Dezsi Attila, prefectul judetului Hunedoara, este cotat in interiorul UDMR cu cele mai mari sanse de a fi numit in fruntea Secretariatului General al Guvernului, conform surselor HotNews.ro. Propunerea va fi discutata in sedinta conducerii UDMR de la sfarsitul saptamanii. SGG este institutia care coordoneaza intregul aparat de lucru al Guvernului, organizeaza sedintele Executivului, avizeaza proiectele de legi si coordoneaza mai multe institutii printre care RAPPS, Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat si Institutul National de Statistica.

Dezsi AttilaFoto: Agerpres

Dupa negocierea cu PDL pentru sustinerea lui Vasile Blaga in fruntea Senatului, UDMR a obtinut conducerea SGG, institutie care detine un rol cheie in Guvern.

Printre atributiile Secretariatului General al Guvernului se numara pregatirea si monitorizarea sedintelor de Guvern, asigura la nivelul aparatului de lucru al Guvernului, organizarea sistemului pentru protectia informatiilor clasificate, administrarea si dezvoltarea sistemului informatic pentru sedintele Guvernului, reprezentarea Guvernului in fata instantelor judecatoresti, impreuna cu ministerele care au obligatia de a pune in executare actele Guvernului impotriva carora s-au formulat actiuni in justitie, precum si a structurilor din aparatul de lucru al Guvernului.

Totodata, SGG are in subordine Regia Autonoma RAPPS "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat" care se ocupa cu administrarea si vanzarea caselor de protocol.

Conform legislatiei in vigoare, Secretariatul General al Guvernului (SGG) functioneaza ca structura in aparatul de lucru al Guvernului, cu personalitate juridica, avand rolul de a asigura derularea operatiunilor tehnice aferente actelor de guvernare, rezolvarea problemelor organizatorice, juridice, economice si tehnice ale activitatii Guvernului, precum si reprezentarea Guvernului in fata instantelor judecatoresti, constituind totodata elementul de legatura si stabilitate a guvernarii, asigurand cadrul necesar sistemului de luare a deciziei.

In interiorul UDMRau fost vehiculate doua nume pentru sefia SGG: Stefan Gati, cel care asigura in prezent interimatul institutiei si Dezsi Attila, prefectul judetului Hunedoara. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor a infirmat public o eventuala numire in fruntea institutiei a lui Stefan Gati. Conform surselor din Coalitie, conducerea UDMR urmeaza sa discute la sfarsitul saptamanii propunerea lui Dezsi Attila in fruntea SGG.

Dezsi Attila are 38 de ani si a fost numit prefect al judetului Hunedoara in 2008, anterior detinand functiile de subprefect si secretar general a prefecturii Hunedoara.