Comitetul Executiv al PSD decide marti daca Mircea Geoana va mai face parte sau nu din partid, urmand sa valideze sau nu, prin vot, recomandarea Comisiei Nationale de Arbitraj si Integritate Morala (CNAIM). Sedinta CEX este programata sa inceapa la ora 16,00.

Mircea GeoanaFoto: Agerpres

Ora 20,27 Victor Ponta: A fost o decizie grea. Sper ca nu va ramane in functia de presedinte al Senatului cu sprijinul puterii

Ora 20,00 Ion Iliescu: Mircea Geoana a fost de o obraznicie fara seaman

Ora 19,45Conducerea PSD a decis excluderea lui Geoana din partid

Ora 19,00 Adrian Nasatase a anuntat in CEX ca voteaza pentru excluderea lui Geoana. Ion Iliescu va sustine un discurs

Ora 18,55 Surse din CEX citate de Mediafax au declarat ca, printre cei care au fost la discutiile pe cazul Geoana, cei mai vehementi impotriva excluderii acestuia din partid s-au numarat Oana Mizil, Marian Vanghelie si Adrian Popescu.

Pe langa cei trei, care sunt presedintii PSD Calarasi, PSD Bucuresti, respectiv PSD Giurgiu, si presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, si presedintele PSD Braila, Bunea Stancu, au formulat rezerve fata de excluderea lui Geoana, insa in mod mai temperat si fara a formula argumente in favoarea fostului presedinte PSD.

Printre sustinatorii lui Geoana s-au aflat si Ion Prioteasa, presedinte CJ Dolj, si Constantin Boscodeala, primar al municipiului Buzau.

Pana acum majoritatea presedintilor de organizatii au luat cuvantul asupra propunerii CNAIM de excludere a lui Mircea Geoana din PSD. Din discutii a reiesit ca votul asupra acestei propuneri ar urma sa fie deschis, prin ridicare de mana.

Ora 18,35 Marian Vanghelie a acuzat modul in care este tratat Mircea Geoana, Victor Ponta raspunzandu-i ca daca vrea congres extraordinar, propunerea va fi imediat supusa la vot, au declarat surse din CEX citate de Mediafax. "Daca propui sa facem Congres, acum supun la vot... Marian, hai sa fim seriosi, nu ma lua cu smecherii, ca eu sunt de la Gara de Nord, nu din Sectorul 5", i-a spus Ponta lui Vanghelie.

Insa primarul Sectorului 5 a ezitat sa faca o propunere concreta privind convocarea unui congres extraordinar, afirmand ca ar fi utila organizarea doar a unui Consiliu National.

Ora 17,40 Mircea Geoana a refuzat sa cedeze functia de la Senat. Victor Ponta i-ar fi cerut lui Mircea Geoana sa plece din sala, atunci cand se va vota, dar acesta a refuzat, au declarat surse participante la sedinta

Ora 17,00 Mircea Geoana isi sustine discursul. Pe holul Parlamentului s-au auzit din sala vocea rastita a lui Mircea Geoana, care le reprosa lui Adrian Nastase si lui Ion Iliescu promovarea lui Victor Ponta in fruntea PSD

Ora 16,45 Surse - Conducerea PSD a propus ca vicepresedintele Senatului si vicepresedinte PSD Ioan Chelaru sa preia atributiile lui Mircea Geoana de presedinte al Camerei Superioare. Astfel, acesta ar urma sa-l inlocuiasca pe Geoana la sefia Senatului pana cand grupul PSD va face o nominalizare

Ora 16,13 Victor Ponta a invitat presa sa paraseasca sala in care se desfasoara sedinta CEX, exprimandu-si speranta ca ziaristii isi vor lua toata "instrumentele", dupa care a adaugat: "Nu exista un partid mai transparent ca PSD".

La sedinta a ajuns si Marian Vanghelie, care s-a asezat langa Mircea Geoana.

"Ceea ce se intampla acum nu inseamna eliminarea lui Geoana din partid, ci decapitarea PSD. Sper ca nu se va lua o decizie capitala", a declarat Vanghelie presei, inainte de a intra in sala.

Ora 16,12 Ion Iliescu a dezmintit informatia potrivit careia va cere suspendarea si nu excluderea lui Mircea Geoana din PSD.

"Cu surprindere am constatat ca se vehiculeaza o informatie falsa ca am de gand sa propun nu stiu ce in CEX in legatura cu sanctionarea dl Geoana. Nu am facut niciodata o astfel de declaratie nimanui. E un fals care s-a tot vehiculat la televiziuni", a spus Ion Iliescu.

