Camera Deputatilor a adoptat marti tacit un proiect de lege care prevede ca alesii locali isi pierd mandatul in cazul condamnarilor prin hotarari ramase definitive si irevocabile, informeaza Agerpres.

Proiectul legislativ initiat de deputatul PDL Nicusor Paduraru, pentru modificarea Statutului alesilor locali, prevede ca primarii, consilierii judeteni si locali isi pierd mandatul, inainte de expirarea duratei normale, in cazul in care sufera o condamnare, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.

Paduraru sustine ca nu este corect ca primari sau presedinti de consilii judetene sa ramana in functie, chiar daca au un trecut penal demonstrat.

"Consider ca incetarea mandatului unui ales local pentru savarsirea unor fapte penale nu trebuie sa fie conditionata de modalitatea de executare a pedepsei (privativa sau nu de libertate), ci trebuie sa tina cont de integritatea si probitatea legala si morala a acelei persoane", se arata in expunerea de motive a legii.

Legislatia in vigoare prevede posibilitatea continuarii mandatului de catre alesii locali, desi acestia au suferit condamnari pentru fapte penale.

Proiectul a fost adoptat tacit, in contextul in care termenul pentru dezbatere si vot final a expirat pe 9 noiembrie.

Camera Deputatilor este primul for sesizat cu acest act normativ, decizia finala apartinand Senatului.