Institutul Social Democrat "Ovidiu Sincai", prezidat de Adrian Nastase, a lansat in luna noiembrie un raport in care analizeaza perspectivele politice ale anului 2012. Potrivit documentului, USL risca sa piarda alegerile viitoare din cauza propriilor erori: "USL a aratat, in timpul scurs de la fondarea sa, un set de slabiciuni organizatorice si de comunicare, care se pot transforma in vulnerabilitati capitale". Concluziile Institutului se opun discursului politic al liderilor Opozitiei, in care Uniunea este vazuta drept castigatoare sigura a viitoarelor alegeri parlamentare.

Selectii din "Perspective ale anului politic 2012 - Raport de analiza" :

- Lipsa de legitimitate a principalilor actori politici face ca populatia sa caute solutii in afara sistemului. Din ceea ce se vede acum, in 2012 PDL nu mai poate castiga, dar USL nu are succesul garantat.

- Liderii opozitiei romane sunt, pentru moment, din motive obiective, prea putin cunoscuti si, pe cale de consecinta, prea putin asimilati / acceptati in UE spre a fi calificati drept o alternativa politica romaneasca de natura a determina schimbarea de atitudine fata de Romania in masura in care aici s-ar produce o alternanta la putere.

- Intr-un scenariu economic optimist, in 2012 este posibil sa apara primele rezultate pozitive ale politicilor de austeritate promovate de Guvernul Boc. Oricata neincredere ar exista in acest guvern, nu trebuie uitat ca programele sale anti-criza au fost concepute impreuna cu, daca nu exclusiv, de expertii BNR, FMI si UE. [...] In masura in care executivul roman, aflat sub supraveghere internationala, dar si sub presiunea unui sef de stat lipsit de emotia alegerilor prezidentiale, nu se va deda iarasi in 2012 la practicarea "mitei electorale", un anumit sentiment al stabilitatii economice regasite ar putea actiona in favoarea sa. In astfel de imprejurari sansele electorale ale opozitiei se pot reduce.

- Scenariul economic pesimist pentru anul 2012 devine probabil, in contextul incetinirii cresterii industriale si a exporturilor (inclusiv dupa inchiderea fabricii Nokia de la Jucu, jud. Cluj) pe fundalul scaderii cresterii economice in Uniunea Europeana. Guvernul Boc a admis revizuirea prognozelor economice optimiste pentru anul 2012, ceea ce inseamna, implicit, amanarea revenirii salariilor la nivelul din iunie 2010, respectiv majorarii pensiilor.

- Nu poate fi omisa din analiza, insa, imprejurarea ca pana la data alegerilor din 2012 va interveni desigur si cunoscutul fenomen al obisnuirii romanilor cu raul. [...] Nu este, deci, recomandabil ca opozitia sa conteze pe explozia disperarii romanilor spre a o canaliza electoral in favoarea sa.

- Se poate, de asemenea, prevedea si ca in 2012 banii europeni vor sosi mai abundent in Romania (nu la nivelul nevoilor, dar peste nivelul cu care suntem obisnuiti). Cu asemenea guri de oxigen este posibil ca guvernarea girata de PDL sa para ca si-a reabilitat credibilitatea (interna si externa). [...] Aceasta inseamna ca USL are toate sansele sa nu obtina majoritatea mandatelor la viitoarele alegeri parlamentare daca nu reuseste sa se consolideze ca o alternativa autentica, atragatoare si credibila la actualul regim Basescu- PDL, din punctul de vedere al programului, personalitatilor si ideologiei.

- Romania nu va avea o crestere economica substantiala in anul 2012, in contextul incetinirii activitatii economice in Eurozona. Parametrii macroeconomici ai acordurilor cu troica FMI - Banca Mondiala - Comisia Europeana nu vor putea fi atinsi.

- Uniunea Social-Liberala va functiona cel putin pana dupa alegerile parlamentare din anul 2012.

- Opozitia are prima sansa sa castige alegerile, dar nu are garantata victoria.[...] Nu PDL poate castiga alegerile, ci USL le poate pierde din cauza propriilor erori. USL a aratat in timpul scurs de la fondarea sa un set de slabiciuni organizatorice si de comunicare, care se pot transforma in vulnerabilitati capitale daca nu vor fi solutionate in cel mai scurt timp. Cetatenii doresc o schimbare politica, iar USL trebuie sa-i convinga de faptul ca aceasta este posibila, reala si substantiala, precum si ca ea este purtatoarea acestei schimbari.

- Daca USL va obtine peste 50% din mandate, iar Traian Basescu va refuza sa nominalizeze un prim-ministru din partea Uniunii, va urma, foarte probabil, o noua actiune de suspendare a Presedintelui Romaniei. [...] Probabilitatea ca USL sau un alt competitor la alegerile parlamentare din 2012 sa obtina majoritatea absoluta a mandatelor ramane inca redusa.

- In viitorul parlament cu siguranta ca se vor regasi USL si PDL. In functie de sistemul electoral, situatia UDMR este incerta, iar UNPR are slabiciuni structurale.

- Partidele clasice anti-sistem, cel mai probabil, nu vor intra in urmatorul parlament.

- Este posibila, dar putin probabila, crearea unui noi aliante electorale sub denumirea de Miscarea Populara care sa inglobeze PDL, UNPR, cioburile PNTCD, PPDD, PNG si diverse ONG.

- Riscurile privind degradarea nivelului de corectitudine a procesului electoral au crescut foarte mult. Tendinta este de amplificare, in conditiile cresterii mizei alegerilor prin: adoptarea unui sistem de vot de tip majoritar intr-un singur tur de scrutin pentru alegerile locale, manipularea regulilor electorale, extinderea mitei electorale si utilizarea aparatului de stat in campanii electorale si "schimbarea regulilor jocului in timpul jocului", prin intentia de suprapunere a alegerilor locale cu cele parlamentare.

- Constitutia nu va fi modificata pana cel putin dupa alegerile parlamentare. Numarul parlamentarilor nu va fi redus la 300.

- Guvernul Emil Boc ar putea fi inlocuit pana cel tarziu in primavara anului 2012.

- Anul politic 2012 va aduce in discutie relatia Presedintelui Basescu cu PDL si problema succesiunii lui Traian Basescu la conducerea statului.

Fundatia Institutul Social Democrat "Ovidiu Sincai" este o organizatie non-profit de utilitate publica infiintata in 2002.