Ora 16,03 Sedinta a inceput. Ponta prezinta ordinea de zi a CEX.

Victor Ponta l-a propus pe Calin Popescu Tariceanu in functia de coordonator al comisiei USL privind suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Ora 16,00 "Ma duc plin de calm si de incredere ca un om care a condus acest partid cinci ani de zile", a declarat Mircea Geoana, in timp ce se indrepta spre sedinta CEX-ului.

"Nimeni nu stie de unde a plecat acest scandal si in ce scop l-a amplificat", a spus Geoana, care a reafirmat ca aceasta reuniune nu are ca tema excluderea sa din partid, ci "directia in care merge PSD-ul".

"Nu merg sa cer de la nimeni nimic altceva decat o discutie cu privire la situatia reala a partidului si cauzele reale ale acestei inscenari", a precizat Geoana, subliniind ca "nu mai am nicio intentie sa-mi incalc demnitatea".

"Intrebarea adevarata este daca PSD poate sa mearga mai departe fara Mircea Geoana", a mai spus el.

Ora 15,50 Potrivit unor surse social-democrate citate de EVZ.ro, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, va propune cel mult sanctionarea lui Mircea Geoana cu o suspendare pe un an, in conformitate cu prevederile statutare.

"Iliescu este decis sa ceara colegilor de partid din CEx sa nu aprobe recomandarea comisiei de Integritate Morala si de Arbitraj de excludere a lui Mircea Geoana din partid", scrie EVZ.ro.

Ora 15,25 25 de primari din Dolj se afla in biroul lui Mircea Geoana de la Senat, inainte de inceperea sedintei CEX.

Ora 15,00 Presedintele de onoare al PSD a declarat, pentru Gandul.info, ca organizarea unui Congres extraordinar inaintea alegerilor de anul viitor ar fi "chiar recomandabila".

"Uneori este chiar recomandabil ca inainte de confruntari electorale poate fi chiar util un Congres care sa dea o linie partidului, dar lucrurile nu trebuie facute pe picior. Dupa Anul Nou ar trebui sa reactualizam puternic oferta PSD. Daca ar fi un Congres ar trebui sa fie dupa Anul nou, acum sunt multe probleme aglomerate la final de an", a precizat presedintele de onoare al PSD

Ora 13,45Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, comentand solicitarea lui Mircea Geoana, ca, in mod normal, ar trebui sa rada de aceste lucruri "daca nu ar fi de plans", transmite Mediafax.

"In mod normal ar trebui sa rad de lucrurile astea daca nu ar fi de plans", a spus Ponta, comentand postarea lui Geoana de pe blog, legata de organizarea unui congres extraordinar.

Ora 13,15 Un numar de 38 dintre presedintii de organizatii judetene si de sector ale PSD au mandate de la filiale pentru a vota, la Comitetul Executiv National de marti, propunerea de excludere a lui Mircea Geoana din partid, au declarat surse social-democrate, citate de Mediafax.

Ora 12,00 In cursul diminetii, Mircea Geoana a pledat pentru organizarea unui Congres extraordinar al PSD, care este "imperios necesar", pentru a decide ce cale alege partidul: cea democratica si participativa sau cea bazata pe forta si pe impunerea gandirii unice.

Biroul Permanent National (BPN) al PSD a decis, in urma cu doua saptamani, inlocuirea lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean la conducerea Senatului. Mircea Geoana a catalogat initiativa ca fiind gresita, scrie Mediafax.

Conducerea partidului l-a acuzat de incalcarea Statutului, prin nerespectarea deciziei BPN.

Presedintele formatiunii, Victor Ponta, a sesizat Comisia de Integritate a formatiunii in cazul fostului presedinte al PSD. Comisia de integritate a PSD a decis, pe 14 noiembrie, cu 43 de voturi "pentru", cinci "impotriva" si doua abtineri, sa recomande Comitetului Executiv National excluderea lui Mircea Geoana din partid.

Decizia a fost luata inainte ca Geoana sa ajunga la sediul partidului, unde fusese invitat ca sa isi sustina punctul de vedere.

Presedintele Senatului a transmis o scrisoare membrilor Comitetului Executiv, mentionand ca nici pana in prezent nu i-au fost comunicate motivele pentru care se cere sanctionarea sa de catre CEx.