Coalitia de guvernamant a decis sa-l sustina pe Vasile Blaga pentru functia de presedinte al Senatului, au declarat pentru HotNews surse politice.

Vasile BlagaFoto: HotNews / DP

UPDATE (14.30) Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a anuntat oficial ca BPN al partidului a votat ca Vasile Blaga sa fie candidatul PDL pentru presedintia Senatului. "Este un lider politic solid, cu experienta", a spus Voinescu despre Blaga.

UPDATE Biroul Permanent al PDL a stabilit ca Vasile Blaga sa fie candidatul democrat-liberalilor pentru sefia Senatului, potrivit unor surse.

"PDL e cel mai mare partid, are cel mai mare numar de senatori, e firesc sa aiba si presedintia Senatului", a declarat Elena Udrea, la finalul sedintei coalitiei de guvernare, intrebata cum a fost convins UDMR sa sustina candidatul PDL.

Elena Udrea, vicepresedinte al PDL, a precizat ca in coalitie s-a stabilit ca propunerea pentru postul de presedinte al Senatului sa fie din partea PDL. Ea a adaugat ca pentru aceasta candidatura sunt in discutie, in prezent, Vasile Blaga si Radu Berceanu.

Potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres, UDMR s-a opus initial propunerii de a-l sustine pe Vasile Blaga.

Sursele citate afirma ca UDMR a incercat sa negocieze alte functii in stat, spunand ca urmeaza sa ia o decizie privind candidatura de la Senat in grupul parlamentar. In cele din urma, insa, UDMR a precizat ca va sustine candidatul stabilit de PDL.

Potrivit surselor HotNews.ro, conducerea PDL s-a intalnit duminica seara si a stabilit ca Vasile Blaga va fi propunerea cu care vor merge in sedinta Coalitiei. Decizia nominalizarii lui Blaga pentru sefia Senatului nu este o surpriza dupa ce saptamana trecuta mai multi liderii PDL si-au declarat sustinerea pentru acesta.

Nominalizarea lui Blaga este un semn de pace intre conducerea PDL si garda veche a partidului si detensioneaza relatiile dintre cele doua tabere, sustin sursele citate. In acelasi timp, Blaga este apreciat atat de senatorii UDMR cat si cei ai Opozitiei si ar fi validat cu usurinta in plen.

Crin Antonescu: Coalitia are prima sansa, daca are candidat unic

Crin Antonescu a admis luni dimineata ca puterea are prima sansa la obtinerea presedintiei Senatului in cazul in care coalitia de guvernamant va reusi sa aiba un candidat unic. Adrian Nastase a afirmat insa ca in mod normal celelalte grupuri parlamentare nu ar trebui sa propuna un candidat, postul cuvenindu-se grupului caruia i-a revenit de la inceput, relateaza Agerpres.

"Daca cei din coalitia de guvernare vor reusi sa ajunga la un candidat unic, atunci au prima sansa, dar oricum este un raport de forte foarte echilibrat. Cum deocamdata nu este foarte clar daca pot ajunge la un candidat unic, cred ca jocul ramane deschis", declarase luni dimineata Crin Antonescu.

Adrian Nastase a subliniat insa ca, in mod normal, ar trebui respectata regula de a nu fi prezentat un candidat de catre celelalte grupuri parlamentare.

"Cred ca celelalte grupuri parlamentare nu ar trebui sa isi depuna un candidat, asa cum se intampla si la comisiile permanente atunci cand se schimba un presedinte, ramane in continuare afectat sau alocat acel post pentru grupul parlamentar caruia i-a revenit postul respectiv de la inceput", a spus Nastase.

Intrebat daca se va depune contestatie la Curtea Constitutionala in caz ca functia va fi obtinuta de coalitia de guvernare, Nastase a precizat ca in sedinta USL de luni se discuta tocmai modul in care se va actiona cu privire la acest subiect.