Presedintele PSD, Victor Ponta, a avut sambata, la Bruxelles, o intrevedere cu cancelarul Austriei, Werner Faymann, cu care a discutat in principal problema prezentei bancilor austriece in Romania, transmite Agerpres. "Am primit un raspuns prudent, nici optimist, nici pesimisit, in sensul in care in acest moment Austria incearca sa-si pastreze ratingul de tara care este maxim 3 A si pentru aceasta trebuie sa-si regleze problema expunerii in tarile din Europa de Est", a spus dupa intrevedere liderul PSD.

Ponta s-a intalnit cu liderul Partidului Social Democrat din Austria, care este si cancelarul Austriei, in timpul Conventiei socialistilor europeni.

"La rugamintea mea, am abordat problema expunerii bancilor austriece si a companiilor austriece in Romania. Am primit un raspuns prudent, nici optimist, nici pesimisit, in sensul in care in acest moment Austria incearca sa-si pastreze ratingul de tara care este maxim 3 A si pentru aceasta trebuie sa-si regleze problema expunerii in tarile din Europa de Est", a declarat Ponta.

Liderul PSD a precizat ca o prima problema in acest moment este Ungaria si prezenta bancilor austriece din Ungaria: Dar, bineinteles, Romania, Bulgaria, reprezinta aceeasi preocupare pentru ei si am primit asigurari ca ceea ce tine de guvernul austriac in aceasta problema - prezenta bancilor austriece sa nu afecteze investitiile facute in Romania".

Banca Austriei a atentionat recent institutiile de credit cu capital austriac ca finantarile pe care le vor acorda pe piata din Romania sa se bazeze in cea mai mare parte pe depozitele atrase local, ceea ce inseamna practic reducerea creditarii (vezi aici nota Bancii Centarle).

Decizia Bancii Austriei a determinat o reactie dura din partea presedintelui Traian Basescu, care a a declarat joi, la o conferinta din Bucuresti organizata de The Economist, ca spera ca anuntul bancii de la Viena a fost o erorare, precizand ca "nu am vrea sa le aducem aminte prietenilor nostri europeni cat au conditionat admiterea in UE de privatizarea sistemului bancar".