul propune ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului sa fie de un senator la 160.000 de locuitori.

De asemenea, se specifica faptul ca numarul locuitorilor care se ia in calcul pentru parlamentare este cel comunicat de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerul Administratiei si Internelor la data de 31 octombrie 2011, repartizat pe localitati, corespunzator structurii administrativ-teritoriale in vigoare.

Conform cifrelor din proiect, populatia luata in calcul la 31 octombrie 2011 este de 22.305.133 de persoane.

In aceste conditii, calculele indica faptul ca numarul de parlamentari nu se micsoreaza, asa cum a decis populatia la referendumul din 2009 si cum a hotarat recent coalitia.

Legea MAI propune si suspendarea, pana la data publicarii rezultatelor alegerilor din anul 2012 in Monitorul Oficial, a unor parti din legile care reglementeaza, separat, in prezent organizarea alegerilor parlamentare si a celor locale.