Cum poate fi inlocuit presedintele Senatului? Ce spun Regulamentul Senatului si Curtea Constitutionala

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 23 noiembrie 2011, 12:22 Actualitate | Politic


Regulamentul Senatului reglementează condiţiile de încetare a calităţii de preşedinte al instituţiei fără a preciza insa dacă aceasta se pierde la retragerea sprijinului politic, în timp ce o decizie a Curţii Constituţionale din 2005 prevede că grupul care l-a propus poate cere revocarea politică. Calitatea de preşedinte al Senatului încetează, potrivit Regulamentului Senatului, la constituirea noului Parlament, la pierderea drepturilor electorale, în caz de incompatibilitate ori de deces, la demisie din funcţie sau la revocare.
 • Potrivit Mediafax, regulamentul Senatului conţine prevederi suplimentare legate doar de revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului. Aceasta poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, dacă acesta încalcă prevederile Constituţiei, încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului şedinţelor comune.
 • De asemenea, revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor, o singură dată într-o sesiune. Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen.
 • Preşedintele Senatului căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului Permanent sau pe cea de plen în care se discută revocarea sa, se arată în Regulament. De asemenea, la conducerea şedinţelor, preşedintele Senatului va fi înlocuit de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de Biroul permanent.
 • Propunerea de revocare se prezintă în plenul Senatului. Dacă propunerea de revocare este aprobată prin votul secret al majorităţii senatorilor, funcţia de preşedinte devine vacantă şi, imediat, se organizează alegeri.
 • Pe perioada vacanţei funcţiei de preşedinte al Senatului, atribuţiile acestuia vor fi îndeplinite de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de Biroul permanent. După alegerea unui nou preşedinte al Senatului se renegociază, dacă este cazul, de îndată, repartizarea celorlalte funcţii din Biroul permanent, procedându-se potrivit dispoziţiilor Regulementului, astfel încât noul Birou permanent să reflecte configuraţia politică rezultată din alegeri.

Pe de altă parte, potrivit Deciziei 601 din 14 noiembrie 2005 a Curţii Constituţionale, votul acordat preşedintelui unei Camere este un vot politic care nu poate fi anulat decât în cazul în care grupul care l-a propus cere revocarea politică a acestuia sau, în cazul unei revocări ca sancţiune, când acest grup sau o altă componentă a Camerei solicită înlocuirea din funcţie a preşedintelui pentru săvârşirea unor fapte care atrag răspunderea sa juridică.

"Această înlocuire se poate face numai cu o persoană din acelaşi grup parlamentar, care nu-şi poate pierde dreptul la funcţia de preşedinte, dobândit în virtutea rezultatelor obţinute în alegeri, respectându-se principiul configuraţiei politice. În acelaşi sens, Curtea Constituţională reţine că revocarea din funcţie înainte de expirarea mandatului produce întotdeauna efecte numai asupra mandatului celui revocat, iar nu şi asupra dreptului grupului parlamentar care a propus numirea lui, de a fi reprezentat în Biroul permanent şi, în consecinţă, de a propune alegerea unui alt senator în locul devenit vacant. Neobservarea principiului menţionat şi instituirea posibilităţii alegerii unui nou preşedinte dintr-un alt grup parlamentar ar avea drept consecinţă ca sancţiunea aplicată preşedintelui Senatului, revocat din funcţie, să se extindă asupra grupului parlamentar care a propus alegerea lui. Or, Constituţia României nu permite aplicarea unei asemenea sancţiuni cu caracter colectiv", se arată în decizia Curţii.

Curtea Constituţională constată, astfel, că articolul din Regulamentul Senatului care prevede revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului, pentru încălcarea Constituţiei sau a regulamentelor parlamentare, este neconstituţional, întrucât contravine dispoziţiilor constituţionale privind dreptul fundamental la apărare şi principiul configuraţiei politice în alcătuirea Biroului Permanent.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3136 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Nu asta este problema. (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 12:37)

  Viitorul Scornicesti [anonim]

  Problema este ce se alege din parlamentarii PSD .Miza este ca sa zboare toti parlamentarii din garda veche.Sa fie adusi baieti noi care stiu sa faca bani prin procedee mai elaborate si mai putin vulnerabile.In acest fel numai cativa din parlamentarii PSD se vor regasi in noile liste in 2012.Actualii parlamentari de tip vechi nu fac fata.Si nu le mai ramane nimic.Mai pot sa faca ceva .Sa negocieze cu PUNR si sa le faca o figura PSD.PUNR are nevoie de parlamentari si de primari si de organizatii in teritoriu.Si ofera ceva.Un loc pe lista.E ceva .PSD nu ofera nimic.Ofera un sut in dos.
 • +1 (1 vot)    
  Simptomatic (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 12:40)

  Satul de smecherii [anonim]

  Situatia este simptomatica pentru legile facute de maestri securisti ai PCR ca sa isi lase loc de manevre.Asa sunt toate legile in Romania.Sa lase loc de interpretare la un control la un proces sa poata fi loc de o spaga .
 • +2 (2 voturi)    
  Cam incurcata treaba (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 12:49)

  Cataleya [utilizator]

  E drept ca grupul PSD-PC nu mai exista, insa cele doua formatiuni sunt acum "unite" prin intermediul PNL..
  Pe de alta parte, PSD si PC s-au prezentat la alegeri ca o coalitie cu acte in regula, pe cand actualul USL s-a format dupa alegeri ceea ce inseamna ca PSD si PC nu mai pot avea pretentia de inlocuire a sefului Senatului tot cu un senator din grupul PSD-PC..


  Cred ca asemenea ambiguitati numai in Constitutia Romaniei poti sa gasesti.
 • +1 (1 vot)    
  Cu alte cuvinte... (Miercuri, 23 noiembrie 2011, 12:51)

  Pepi [utilizator]

  Sa rezumam:
  CC a anulat articolele privind revocarea presedintelui senatului. Cum intre timp tovarasii senatori nu si-au batut capul cu schimbarea/inlocuirea respectivelor articole, in regulamentul senatului nu este specificata nici o procedura referitoare la revocare !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by